Tansiyon hastalarının yarısı durumlarının farkında değil!

Yüksek ve kronik tansiyon konusunda Türkiye’de 15 milyon hasta bulunduğunu belirten uzmanlar, bu sayının yarısının tansiyon hastası olduğunun farkında bile olmadığını belirtti. Yüksek tansiyonun mutlaka kontrol altına alınması gerektiğini...

Google Haberlere Abone ol
Tansiyon hastalarının yarısı durumlarının farkında değil!

Yüksek ve kronik tansiyon konusunda Türkiye’de 15 milyon hasta bulunduğunu belirten uzmanlar, bu sayının yarısının tansiyon hastası olduğunun farkında bile olmadığını belirtti. Yüksek tansiyonun mutlaka kontrol altına alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Tekin Akpolat, bu tehlikeli durumun ilaç ya da bilinçli davranışla takibinin yapılmasının mümkün olduğunu kaydetti.

Hospıtal Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat, yüksek ve kronik tansiyon konusunda bilgiler verdi. Akpolat, Türkiye’deki kan basıncı yüksek olan hastaların kontrollerinin yapılması konusunda gereken hassasiyetin gösterilmediğini ve 15 milyon hipertansiyon hastasının yaklaşık yarısının kan basıncının yüksek olduğunun farkında olmadan yaşantısını sürdürmeye devam ettiğini söyledi. Bu durumun genel olarak organların çalışmasını olumsuz olarak etkilediğini ve bu etkilerin farklı şekillerde ortaya çıkabildiğini anlatan Akpolat, “Aslında hipertansiyon tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tansiyon aletlerinin ucuzlaması ve yaygınlaşması sonucu evde kan basıncı ölçümünün yaygınlaşması ve ilaçların yan etkilerinin azalması nedeni ile günümüzde hipertansiyon tedavisi geçmişe kıyasla oldukça kolaylaşmıştır.” dedi.

Hipertansiyon tedavisinde güncel imkanların etkin ve güvenilir olduğunu hatırlatan Akpolat, “Günümüzde hipertansiyon hastaları için asıl tehlike hastalığın farkında olmamaktır, tedavi alternatifi çoktur ve her hastaya özel tedaviler ile kan basıncını kontrol altına almak kolaydır.” dedi.

Kan basıncının kontrol altında tutulmasını engelleyen faktörleri de sıralayan Akpolat, “İlaç kullanmaktan kaçınma, ilacın yan etkilerini doktorla paylaşmama, kan basıncı kontrol altına alınınca acaba ilaç gerekli mi diye denemeler yapma, tansiyon ölçüm aletinin hatalı olması, tansiyon ölçmeyi bilmeme, hatalı bitkisel ilaç kullanımı, doktorla konuşmadan ilaç sayısını veya dozunu azaltma, hipertansiyonun nedeninin araştırılmaması, başka bir hastalık nedeni ile kullanılan ilacın kan basıncını yükseltmesi, fazla ekmek yemek (tuzsuz değilse), farkında olmadan aşırı tuz almak, dışarıda yemek yerken özel isteklerde bulunmamak, yüksek tansiyonun belirti vermemesi, durumu (tansiyonun yüksek kalmasını) kabullenmek ve bünyem yüksek tansiyona alışmış diye düşünmek. Bu durumlar daha da arttırılabilir. Hastaların hastalıkları hakkında yeterli ve doğru bilgi sahibi olması ile kan basıncının kontrol altına alınmasına engel olan durumlar çok hızla düzeltilebilir. Kan basıncı kontrolünde hedef sağlık merkezi ölçümlerinde 140/90 mmHg’nın altı ve ev ölçümlerinde 135/85 mmHg’nın altıdır. Kan basıncının 2 mmHg bile düşmesi hasta için bir kazançtır. Hipertansiyon tedavisinde hastaya özel çözümler üreterek kan basıncı kontrolünde bir haftada gibi kısa bir sürede iyileşmeler sağlanabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

CİHAN

Yorumlar