Talat'tan cumhurbaşkanlığı seçimi uyarısı

Kıbrıs 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye'de yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik uyarılarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Talat'tan cumhurbaşkanlığı seçimi uyarısı

Kıbrıs 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye'de yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik uyarılarda bulundu. Talat, "Esas sorun, halkın seçtiği cumhurbaşkanı ile Anayasa'nın bütün yetkiyi verdiği hükümet arasında ilişkilerin nasıl düzenleneceği." dedi.

Hitit Üniversitesi'nin davetlisi olarak Çorum'a gelen Talat, ilk olarak Hititlerin başkenti Hattuşa'yı gezdi. Burada konuşan Talat, tarih kitaplarda Hititleri okuduklarını ancak yerinde incelemenin çok daha güzel ve anlamlı olduğunu ifade etti. Yakın zamanda yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerine de değinen Talat, ''Cumhurbaşkanlığı seçimlerini dışarıdan izliyoruz. Halkın iradesi ile ilk defa seçilecek. Biz yıllardır bunu yaşıyoruz. Cumhurbaşkanını halk seçiyor. Siyasi partilerde bazen bağımsız adaylar da adaylıklarını koyuyorlar ve yapılan seçimlerde cumhurbaşkanı belirleniyor.'' dedi.

Türkiye'nin, bu deneyimi ilk defa yaşayacağını dile getiren Mehmet Ali Talat, halk tarafından seçilen cumhurbaşkanının, yine halk tarafından kurulan ve anayasal bütün yetkilere sahip iktidarın olacağını kaydetti. Talat, ''Sorun orada diye düşünüyorum. Dolaysıyla bu sıkıntıları biz hep yaşadık. Hala yaşıyoruz. Esas sorun, halkın seçtiği cumhurbaşkanı ile Anayasa'nın bütün yetkiyi verdiği hükümet arasında ilişkilerin nasıl düzenleneceği. Bizde Kıbrıs meselesi diye bir mesele var. Kıbrıs meselesi Hitit medeniyeti kadar eski olmasa da eski bir mesele. 50 yıllık bir sorun. Bu, cumhurbaşkanının omuzlarında, Kıbrıs sorunu cumhurbaşkanını iç siyasetten biraz uzaklaştırıyor.'' diye konuştu


Aynı görüşlerde olan cumhurbaşkanı ve hükümetle sorunun daha az tezahür edeceğini dile getiren Talat, "Bu sorun ama farklı görüşlerde hükümet ve cumhurbaşkanı olduğunda o zaman işler biraz daha karışık hale gelebilir. Herhalde daha ileriye yönelik dönemlerde anayasal olarak düzenlemeler yapılacak ve iş de netleşecek diye düşünüyorum.'' diye konuştu.

"HİTİTLERİN İNSANLIK TARİHİNDE ÖNEMLİ BİR YERİ VAR"

Ayrıca, 8 bin yıllık Hitit medeniyetinin bulunduğu yerleri ziyaret eden Mehmet Ali Talat, Hitit medeniyetinin insanlık tarihinde önemli bir yeri olduğunu söyledi.

Hititlerin başkentinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Talat, ''Çok ilginç tabi, tarihte okurduk. Ama ilk kez burada bulunma fırsatı buldum. Bu, benim için çok önemli bir olay, Çorum'a geleceğim de Hattuşa'ya gelmek gerekliydi. Davet eden gençler, arkadaşlar Hattuşa'yı da programa koymuşlardı. Burada bulunmak biraz da o gençlerin sağladığı olanakla oldu. Çok güzel bir bölge, insanlık tarihinde önemli bir yeri var Hititlerin ve onların başkentinde bulunmak da benim için bir mutluluk.'' ifadelerini kullandı.







CİHAN

Yorumlar