Tapınaklar bölgesinin 30 Mart seçimleri öncesi ön açılışı yapılacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Antalya Side Belediyesi'ne devrettiği tapınaklar bölgesinin restorasyon ön açılışının, 30 Mart mahalli seçimler öncesi yapılacağı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol
Tapınaklar bölgesinin 30 Mart seçimleri öncesi ön açılışı yapılacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Antalya Side Belediyesi'ne devrettiği tapınaklar bölgesinin restorasyon ön açılışının, 30 Mart mahalli seçimler öncesi yapılacağı belirtildi. Resmi açılışın mayıs ayında yapılacağı bildirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, tarihi ören yerlerinin korunması ve ayağa kaldırılmasında yerel yönetimlere tek tahsis ettiği yer Side Belediyesi. 11 ay önce Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Valiliği, Antalya İl Özel İdare Müdürlüğü, Tarihi Kentler Birliği ve Side Belediyesi'nin ortaklaşa, tapınaklar bölgesinin yeniden ayağa kaldırılmasında mutlu sona yaklaşıldı. 25 ekip, tapınaklar bölgesinde çalışmaların yüzde 95'ini tamamladı.

Side'nin, Büyükşehir Yasası ile birlikte Manavgat'ın mahallesi olması nedeniyle tapınaklar bölgesinde 2 Mart'ta ön açılış, resmi açılışın ise mayıs ayında Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve Bakan Yardımcısı Dr. Abdurrahman Arıcı'nın yapacağı kaydedildi. Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Dr. Abdurrahman Arıcı, bakanlığın, tapınaklar bölgesinin tahsisini 2 yıl önce Side Belediyesi'ne devrettiğini söyledi.

Arıcı, tapınaklar bölgesinde ilk restorasyon çalışmasının 11 ay önce Side Antik Kent'te, Athena ve Apollon Tapınağı'nın bulunduğu kutsal alan içinde bulunan Güney Bazilikası'nda (Erken Hristiyan ve Ortaçağ mimarilerinde, yan geçitleri bulunan yan nef, galerili veya galerisiz kilise) başladığını kaydetti.

Başta Apollon ve Athena Tapınağı'nın bölgesinde tarihi yeniden ayağa kaldırma çalışmasını önemsediklerini belirten Arıcı, "Bilindiği üzere İzmir Efes'ten sonra kazı çalışması yapılan ikinci yer Side Antik Kent. Side kültür, tarih ve kültürel varlıkları tanıma ve arkeoloji turizminde bir dünya markası. Bunda en önemli etken arkeolojik varlığın zenginliği. Tapınaklar bölgesinin kısa sürede restorasyonunun bitirilmesi noktasına gelmesi büyük başarı. Bölgenin açılışı ile Side'de kültür turizmi daha ileri noktaya çıkacak. Anadolu Üniversitesi, 2 yıl önce başarılı çalışma ile kısa sürede Tüke Tapınağı'nı ayağa kaldırarak kültür turizmine kazandırıldı. Tapınaklar bölgesinin restorasyon çalışmasının bir yıl içinde bitme noktasına gelmesi büyük başarı." ifadesini kullandı.

GÜNEY BAZİLİKASI M.S. 5. YÜZYILDA İNŞA EDİLMİŞ

Tapınaklar bölgesi restorasyonu, Side Belediyesi öncülüğünde, Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Side Kazı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Alanyalı ile eşi Doç. Dr. Feriştah Alanyalı gözetiminde yapılıyor. Restorasyon çalışması, 10 aydır 25 kişilik ekiple sürdürülüyor.

Tapınaklar bölgesinde yapılan restorasyon ve kurtarma çalışmalarıyla ilgili Apollon Tapınağı'nda bilgi veren arkeolog Altan Algül, 5. yüzyıldan kalma Güney Bazilikası'nda restorasyon çalışmalarının yüzde 95 oranında tamamlandığını söyledi. Algül, tapınaklar bölgesinin ön açılışının 2 Mart'ta yapılacağını kaydetti. Restorasyon çalışmasını mayıs ayının ilk haftasında tamamlayarak, ziyarete açılacağını belirten Algül, tapınaklar bölgesinde restorasyon çalışması nedeniyle bir aydır ziyaret kapalı olduğunu, çalışmalar tamamlanınca ziyarete yeniden açılacağını söyledi.

Bazikikanın tamamlanmasının, bölgede kültür turizminin canlanması için önemli olduğunu aktaran Algül, "Tapınaklar bölgesindeki restorasyon çalışmamızı mayıs ayında tamamlayacağız. Bitmeden önce Side Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar ön açılış yapacak. Tapınaklar bölgesini ayağa kaldırma çalışmasını uzman 25 kişilik ekiple yapıyoruz. M.S. 5'inci yüzyılda yapılan Bazilika'nın depremde yıkılmasına bağlı M.S. 8'inci yüzyılda yan geçitleri bulunan yan nef, galerili veya galerisiz kilise inşa edilmiştir." dedi.



CİHAN

Yorumlar