Tabip Odası Başkanı Ökten: Her gün 30'dan fazla sağlık çalışanına saldırılıyor

Adana Tabip Odası Başkanı Ali İhsan Ökten, Gaziantep’te Dr. Ersin Arslan’ın bir bıçaklanarak öldürülmesinin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen sağlık çalışanlarının ülkenin dört bir yanında her gün şiddet görmeye devam ettiğini aktardı.

Google Haberlere Abone ol
Tabip Odası Başkanı Ökten: Her gün 30'dan fazla sağlık çalışanına saldırılıyor

Adana Tabip Odası Başkanı Ali İhsan Ökten, Gaziantep’te Dr. Ersin Arslan’ın bir bıçaklanarak öldürülmesinin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen sağlık çalışanlarının ülkenin dört bir yanında her gün şiddet görmeye devam ettiğini aktardı. Ökten," Bakanlık bünyesinde başlatılan ‘beyaz kod’ uygulamasına her gün 30’dan fazla sağlık çalışanına yönelik saldırı bildiriliyor." dedi.

Dr. Ersin Arslan’ın öldürülmesinin 2. yılında yazılı açıklama yapan Dr. Ali İhsan Ökten, bakanlık bünyesinde başlatılan ‘beyaz kod’ uygulamasına her gün 30’dan fazla sağlık çalışanına yönelik saldırının bildirildiğini aktardı. Şiddet olaylarının önüne bir türlü geçilemediğini aktaran Ökten, “Ersin’in ölümünden sonra, Dr. Melike Erdem sisteme isyanını kendi canıyla ödedi. Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Yoğun Bakım Hemşiresi Rabia Önal öldüresiye dövüldü. Kaymakamın dövdüğü doktor, hastane müdürünün kovaladığı sağlık çalışanı, emniyet güçleri ve başhekimlerin saldırısı, hasta ve hasta yakınlarının yerlerde tekmelediği hamile doktor, dövülen yoğun bakım asistanları, silah çekilen acil servisler, silahlı tehditler, kovalanan doktorlar, diş hekimleri, hemşireler… Bunlar kamuoyuna yansıyanlar. Böyle sağlık sistemi olmaz.” ifadelerini kullandı

Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın sağlığı ticari bir hizmet haline getirdiğini vurgulayan Ökten, sağlık üzerinden ‘kar’ elde edilmesinin neden olduğu baskı ve mobbingin bir yana; çalışanların yöneticilerden doğrudan şiddet gördüğünü vurguladı. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin nedenleri çok yönlü olduğunu aktaran Ökten açıklamasında şunları belirtti: “Ancak; çalışanları, hasta ve hasta yakınlarıyla karşı karşıya getiren akıl dışı bir sağlık sistemi var. Ödeme güvencesini tamamen yitirmiş, çalışanları birbiriyle rekabete sürükleyen, sağlıkta kaliteyi düşüren performans uygulaması var! Gittikçe ağırlaşan iş yükü ve angarya, esnek-kuralsız ve baskı altında çalıştırılma var. Hemşirelerde haftada 56, asistan hekimlerde 90 saate kadar uzayan mesailer var! Birlik hastaneleri arasında dama taşı gibi dolaşma, işyeri güvencesinin tamamen ortadan kalkması, görev tanımı dışında ‘sağlıkçı her işi yapabilir mantığı’ ile çalıştırılma var! Onun için; üzgünüz, kırgınız, öfkeliyiz.”
CİHAN

Yorumlar