Taha Akyol: Bakan’ın soruşturma izni vermemesi adalet üzerine şüphe düşürür

Gazeteci-Yazar Taha Akyol, AK Parti’nin HSYK’nın yapısında yapılacak değişiklikle ilgili teklifini kaygıyla karşıladığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Taha Akyol: Bakan’ın soruşturma izni vermemesi adalet üzerine şüphe düşürür

Gazeteci-Yazar Taha Akyol, AK Parti’nin HSYK’nın yapısında yapılacak değişiklikle ilgili teklifini kaygıyla karşıladığını söyledi. Adalet Bakanı’nın İstanbul Emniyet Müdürü ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı hakkında inceleme izni vermemesinin de kamuoyu üzerinde ciddi şüpheler oluşturacağını, adalete olan güveni zedeleyeceğini vurguladı.

Taha Akyol, katıldığı bir haber programında özel yetkili mahkemelerin verdiği kararlarla ilgili yeniden yargı yolunun açılması ve HSYK’nın yapısında değişiklik konularını değerlendirdi. Yeniden yargılama yolunun kanunla açılmasının kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olduğunu, yürütmenin yargıya müdahalesi olacağını kaydeden Akyol, “Bu konuda savunduğum formül, mevcut kararları geçersiz sayacak bir kanun çıkarmanın Anayasa’ya ve kuvvetler ayrılığına aykırı olacağıdır. Yeryüzünde kendisine hukuk devleti diyen bir sistemde böyle bir şey görülemez. Bizim CMUK’da zaten başsavcının süre ile sınırlı olmaksızın sanıklar, mahkumlar lehine Yargıtay Genel Kurulu’na gitme yetkisi vardır. Bu konuda yasal düzenleme yapılması kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırıdır, yargıya müdahaledir.” dedi.

HSYK’nın yapısında değişikliğe gidilmesi konusunu da ele alan Akyol, “Bu gün Ak Parti’nin HSYK’nın yapısıyla ilgili yaptığı teklife baktığımda kaygıyla karşılıyorum. Bu, yürütmenin yargıya müdahalesine geniş kanallar açan, son derece yanlış bulduğum bir durum. Daha da önemlisi AK Parti’nin kendisinin 2010 Referandumunda meydanlarda söylediği, Sayın Başbakan’ın söylediği kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı ilkesinin bir ihlali niteliğindedir. Kamuoyunda daha çok HSYK üzerinde duruluyor. Bir de Adalet Akademisi’nin yapısı değiştiriliyor. Adalet Akademisi’nin 31 üyesi var. Bugün bu 31 üyenin 8’ini Bakanlık seçiyor. Bu 31 üyenin 22’sini bakan seçecek. Ne olacak? Adalet Akademisi’nin HSYK’ya seçtiği üyeler de kontrol altına alınacak. HSYK, 22 üyeden teşekkül ediyor. Bugünkü duruma göre 15 üye ile toplanıp 12 üye ile karar verilebilir. Bu toplantı sayısını 15’e çıkarıyorlar. Bakan ve müsteşar 3 üye daha bulduğu zaman HSYK çalışamaz hale gelir. Beni son derece rahatsız eden, üzen bir durum Sayın Adalet Bakanı İstanbul’a gönderilecek müfettişlerle ilgili olarak, haberlere göre demiş ki; ‘Biz savcıların HSYK müfettişleri tarafından incelenmesine izin vereceğiz ama emniyet müdürü ve başsavcının incelenmesine izin vermeyeceğiz.’ Bunun kamuoyunda, adalet üzerine düşüreceği şüpheyi düşünebiliyor musunuz?” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun ‘HSYK, emniyet müdürü hakkında inceleme başlatamaz’ sözlerini de değerlendiren Akyol, “CMUK’UN 161. Maddesinin 5. bendini herkes okusun. Emniyet müdürü polis görevini yaparken İçişleri Bakanı müfettişleri tarafından teftiş edilir vali tarafından teftiş edilir. Adli kollukla ilgili bir konu olduğu zaman HSYK tarafından incelemeye karar verilir.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar