Taksim’de 19 Mayıs gerginliği

Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda 19 Mayıs gerginliği yaşandı. Törenin kısa sürmesi, devlet protokolünden katılımın olmaması ve siyasi partilerin anıta çelenk bırakmaması tepkiye neden oldu. CHP'li Umut Oran, töreni 'yasaksavar' olarak niteledi.19...

Google Haberlere Abone ol
Taksim’de 19 Mayıs gerginliği

Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda 19 Mayıs gerginliği yaşandı. Törenin kısa sürmesi, devlet protokolünden katılımın olmaması ve siyasi partilerin anıta çelenk bırakmaması tepkiye neden oldu. CHP'li Umut Oran, töreni 'yasaksavar' olarak niteledi.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 95. yıl dönümü nedeniyle İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda resmi tören düzenlendi. Törene; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Umut Oran, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İlhami Koç, İl Kültür Müdürü Ahmet Emre Bilgili, İşçi Partisi Beyoğlu İlçe Başkanı Zafer Bilgin ve vatandaşlar katıldı. Törenin kısa sürmesi katılımcıların tepkisine neden oldu. Zafer Bilgin, "Siyasi partilerin çelenkleri konmadı. Cumhuriyet Halk Partisi’nin, İşçi Partisi’nin, Milliyetçi Hareket Partisi’nin çelenkleri konmadı. Bu nasıl bir tören? Kim düzenliyor? Nerede siyasi partiler tören bitti.” diyerek tepki gösterdi. Katılımcılar ise alkışlarla Bilgin’e destek verdi. Tekinin üzerine tören siyasi partilerin anıta çelenk koymasıyla sona erdi.

UMUT ORAN: YASAKSAVAR BİR TÖREN YAPILDI

Gergin geçen törenin ardından açıklamalarda bulunan Umut Oran, önemli bir günde devlet protokolü yapılmamasının üzücü bir durum olduğunu söyledi. Oran, tepkisini şu şekilde dile getirdi: “Bunun her hangi bir mazereti söz konusu değil. Bir yasımız var doğru ama milli günlerimizi de biz saygıyla kutlamamız gerekiyor. Burada göstermelik, yasaksavar bir tören yapıldı. Bir dakika bile sürmedi. Bu törene ne ilin valisi, ne ilin belediye başkanı katılmadı. Bu törene katılan siyasi partilerin ve aynı zamanda sivil toplum örgütlerini de bugüne dair minnet ve şükranlarını gösterecek bir çelenk koymalarına bile müsaade edilmedi. Utanç verici bir durum. Cumhuriyetin değerlerine sahip çıkmak, Atatürk Cumhuriyetine sahip çıkmak 76 milyonun görevi. Bugün iktidarda da olsalar, yönetimde de olsalar herkes bu kuruluş ruhu ve felsefesine saygı durmak ve görevlerini yerine getirmeleri gerekiyor. Üzücü bir durum. Böyle bir durum olmaması gerek."

CİHAN

Yorumlar