Taksirli suçlardan hükümlü ve tutuklu olanlar oy kullanabilecek

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 10 Ağustos günü, ikinci oylamaya kalması durumunda ise 24 Ağustos’ta yapılacak olan cumhurbaşkanı seçiminde, ceza ve tutukevlerinde bulunan seçmen niteliğine sahip olan taksirli suçlardan hükümlüler ile tutuklu...

Google Haberlere Abone ol
Taksirli suçlardan hükümlü ve tutuklu olanlar oy kullanabilecek

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 10 Ağustos günü, ikinci oylamaya kalması durumunda ise 24 Ağustos’ta yapılacak olan cumhurbaşkanı seçiminde, ceza ve tutukevlerinde bulunan seçmen niteliğine sahip olan taksirli suçlardan hükümlüler ile tutuklu olanların da oy kullanabileceklerine karar verdi.

Kesinleşen seçmen kütüğüne kayıtlı olarak ceza ve tutukevinde bulunan taksirli suçlardan hükümlü ile tutuklu seçmenler, seçmen kütüğüne kayıtlı olduğuna ilişkin belgeyi veya seçmen bilgi kağıdını vermesi halinde tutuklu seçmen listesine dâhil edilebilecek.

8 AĞUSTOS’TA LİSTE KESİNLEŞMİŞ OLACAK

20 Temmuz 2014’ten sonra yeni kurulan ceza ve tutukevlerinde bulunan taksirli suçlardan hükümlüler ile tutuklular için de tutuklu seçmen listesi oluşturulabileceğine karar veren YSK, 8 Ağustos’ta kesinleşecek olan tutuklu seçmen listelerine kayıtlı bulunan taksirli suçlardan hükümlüler ile tutuklu olanların ceza ve tutukevlerinin bulunduğu seçim çevresinde oy kullanabileceğini bildirdi.

YSK, henüz cezaevine alınmayan, ceza infaz kurumuna alındıktan sonra koşullu olarak salıverilen ya da denetimli serbestlik hükümlerinden yararlanmak suretiyle tahliye edilen ancak hak ederek tahliye süresi dolmayan hükümlüler ile mahkemesince uzun süreli cezası ertelenmesi nedeniyle cezaevinde bulunmayan hükümlülerin de bu süre içinde yapılacak olan seçimlerde oy kullanmalarının mümkün olduğunu kararlaştırdı.

YSK’nın aldığı bir diğer karar ise şöyle: 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 407. maddesinde belirtilen 'Bir yıl veya daha uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı bir cezaya mahkum olan her ergin kısıtlanır' hükmü uyarınca kısıtlanan hükümlünün kısıtlılık hali 4721 sayılı Kanun'un 471. maddesindeki, 'Özgürlüğü bağlayıcı cezaya mahkumiyet sebebiyle kısıtlı bulunan kişi üzerindeki vesayet, hapis halinin sona ermesiyle kendiliğinden ortadan kalkar' hükmü gereğince hapis hali sona ermekle kısıtlılık hali sona ereceğinden bu süre içinde yapılacak seçimlerde oy kullanabileceklerine.”

2 ÜYE KARARA KARŞI ÇIKTI

YSK, iki üyenin karşı oyu ile kararı oy çokluğu ile aldı. İki üyenin karşı oy kararında yer alan bazı ifadeler ise şöyle: “Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 6, 7 ve 8. maddelerinde belirtildiği gibi, seçmen olabilmenin koşulları; belirli bir yaş diliminin doldurulması yanında, kısıtlı ya da hükümlü olunmamasıdır. Konu ile ilgili yasal düzenlemelere bakıldığında; Anayasa’nın 67. maddesinin, birinci fıkrası; 'Vatandaşlar, kanunda gösterilen şartlara uygun olarak seçme, seçilme ve bağımsız olarak veya bir siyasi parti içinde siyasi faaliyette bulunma ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir.' Dördüncü fıkrası; 'Bu hakların kullanılması kanunla düzenlenir.' Beşinci fıkrası; 'Silah altında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar.' Kararın (5) numaralı bölümünde yer alan; işledikleri kasıtlı suç nedeniyle haklarında verilen mahkûmiyet kararı kesinleşmekle birlikte henüz ceza ve infaz kurumuna alınmayan, cezanın infazına başlanılmasından sonra, koşullu olarak ya da denetimli serbestlik hükümlerinden yararlanmak suretiyle salıverilmelerine karşın, hak ederek tahliye edilecekleri süre henüz dolmayanlar ile uzun süreli hapis cezaları erteli bulunanların, yapılacak seçimlerde oy kullanmaları gerektiği yolundaki çoğunluk görüşüne katılmıyoruz.”

CİHAN

Yorumlar