Takograf cihazına müdahalenin cezası bin 521 lira

Kayseri Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, takograf cihazı ve aksamlarında herhangi bir müdahalenin tespit edilmesi gibi durumlarda 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu gereği bin 521 Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulandığını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol
Takograf cihazına müdahalenin cezası bin 521 lira

Kayseri Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, takograf cihazı ve aksamlarında herhangi bir müdahalenin tespit edilmesi gibi durumlarda 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu gereği bin 521 Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulandığını duyurdu.

Kayseri Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü'nce takograf cihazlarına yönelik yapılan denetimler konusunda açıklama yapıldı. İl Müdürü Kamil Akçadırcı, şu uyarılarda bulundu: “Bakanlığımız tarafından hazırlanan, yurt içi ve yurt dışı taşımacılık yapan TIR, kamyon, otobüs gibi taşıtlarda kullanılan takograf cihazlarının muayene ve damgalama işlemleri ile ilgili esasların belirlendiği “Takograf Cihazları Muayene ve Damgalama Yönetmeliği” 15/3/2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu tarihten itibaren, kullanımdaki ve yeni tescil edilecek taşıtlardaki takograf cihazlarının muayene ve damgalama işlemlerinin, sözkonusu yönetmeliğe göre yaptırılarak kullanılması zorunlu hale gelmiştir. Taşıtlarda hız ve şoförün çalışma saatlerini kaydeden takograf cihazlarının muayene ve damgalama işlemlerinin yaptırılması, yol güvenliğinin artırılmasına katkı sağlayacaktır. Takograf cihazının muayenesinin geçerliliği, kalibrasyon belgesinin üzerindeki tarihten itibaren iki yıldır. Ancak, Muayene ve Damgalama Yönetmeliği’nin 8. maddesinin 4. fıkrasındaki durumlar oluştuğu anda en yakın yetkili servise giderek muayene ve damgalama işlemlerinin yaptırılması gerekmektedir. Zamanında yaptırılmamış muayene ve damgalama işlemlerinden taşıt sahibi sorumludur.”

Kamil Akçadırcı, bakanlığın talimatları doğrultusunda şehirde müdürlüğe bağlı ölçüler ve ayar memurlarınca yol kenarı denetim istasyonlarında, takograf cihazlarının muayene ve damgalama işlemlerine ilişkin denetim faaliyetleri aralıksız olarak ve etkin bir şekilde yürüttüğünü açıkladı. Akçadırcı, denetimlerle ilgili şu bilgileri verdi: “Yapılan denetimlerde; takograf cihazına ilişkin kalibrasyon belgesi veya montaj etiketinin olmaması, geçerli bir kalibrasyon belgesinin olmaması, kalibrasyon belgesindeki ve montaj etiketindeki bilgilerde tutarsızlık olması, montaj etiketinin hasarlanmış ya da yıpranmış olması, takograf cihazının damgalarının tam olmaması, takograf cihazı ve aksamlarında herhangi bir müdahalenin tespit edilmesi gibi durumlarda 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu gereği bin 521 Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanmaktadır. Takograf cihazı kullanıcılarının bilgilendirilmeleri ve mağduriyetlerinin önüne geçilebilmesi amacıyla İl Müdürlüğümüzce bastırılan 5 bin adet bilgilendirme broşürü şehirlerarası otobüs terminalinde, kamyon garajında ve Ulaştırma Bakanlığı'na ait yol kenarı denetim istasyonunda ilgililere dağıtılmaktadır. Ayrıca, Kayseri Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlığı'nca ve yetki belgeli takograf servislerince bilgilendirme broşürleri takograf kullanıcılarına ulaştırılmaktadır.”

Akçadırcı, takograf cihazı kullanan taşımacıların cezai müeyyideye uğramamaları bakımından takograf cihazının muayene ve damgalama işlemlerini süresinde yaptırmaları ve muayene sonrasında düzenlenecek kalibrasyon belgesi ile montaj etiketini denetimlerde ibraz etmek üzere araçta bulundurmalarını istedi.




CİHAN

Yorumlar