TANAP Projesi'nin geçeceği alanlarla ilgili karar Resmi Gazete'de

Kültür ve Turizm Bakanlığı Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nın, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesinin geçtiği bazı alanlarla ilgili 1.

Google Haberlere Abone ol
TANAP Projesi'nin geçeceği alanlarla ilgili karar Resmi Gazete'de

Kültür ve Turizm Bakanlığı Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nın, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesinin geçtiği bazı alanlarla ilgili 1. ve 3. derece sit alanı, 1. derece arkeolojik sit alanı ile kentsel sit ilan edilmesine ilişkin kararları Resmi Gazete’de yayımlandı.

    Kararlara göre; söz konusu soru hattının sit alanı ilan edilen bölgelerin dışından geçirilmesi istendi.
Tekirdağ İli, Malkara İlçesinde, bir kısmı Küçükhıdır Köyü sınırları içerisinde diğer kısmı Ahievren köyü sınırları içerisinde kalan, şahıs mülkiyetine kayıtlı olan, 389 ve 855 parsellerde yer alan Bababayır Tepe mezarlığının 3. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesi, Malkara İlçesi, Yörük köyü sınırları içerisinde kalan, şahıs mülkiyetine kayıtlı olan, 257, 258 ve 259 parsellerde yer alan Yörük köyü yerleşim yerinin 3. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesine, Tekirdağ İli, Şarköy İlçesi, sit alanı dışında kalan, Uçmakdere köyünde bulunan, 52 adet taşınmazın korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak kentsel sit alanı olarak tescil edilmesine, Tekirdağ ili, Saray ilçesi, Güngörmez köyü, Hisartepe Mevkii,sit alanı dışında kalan, F20-A1 paftada, tapulama harici olup, ormanlık alanda yer alan Hisartepe Tümülüsünün 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesine, Kırklareli ili, Babaeski ilçesi, Katranca köyü sınırları içerisinde Makas Çatağı mevkiinde İstanbul-Edirne tren yolunun kuzeyinde yamaçta köy merası içinde kalan, Bizans dönemine ait su yapıları, künkler, keramik formları ve pithoslara ait parçaların bulunduğu, 137 ada 33-34-39-40-41-42-43-248-249-250-251 sayılı parsellerde yer alan yerleşim yerinin 3. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesine karar verildi.

    BÜYÜNLÜ TÜMÜLÜSÜ

    Ayrıca Edirne İli, Merkez ilçesi, sit alanı dışında yer alan Karaağaç Mahallesi'nde kentsel sit alanı belirleme çalışmalarının yapılması istemine ilişkin, gösterilen alanın Kentsel Sit Alanı olarak tescil edilmesine, mevcut imar planının geçiş dönemi yapılanma koşulları olarak belirlenmesine, Edirne İli, Keşan İlçesi, sit alanı dışında yer alan Kurulumuzun 01.07.2013 gün ve 3616 sayılı kararı ile tescilleri yapılan taşınmazların ekli paftalarda düzeltildiği şekliyle Koruma alanlarının belirlenmesine, Koruma alanları içerisinde yapılacak her türlü inşai ve fiziki müdahale öncesi Kurulumuz izni alınması gerektiğine karar verildi.

    Edirne ili, Lalapaşa ilçesi, Büyünlü köyü sınırları dahilinde, sit alanı dışında, Maliye hazinesine kayıtlı bulunan, 137 ada 28 nolu orman parselinde, 1/25000 ölçekli haritasında gösterilen özel ağaçlandırma yapılmak istenen alanda tespit edilen Büyünlü 2 Tümülüsünün tescil edilmesi ve kalan alanın ağaçlandırılması istemine ilişkin 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesine karar verildi.

    YENİ MAHALLE DOLMENİ

    Tekirdağ ili, Marmara Ereğlisi ilçesi, Geren Harmanlar Mevkii, Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 21.03.2009 gün ve 2417 sayılı kararıyla uygun bulunan 1/1000 ölçekli Marmara Ereğlisi Koruma Amaçlı İmar Planında 3. derece arkeolojik sit alanı içerisinde yer alan, 13 pafta, 1016 parselde ortaya çıkan mezar odasının 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesine; Kırklareli ili, Kofçaz ilçesi, Yeni Mahallede, maliye hazinesi ile şahıs mülkiyetine kayıtlı bulunan, 110 ada, 12 ve 16 parsellerde yer alan Yeni Mahalle Dolmeninin 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesine; Edirne ili, İpsala ilçesi, Korucuköy köyü sınırları içerisinde, şahıs mülkiyetine kayıtlı olan, 1275 ve 1276 parsellerde yer alan Sivritepe Tümülüsünün 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesine karar verildi. CİHAN

Yorumlar