'Taksim platformu örgüt gibi hareket etti'

Gezi Parkı eylemleri sırasında gözaltına alınan Taksim Dayanışma Platformu üyeleri Mücella Yapıcı ve Tabipler Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu'un da aralarında bulunduğu 26 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı.

Google Haberlere Abone ol
'Taksim platformu örgüt gibi hareket etti'

Gezi Parkı eylemleri sırasında gözaltına alınan Taksim Dayanışma Platformu üyeleri Mücella Yapıcı ve Tabipler Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu'un da aralarında bulunduğu 26 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. Platform üyesi şüphelilerin, uzun süre eylemleri yönettikleri ve olayları planlamaları nedeniyle bir organize suç örgütü şeklini aldıkları belirtildi.

Gezi Parkı eylemlerinde 8 Temmuz 2013 günü yaşanan olaylara ilişkin savcı Hüseyin Nazmi Okumuş'un hazırladığı iddianamede aracı zarar gören AK Parti İstanbul İl Başkanlığı ve iki vatandaş şikayetçi olarak yer aldı.

Savcılık, Taksim Dayanışma Platformu üyeleri Mücella Yapıcı, Ali Çerkezoğlu, Ender İmrek, Haluk Ağabeyoğlu ve Beyza Metin'in 'örgüt kurma, toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet ve görevi yaptırmamak için direnme' suçlarından 18,5 yıla kadar, diğer 21 şüphelinin ise 'toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet ve görevi yaptırmamak için direnme' suçlarından 7,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını istedi.

Taksim Dayanışma Platformu'na bağlı Mücella Yapıcı, Ali Çerkezoğlu ve diğer üyelerin sosyal medya araçları ve basın aracılığıyla İstanbul halkını Taksim Meydanı'na çağırdıkları, kamu düzeninin, güvenliğinin ciddi şekilde zarar görmesine neden oldukları anlatıldı. Devletin güvenlik kuvvetleri ile kamu görevlilerini düşman gibi lanse ettikleri ve neticede masumane başlayan eylemin zamanla marjinal gruplar ile terör örgütlerinin provakasyonlarına zemin hazırlamasına neden oldukları anlatıldı.

Platform üyeleri şüphelilerin uzun süre eylemleri yönettikleri ve olayları planlamaları nedeniyle bir organize suç örgütü şeklini aldıkları belirtilen iddianamede, “Ayrıca Taksim Dayanışma Platformu üyelerinin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda ele geçen eşyaların arama kararının iptal edilmesiyle incelenemediği ifade edildi.” denildi.

İddianamede platformun, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlar ve çağrılar ile KESK, Halkevleri, Dev-Lis, TMMOB, Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme gibi kuruluşları ve bazı siyasi parti gruplarını bir araya getirdiği ifade edildi. Toplanan grupların Gezi Parkı içerisinde bekleyen polise taş, şişe, molotof, sapan,sopa, ses bombası ile saldırdıkları belirtilen iddianamede, parka yakın bir çok iş yerinin cam ve çerçevelerinin kırıldığı, ayrıca bazı kamu ve özel mülkiyete ait araçların yakıldığı anlatıldı.

İddianamede ayrıca yine sosyal medya ve internet sitelerinden eylemlere desteği artırmak amacıyla, "Görevli polislerin silahlarını ve kimliklerini bırakarak istifa ettiği, polisin gerçek mermi kullandığı, panzer altında can verenlerin bulunduğu." şeklinde halkın duygularını tahrik edecek şekilde haberler yapıldığı belirtildi.
CİHAN

Yorumlar