“Tam Gün Yasası sağlıkta var olan bozuklukları daha da artıracak”

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. S. Cansun Demir, Tam Gün Yasası olarak bilinen torba yasanın TBMM'den geçtiğini belirterek, bu yasanın sağlıkta var olan bozuklukları daha da artıracağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
“Tam Gün Yasası sağlıkta var olan bozuklukları daha da artıracak”

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. S. Cansun Demir, Tam Gün Yasası olarak bilinen torba yasanın TBMM'den geçtiğini belirterek, bu yasanın sağlıkta var olan bozuklukları daha da artıracağını söyledi.

Tıpta uzmanlık dernekleri geçtiğimiz günlerde Meclis'te kabul edilen tam gün ile ilgili yasa hakkında görüşlerini açıkladığı bir basın toplantısı düzenledi. Aralarında Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD)Türk Cerrahi Derneği, Türk El ve Üst Ekstremite Cerrahisi Derneği, Türk Göğüs Cerrahisi Derneği, Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği gibi 19 dernek adına açıklamayı Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir yaptı. Demir bu yasanın, sağlıkta var olan bozuklukları daha da artıracağını bildirdi. 2007 yılından bu zamana kadar gündemde olan 16 Temmuz 2010 tarihinde Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği ‘Tam Gün’ torba yasasının yeniden 18 Ocak 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanıp yasalaştığını belirten Demir, “Bu konuda Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği olarak gazetelere ilan vererek, yasa ile ilgili çekincelerimizi paylaştık. Yasa ile ilgili kaygılarımızı belirtip Türk Tabipler Birliği ve uzmanlık derneklerini gerekli girişimlerde bulunmaya davet ettik. Bu toplantı da bunun gereğidir. Sayın Cumhurbaşkanımıza yazı ile bu kanunu onaylamamasını istedik, ama ne yazık ki olumsuz sonuç aldık. Randevu talebimiz de yoğunluğu nedeniyle olumsuz sonuçlandı. Tam Gün için Türk Tabipler Birliği’den yarar göremeyeceğimiz belli olduğunda uzmanlık derneklerinin bir araya gelmesinin uygun olduğunu düşünüyoruz.” diye konuştu.

Yasanın 3. maddesi ile öğretim üyelerinin başka yerlerde çalışmayacakları, serbest meslek icra edemeyeceğinin ifade edildiğini kaydeden Demir, “Bu Anayasa Mahkemesin’de daha önce iptal edilmiş bir maddedir. Yasanın 7. maddesi Anayasa Mahkemesi'nin yalnızca bir yerde çalışması gerekliliğini iptal etmiştir. Üniversite öğretim üyelerinin yüzde 50’sinin özel hastanelere yönlendirilmesi işçinin ya devlette ya özelde dayatmasıdır. Hekimlerin özel hastanelere ucuz iş gücü olarak peşkeş çekilmektedir. En belirgin olanı anayasanın eşitlik ilkesinden hareketle üniversitelerde bir ikilik yaratılmakta; hukuk, mühendislik, ziraat fakültelerindeki öğretim üyeleri mesai sonrasında kendi ofislerinde, bürolarında çalışabilecekken örneğin avukatlık yapabilecekken hekim öğretim üyeleri bu haktan yoksun bırakılmaktadır. Bu Kanun daha önce de Anayasa Mahkemesince aykırı olduğu için reddedilmiş bir yasadır. 3 ay içinde Serbest Meslek faaliyetlerine son vermeyenlerin Üniversite ile ilişiğinin kesilecek olmasıda Anayasa'ya aykırıdır. Hekimin komşusuna ya da yolda rahatsızlanan birine bakmamızda suç olacaktır.” açıklamasında bulundu.

Demir, Türk Cerrahi Derneği, Türk El ve Üst Ekstremite Cerrahisi Derneği, Türk Göğüs Cerrahisi Derneği, Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği, Türk Kardiyoloji Derneği, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği, Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği, Türk Nöroloji Derneği,Türk Omurga Derneği, Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği, Kalça Diz Artroplasti Derneği, Türk Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği, Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği, Türk Üroloji Derneği,Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği, Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği, Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği ile Türkiye Romatoloji Araştırma ve Eğitim Derneği ile birlikte görüşlerini açıkladıklarını söyledi.
CİHAN

Yorumlar