Tabip Odası Başkanı Atay: Acilde ücret uygulaması umarım şiddeti artırmaz

Sağlık Bakanlığı’nın Acil Servis’lerde ücret uygulamasını eleştiren Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr.

Google Haberlere Abone ol
Tabip Odası Başkanı Atay: Acilde ücret uygulaması umarım şiddeti artırmaz

Sağlık Bakanlığı’nın Acil Servis’lerde ücret uygulamasını eleştiren Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eralp Atay, sağlıkta şiddetin en çok yaşandığı acil servislerde bu uygulamanın şiddeti daha da artırmasından çekindiklerini söyledi. Vatandaşların acil servisleri katkı payı ödememek için kullandığını bunun da yoğunluğa sebep olduğunu belirten Dr. Eralp Atay, “Bu hükümet zamanında uygulanan politikalarda hizmetin kalitesiyle ilgili bir şey yok. Bu sistemin tek başarısı, hastanın hekime ve ilaca ulaşımını kolaylaştırdı. Ama bunun karşılığı olarak vatandaşın cebinden çıkıyor. Bunu acil servis uygulamasında da zamanla göreceğiz. Artık bu acilde vatandaştan para alma yöntemidir.” dedi.

Hafta sonu yapılacak genel kurulla ilgili yaptığı basın toplantısında odalarının yönetmeliğine göre iki dönem sonunda üçüncü dönemde aday olunamadığı için bu dönem ara vereceğini belirten Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eralp Atay, dünyada acile en çok başvurunun Türkiye’de olduğunu söyledi. Bunun sebebinin de polikliniklere giden hastalardan katılım payının alınmasının etkili olduğunu kaydeden Atay, “Aciller servislerde ağrıyı da sınıflandırmışlar. Bunun seçimden sonra olması manidar. Bunun açıklaması şudur. Artık acile giden herkesten para alınmayacak değildir. Acile gidecek vatandaşlarımız buna hazırlıklı olsunlar. Buradan anlaşılıyor ki, para acile gidenden de alınacak. Biz uzun yıllardır sağlıkta dönüşümün vatandaşın cebinden daha çok para çıkacağını söyledik. Artık bu da acilde vatandaştan para alma yöntemidir. Dünyada en fazla acile başvuru Türkiye’de, bunun sebebi de katılım payı ödememek için. Esas nedenlerden birisi bu. Acilin iş yükü bu sebeplerden dolayı çok fazla. Acillerde normalde poliklinik sırası gibi sıra bekleniyor. Katkı payı ödememek için acile gidiyorlar. Bu uygulama acilde inşallah şiddeti artırmaz. Şiddetin en fazla olduğu yer acil servisler.” dedi.

Sağlık isteminin tamamını tedavi edici hizmet olarak lanse edildiğini ve bütün örneklerin hastaneden verilerek herkesin hastaneye yönlendirildiğini de ileri süren Dr. Atay, “Önemli olan koruyucu sağlık hizmetleridir. Bu sağlık politikası daha çok ilaç, daha çok tıbbı malzeme kullanması gerektiren bir politika. Çok uluslu şirketlere buradan milyarlarca dolar kaynak aktarılıyor. İlaç fiyatları ciddi anlamda düşmesine rağmen, ilaç harcamaları inanılmaz şekilde artıyor. Bir kişi yılda 9 kez hastaneye gidiyor. Bu oran on yıl önce 3 idi. İnsanlar elinde ilaç torbası hastane hastane geziyor. 'İstediğin hastaneye gidebiliyorsun, istediğin eczaneden ilaç alabiliyorsun' deniliyor. Ama hizmetin kalitesiyle ilgili bir şey yok. Bu sistemin tek başarısı, hastanın hekime ve ilaca ulaşımını kolaylaştırdı ama bunun karşılığı olarak vatandaşın cebinden çıkıyor.” şeklinde eleştirdi.

Aydın Tabip Odası’nda yönetim kurulu üyeleriyle birlikte açıklama yapan Dr. Atay, hafta sonu yapılacak genel kurulda tek liste beklediklerini, odalarına kayıtlı 900’den fazla üyeleri olduğunu ifade etti. CİHAN

Yorumlar