TANAP'a üst düzey koruma

Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşımayı amaçlayan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı, Özel Güvenlik Kanunu çerçevesinde korunacak.

Google Haberlere Abone ol
TANAP'a üst düzey koruma

C. Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev nedeni ile yarın Kars'ın Selimiye ilçesinde temeli atılacak Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) için son teknoloji ürünü bir çok çok değişik güvenlik önlemi kullanılacak. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, Türkiye'nin durumu hazırda koruduğu boru hatlarında kazandığı tecrübelerden faydalanacağının altını çizerek, TANAP'ın hususi Güvenlik Kanunu çerçevesinde üst kurda korunacağını bildirdi.

TANAP'ın Taslak Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme Raporuna göre, 1085 kilometrelik hat boyunca erişim denetim sistemi kurulacak. Sistem, istasyon, yapı ve denetim odalarına erişimi düzenleyecek. Kullanıcının tanısı akıllı kartlarla yapılacak. Kısıtlı alanlara erişim, yalnızca PIN (kişisel kimlik) numarası içeren akıllı kartlarla olası olacak. Erişim kapsamında, vasıta tanıma sistemi de kurulacak. 

Gerekli izinler olmaksızın boru hattına müdahale ve istasyon sahalarına girme teşebbüslerini algılamak amacıyla, "boru hattı izinsiz giriş algılama" ve "çevre kontrol" sistemleri kullanılacak. Kompresör, gaz çıkış, blok vana, pig ve ölçüm istasyonlarının güvenliği, optik sensör kabloları, devinim algılama sensörleri ve lazer tarayıcı olmak üzere üç değişik izinsiz giriş algılama teknolojisini birleştiren bir sistemle sağlanacak. Şüpheli vakalar biçiminde alarm çalacak ve güvenlik kameraları ilgili bölgeye yönlendirilecek.

Boru hatlarını korumanın aniden çok yolu var

London College Üniversitesi, Risk ve Afet Yönetmeliği Enstitüsü Risk Uzmanı Gordon Woo, TANAP'ın koruma sisteminin natürel afetler ve tehditlere karşı maksimum biçimde dizayn edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Herhangi bir saldırı sonrasında yitik yada ziyan meydana gelirse anında yanıt verebilecek, yani kaybı bir kaç saat arasında işlevsel şekilde onarabilecek küçük merkezler kurulmalıdır" diye konuştu.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar