Talasemi hastaları Şanlıurfa'ya yeniden kan bankası kurulmasını istiyor

Talasemi Hastaları Bir Damla Kan Talasemi Derneği öncülüğünde Şanlıurfa Valiliği önünde kefenli eylem yaptı. Ellerinde afiş, ağızlarında maske ile hükümet konağı bahçesine gelen talasemi hastaları, şehre yeniden kan bankasının kurulmasını...

Google Haberlere Abone ol
Talasemi hastaları Şanlıurfa'ya yeniden kan bankası kurulmasını istiyor

Talasemi Hastaları Bir Damla Kan Talasemi Derneği öncülüğünde Şanlıurfa Valiliği önünde kefenli eylem yaptı. Ellerinde afiş, ağızlarında maske ile hükümet konağı bahçesine gelen talasemi hastaları, şehre yeniden kan bankasının kurulmasını istedi.

“Her gün bir can bedelini ödüyor, ölüyoruz” diyen Dernek Başkanı Dizlek, sırtına aldığı kefeni işaret ederek, “Biz bu canı taksitle değil, peşin ödemeye geldik. İşte istediğinizi alın. Asın, kesin ama bu çözülecekse çözün.” şeklinde konuştu. Mevcut kan bankasının kapatıldığını kaydeden Dizlek, “Lösemi hastaları anabilim dalı yok. Ergenekoncu hükümetlerin bile döneminde vardı. Kapanmadan bir yıl önce bakanlığa bildirdik. Ama çirkin bir siyaset sonucu kapandı. Kan bankası kapandı. Şimdi kanımız Gaziantep’ten geliyor. Eğer bir can bedeli isteniyorsa biz buna varız. Biz borçlu kalmak istemiyoruz. Kefenimizle geldik. Çocuklarımıza bu tanı konduğu günden itibaren bu kefeni hazırladık. Burası bir enkaz şehri. Bu vebalin altında kim kalabilir? Maalesef kurum müdürleri özel misafirleri var ve toplantıdalar. Ama ciğerimiz yanıyor. Devletin karşımızda değil, yanımızda olmasını istiyoruz. Kan bankası istemek suçsa suç işliyoruz idamsa toplu idama varız.” diyerek dert yakındı.

MUAYENE SÜRESİ 43 SANİYE

Bir Damla Kan Talasemi Derneği Başkanı İbrahim Dizlek, hastaların yeteri kadar muayene olmamasından da yakındı. Lösemi ve talasemi hastalarının yüzde 86’sının yeşil kartlı olduğunu, özel hastanelerden yararlanamadığını, fakültelere ise sevk zinciri ile gidebildiğini anımsatan Dizlek, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Muayene süresi ne kadar biliyor musunuz? 43 saniye. 43 saniyede sağlık zincirinde ne yapabiliriz. Ne tanı koyabilir ne reçete yazabilirsin. Sal gitsin mantığı ile…”

Basın açıklamasının ardından valilik makamına çıkmak isteyen hasta ve yakınlarına polis izin vermedi. Ellerindeki pankartlarla valiliğe yürüyen hasta ve yakınlarını polis ikna etti. Grubu temsilen 3 kişi valilik makamına çıkarıldı. Ancak omuzlarındaki kefenlerin çıkarılması istendi. Bunun üzerine omuzlarındaki kefenleri indiren 3 temsilci, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük ile görüşmek üzere valiliğe alındı. Diğer hasta ve yakınları ise bahçede beklemeye devam etti.

CİHAN

Yorumlar