Talat: Kıbrıs'taki sorunların ana kaynağı görüş farklılıkları

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, adada yaşanan sorunların ana kaynağının görüş ayrılıkları olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Talat: Kıbrıs'taki sorunların ana kaynağı görüş farklılıkları

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, adada yaşanan sorunların ana kaynağının görüş ayrılıkları olduğunu söyledi.

Hitit Üniversitesi'nin davetlisi olarak Çorum'a gelen Mehmet Ali Talat, Cihan Haber Ajansı'nın (Cihan) sorularını cevapladı. Müzakerelerde KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami'nin müzakere masasından dışlandığı yönündeki iddialarla ilgili bir soruya Talat, ''Cumhurbaşkanı pozisyonunda olan kişi aynı zamanda Kıbrıs Türk toplumunun lideridir de. Dolayısıyla uluslararası alanda ve Kıbrıs müzakere sürecinde Kıbrıs'ta Türkleri temsil eden Cumhurbaşkanı'dır. Bu pozisyonda da şu an Sayın Eroğlu bulunmaktadır. Fakat anayasamıza göre KKTC Dışişleri Bakanı, KKTC'nin dış politikasından sorumlu bakandır. Hükümet adına faaliyet yürütmektedir ve KKTC Dışişleri Bakanı olarak anayasada öngörülen dış ilişkilerde ve haliyle Kıbrıs sorununda da söz sahibidir. Bu nedenle Dışişleri Bakanı'nın, Cumhurbaşkanı'nın yürütmekle yükümlü ve sorumlu olduğu müzakerelerde rolü olması doğaldır. Görüş farklılıklarından dolayı herhalde bu olması lazım, nedeni, Sayın Nami, Dışişleri Bakanı, müzakere sürecinden ve en önemlisi de müzakere mutfağından uzak tutulmaktadır. Herhalde nedeni bunun, görüş farklılıklarıdır.'' ifadelerini kullandı.

ABD BÜYÜKELÇİSİNE CEVAP

ABD'nin Güney Kıbrıs Büyükelçisi'nin, ''Rumlar şimdiden Türkiye ile doğalgazın AB'ye aktarılması hakkında görüşmelerde bulunsun.'' sözlerini de değerlendiren Talat, ''Bu konuda açıklaması böyle midir bilmiyorum ama Kıbrıslı Rumlar'ın Türkiye ile Kıbrıslı Türklerin olmadığı şartlarda görüşmesi mümkün değil. KKTC'yi Türkiye tanıyor, Kıbrıs Cumhuriyeti'ni de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi olarak tanıyor. Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti'nin KKTC makamları olmadan Kıbrıs Cumhuriyeti olarak Rum makamları ile görüşmesi mümkün değildir. Bunu ister ABD büyükelçisi söylesin, isterse başka bir ülke büyükelçisi veya başka bir ülke devlet başkanı, bu gerçek değişmez.'' diye konuştu.

"AMERİKALILAR HAVAYA GİRDİLER "

KKTC 2. Cumhurbaşkanı Talat, yine ABD Büyükelçisi John Koenig'in ''Maraş adım adım açılacak.'' sözlerini de değerlendirdi. Amerikalıların havaya girdiğini söyleyen Talat, ''Vallahi bence Amerikalılar bir havaya girdiler. Maraş’ın açılmasını sağlayarak iyi bir ortam yaratacaklar, bir heyecan yaratacaklar. Kıbrıslı Rumları çözüm yönünde motive edecekler. Ve olası bir anlaşmada Kıbrıslılar bu heyecanla evet diyecekler, böyle bir hayal içindeler. Bazı ülkeler ve ABD de bu ülkelerden bir tanesidir. Ama gerçek durum öyle değildir. Halbuki gerçek durum öyle değildir. Maraş'ın bir Kıbrıs sorununun çözümüyle ilişkili olduğudur. Güven yaratmanın münhasıran güven yaratmaya yönelmesi gerektiğidir. Bu da iki tarafın birbirini anlaması, birbiri ile diyalog kurması, bir barış kültürü yaratılması demektir. Bunun için de yapılması gerekenler aslında bellidir. Maraş'ı vermek Güzelyurt'u açmak, hükumette yani Kıbrıs Cumhuriyeti'nde Kıbrıslı bir Türk Dışişleri Bakanı'nın görev almaya başlaması gibi düzenlemeler peşinde koşmak yerine, doğru olan iki toplum arasında diyalog kurulmasına destek olmaktır. Yani birbirinin dilini öğrenmesi, bu toplumların, birbiriyle işbirliği yapmayı öğrenmesi, ortak televizyon programları yapılabilmesi, ortak üniversite kurulabilmesi, yani kısacası tarafların Kıbrıs sorunundaki pozisyonları değişmeden, onları etkilemeden birbiriyle diyaloğa girmesi ve birbirini anlaması hedeflenmelidir. Güven yaratıcı önlem budur diye düşünüyorum. Amerikalıların güven yaratmakla çok ilgisi olduğunu düşünmüyorum.'' şeklinde konuştu.

"İBADET, DİN ÖZGÜRLÜĞÜ KIBRISLI TÜRKLER İÇİN ÖNEMLİ BİR ÖZGÜRLÜKTÜR"

Rumların, 58 yıl aradan sonra düzenledikleri ayini de değerlendiren Talat, buna, müzakerelerden çok iki toplum arasındaki gerginliğin azalmasının yol açtığını ifade etti. Talat, şöyle devam etti: ''Kıbrıslı Rumlar ayin için başvurdular. Kıbrıs Türk makamları da bunu kabul etti, onayladı. İbadet, din özgürlüğü Kıbrıslı Türkler için önemli bir özgürlüktür. KKTC, din özgürlüğüne saygılı bir devlettir. Bu kapsamda bu izin verilmiştir ve bu ayin de gerçekleşmiştir.''

"ERKEN SEÇİM UFUKTA GÖRÜNMÜYOR"

CTP-DP arasındaki koalisyondaki sorunlara da değinen Mehmet Ali Talat, erken seçim olup olmayacağı sorusuna, ''Şu anda ufukta erken seçim görünmüyor. Ama iki parti zaman zaman uyumsuzluk gösteriyor. Bu çok normal mi derseniz? Kıbrıs siyasi ortamını bilenler, bunun olabileceğini biliyorlar. Ne yazık ki önceden bütün ayrıntıları konuşup anlaşmadığı için taraflar, icraat sürecinde böyle sıkıntılarla karşılaşıyorlar. Bu tabi iyi bir şey değil, sonuçta toplum kaybediyor. Halk kaybediyor. Birçok eylem birçok işlem yerine getirilemiyor. Böyle sıkıntılar yaşıyoruz.'' şeklinde cevap verdi.




CİHAN

Yorumlar