Tahliye edilen İlker Başbuğ’a 1,706 TL yargılama gideri ödendi

Ergenekon Davasından tutuklu iken yeni yapılan yasal düzenleme ile tahliye olan Genelkurmay eski Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un tahliyesine ilişkin karar Resmi Gazete’nin bugün ki sayısında yayımlandı.

Google Haberlere Abone ol
Tahliye edilen İlker Başbuğ’a 1,706 TL yargılama gideri ödendi

Ergenekon Davasından tutuklu iken yeni yapılan yasal düzenleme ile tahliye olan Genelkurmay eski Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un tahliyesine ilişkin karar Resmi Gazete’nin bugün ki sayısında yayımlandı. Tahliye edilen Başbuğ’a 1,706 TL da yargılama gideri ödemesi yapıldı.

Başvuru numarası 2014/912, Karar tarihi 6.3.2014 olarak gözüken Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’nın kararında başvuru konusu; “Başvurucu, hakkında yürütülen soruşturma ve kovuşturma sürecinde 6.1.2012 tarihinden itibaren tutuklu olması nedeniyle Anayasa’nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliğinin ihlal edildiğini sürmektedir.” denildi.

Karar; başvuru süreci, olay ve olgular inceleme ve gerçekler, değerlendirme ve hüküm üst başlıkları altında sıralandı.
Hüküm bölümünde ise; Başvurucunun, ilk derece yargılamasında devam eden özgürlükten yoksun bırakılma kapsamındaki şikayetlerinin ‘süre aşımı’ nedeniyle kabul edilemez olduğuna, mahkumiyet kararının gerekçesinin yasal süre içinde dava dosyasına konulmaması nedeniyle tahliye talebi hakkında karar verilmemesi şikayetlerinin kabul edilebilir olduğuna, özgürlükten yoksun bırakmanın hukuki olmadığı iddiasının mahkemesince etkili bir şekilde incelenmeden reddedilmesi ve mahkumiyete ilişkin gerekçeli kararın açıklanmamasından dolayı Yargıtay önüne götürülememiş olması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği kapsamında Anayasa’nın 19. maddesinin 8. fıkrasının ihlal edildiğine, gereğinin yapılması ve başvurucunun tahliye talebi hakkında karar verilmesi amacıyla karar örneğinin mahkemesine getirilmesine, başvurucu tarafından yapılan 206,10 TL başvuru harcı ve 1.500,00 TL vekalet ücretinden oluşan toplam 1.706,00 TL yargılama giderinin başvurucuya ödenmesine 6.3.2014 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.” ifadeleri yer aldı.

Söz konusu kararda Anayasa Mahkemesi Başkanı Alparslan Altan, Üyeler; Engin Yıldırım, Celal Mümtaz Akıncı, Muammer Topal, M. Emin Kuz’un imzaları yer aldı. CİHAN

Yorumlar