Taha Akyol: Polisin emirleri yerine getirmemesinin sebebi yeni tayinlerdir

Gazeteci Yazar Taha Akyol, adli kolluk üzerinden yargıya açıkça baskı yapıldığını, yargı kararlarının uygulanmasının engellendiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Taha Akyol: Polisin emirleri yerine getirmemesinin sebebi yeni tayinlerdir

Gazeteci Yazar Taha Akyol, adli kolluk üzerinden yargıya açıkça baskı yapıldığını, yargı kararlarının uygulanmasının engellendiğini söyledi. Akyol, polisin emirleri yerine getirmemesinin sebebinin ise emniyetteki yeni tayinler olduğunu ifade etti.

CNN Türk'te katıldığı programda yaşanan gelişmeleri değerlendiren Akyol, "Sayın Muammer Akkaş'ın yaptığı açıklamayı dikkatle okudum. Hukuk tarihinde de ben böyle bir şey görmedim. Bir savcının bu kadar yalan söylemesi mümkün değil. Bir kısmı abartı olsa bile gerçeklik payı çoktur. Polisin savcının emrini yerine getirmeyişinin sebebi emniyetteki yeni tayinlerdir. Emniyet hiçbir şekilde savcının verdiği bir emri yapmıyorum diyemez. Kanuna aykırıysa yazılı olarak bildirirsin. Başsavcı Çolakkadı'ya haber verilmemesi bir meslek, disiplin kusuru olabilir ancak polisin görevini yapmaması deliller karartıldıysa bu ağır bir suçtur. Harekete geçmeyen polis suçludur. Dosyanın gerekçe gösterilmeden savcıdan alınması suçtur. Adli kolluk üzerinden yargıya açıkça baskı yapılmış, yargı kararlarının uygulanması engellenmiştir. Burada birçok suç var. Soruşturma açılmalı." ifadelerini kullandı.

"Yargının bağımsız olması özgürlüktür, onurdur." diyen Akyol, "İkiye bölünmüş yargı var. Bu bölünme güveni azaltır. Dünyada başkanlar, bakanlar yargılanıp mahkûm oluyor. Ancak piyasalarına bir şey olmuyor. Bizde niye çalkantı oluyor? Yargı bunun altından kalkabilecek mi? sorusu yüzünden oluyor. Yolsuzluk iddiası olduğu için değil bu kadar çalkantı. Komünist Çin'de 2006 yılında yargı bağımsızlığına ilişkin bir kanun çıkarıldı. Halk komiserliği çekildi, yargı öne geçti. Yargının bağımsız olması, özgürlüktür onurdur. Bu olaylardan sonra bakanların çocukları ya da suçlu olduğu iddia edilenler beraat etseler bile, kamuoyunun büyük bir kesimi bunun yargıya yapılan baskılar neticesi olduğunu değinecektir. Yargının sadece tarafsız ve bağımsız olması yetmez, AİHM'e göre bunun yanında kamuoyun da buna inanıyor olması gerekir. 17 Aralık'tan beri yürütme çok ciddi hatalar yaptı. Yargının önünü açsaydı 'buyurun suçluları yakalayın' deseydi ne piyasadaki çalkantı olurdu, ne kutuplaşma olurdu." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar