Tahliye edilmeyen BDP'li Vekil: Bizim için neden farklı bir hukuk var

Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) tutuklu milletvekillerinden Gülser Yıldırım, yargılandığı davanın duruşmasında konuştu.

Google Haberlere Abone ol
Tahliye edilmeyen BDP'li Vekil: Bizim için neden farklı bir hukuk var

Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) tutuklu milletvekillerinden Gülser Yıldırım, yargılandığı davanın duruşmasında konuştu. Yıldırım, Ergenekon'dan hüküm giyen CHP Milletvekili Mustafa Balbay'ın tahliye edildiğini ancak BDP'li vekillerin tahliye edilmediğine dikkat çekerek "Farklı bir hukuk mu var acaba? Neden bizimle ilgili karar, 34 yıl ceza almış Mustafa Balbay için tahliye oluyorsa, Anayasa Mahkemesi tarafından kabul ediliyor, bizim taleplerimizi neden ret ediliyor." dedi.

    Terör örgütü KCK'nın Mardin yapılanması kapmasında örgütsel faaliyetler yaptıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan ve aralarında tutuklu sanık BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım'ın da bulunduğu 22 sanığın yargılanmasına devam edildi. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, aralarında Yıldırım'ın bulunduğu tutuklu 8 sanık hazır bulunurken tutuksuz sanıklar duruşmaya katılmadı. Duruşmada mütalaasını sunan savcı, BDP Milletvekili Gülser Yıldırım'ın tahliyesini istedi. Savcı mütalaasında, "Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru sonrasında vermiş olduğu kararın bölüm başkanlığının tespit etmesi sonrasında pilot karar niteliğinde ve içtihat ortaya koyması noktasında değerlendirilerek ilkesel önemi haiz olması sebebiyle Resmi Gazete'de yayımlandığı, Anayasa Mahkemesi'nin söz konusu kararının başvuru ile ilgili olup doğrudan mahkememizi bağlamamakla birlikte emsal teşkil edeceği değerlendirilmesi gerekir." dedi. Savcı, Yıldırım'ın terör örgütü üyesi olma suçundan yargılandığını ve şuana kadar 3 yıl 10 hapis cezası yattığını belirterek, tutuksuz yargılanmak üzere tahliyesine karar verilmesini istedi.

    Tutuklu sanık BDP Milletvekili Gülser Yıldırım ise savunmasında, kendilerine ayrı bir hukuk uygulandığını öne sürdü. Yıldırım, Ergenekon'dan hüküm giyen CHP Milletvekili Mustafa Balbay'ın tahliye edildiğini ancak BDP'li vekillerin tahliye edilmediğine dikkat çekerek "Farklı bir hukuk mu var acaba? Neden bizimle ilgili karar, 34 yıl ceza almış Mustafa Balbay için tahliye oluyorsa, Anayasa Mahkemesi tarafından kabul ediliyor, bizim taleplerimizi neden ret ediliyor. Bizim tahliye taleplerimiz BDP milletvekilleri olduğumuz için reddediliyor. Eğer birilerini tahliye edip birilerini elinde tutuyorsa buna nasıl bir hukuk denir." şeklinde konuştu.

    Mahkeme heyeti verdiği kısa aranın ardından ara kararını açıkladı. Mahkeme diğer sanıkların tutukluluk halinin devamına oy birliğiyle karar verdi. Yıldırım için ise bir mahkeme üyesi tahliye edilmesi yönünde muhalefet şerhi koyduğundan oy çokluğuyla tutukluluk halinin devamına karar verildi. Muhalefet şerhi koyan üye sanık Yıldırım'ın tutuklulukta geçirdiği sürenin ve Anayasa Mahkemesi'nin gerekçesinin dikkate alınıp adli kontrol uygulanarak tahliye edilmesini istedi.

    Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, terör örgütünün KCK yapılanması ve 'Demokratik Kent Meclisi' detaylı bir şekilde yer almıştı. Kuruluş ve işleyişinin KCK sözleşmesine dayandığı belirtilen Demokratik Kent Meclisi'nin, 'KCK sisteminin taban örgütlenmesi olduğu, köy, sokak komünleri, mahalle, ilçe ve kent meclisleri şeklindeki örgütlenme sistemini tabana doğru yaymayı esas aldığı' kaydedilmişti.
    
    İddianamede, sanıkların TCK'nın 314/2. maddesinde yer alan "Terör örgütü üyesi olmak" suçundan 10'ar yıla kadar hapsi isteniyor. CİHAN

Yorumlar