Suudi Arabistan Veliaht Prensi Türkiye'ye geliyor

Türkiye'nin Riyad Büyükelçisi Demirer: "Türkiye ve Suudi Arabistan’ın daima istişare halinde olması çok büyük önem taşımaktadır." dedi.

Google Haberlere Abone ol
Suudi Arabistan Veliaht Prensi  Türkiye'ye geliyor
Türkiye'nin Riyad Büyükelçisi Yunus Demirer, Suudi Arabistan-Türkiye ilişkilerinin güçlenerek devam ettiğini ve bu bağlamda Suudi Arabistan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Veliaht Prens Muhammed bin Nayif'in 29-30 Eylül tarihlerinde resmi bir ziyaret için Türkiye'ye geleceğini belirtti.

Büyükelçi Demirer, Türkiye ile Suudi Arabistan arasında son dönemde yapılan resmi ziyaretlerle ivme kazanan siyasi ve ekonomik ilişkiler ve ülkedeki yatırım fırsatları hakkında açıklamalarda bulundu.

Demirer, Suudi Arabistan'ın Kral Selman'dan sonra gelen "ikinci adam" olan Muhammed bin Nayif'in Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyaretin son derece önemli olduğunu, son dönemde başta siyasi ve ekonomik olmak üzere tüm alanlarda artan iş birliğine olumlu katkı sağlayacağını vurguladı. Demirer, "Son dönemde Suudi Arabistan ve Türkiye ilişkileri giderek daha da gelişmekte. Özellikle sayın Cumhurbaşkanımızın geçen yılın sonunda buraya yaptığı resmi ziyaret, peşinden o dönemdeki Başbakanımızın Suudi Arabistan ziyareti ve Nisan ayında Kral Selman’ın Türkiye ziyareti oldu. Şimdi ise Veliaht Prens aynı zamanda Başbakan Yardımcısı, İçişleri Bakanı, Güvenlik ve Dış Politika Konseyi Başkanı Muhammed bin Nayif’in 2 günlük resmi bir ziyareti olacak. Bu önemli ziyareti diğer ziyaretlerin devamı ve Türkiye ile Suudi Arabistan’ın her alandaki iş birliği ve istişarelerinin bir parçası olarak görmek gerekir. Tüm bunlar iki ülke liderleri arasında üst düzey temasın sıklığını ve önemini göstermektedir." ifadesini kullandı.

"Türkiye ve Suudi Arabistan’ın daima istişare halinde olması çok büyük önem taşımaktadır"

Resmi ziyarette başta Suriye'de yaşanan son gelişmeler olmak üzere bölgesel meseleler ve terörle mücadele konularının gündeme gelmesini beklediğini belirten Demirer, Muhammed bin Nayif'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edileceğini, Başbakan Binali Yıldırım ve ilgili bakanlar ile de temaslar gerçekleştireceğini ifade etti.

Demirer, "Hem ikili ilişkilerin daha da ileriye götürülmesi hem de bölgesel meseleler bakımından Türkiye ve Suudi Arabistan’ın daima istişare halinde olması çok büyük önem taşımaktadır. Çünkü biliyorsunuz bölgede büyük sıkıntılar var, Suriye var, Irak var, Yemen'deki gelişmeler var, terörle mücadele konusu var ve bu konularda Suudi Arabistan bakımından Veliaht Prensi Muhammed bin Nayif etkili kişilerden birisi. Bölgesel meseleler bakımından özellikle Suriye konusunun etraflıca ve derinlemesine istişare edileceğini ve özellikle görüşüleceğini tahmin ediyorum. Bu konularda Türkiye ile Suudi Arabistan arasında sürekli diyalog olması bölgenin istikrarı, güvenliği ve geleceği bakımından çok büyük önem taşımaktadır." dedi.

Veliaht Prens Nayif'e Türkiye ziyareti sırasında aralarında dışişleri, maliye, kültür ve enformasyon bakanlarının da bulunduğu üst düzey yetkililerin eşlik edeceğini dile getiren Demirer, ziyaret kapsamında ikili ilişkilerin tüm konuların yanı sıra nisan ayında Kral Selman'ın Türkiye ziyareti sırasında kurulması kararlaştırılan Koordinasyon Konseyi Mekanizması sonrası ekonomik ve ticari ilişkiler, bölgesel ve uluslararası meseleler ile küresel olarak terörle mücadele konularının ele alınacağını ifade etti.

"İki ülke arasında son yıllarda gelişen ticari ilişkiler, siyasi ilişkiler düzeyine daha ulaşmadı"

Türkiye ile Suudi Arabistan arasında son yıllarda ticaret hacminin hızla arttığını ve yıllık ortalama iş hacminin 8 milyar dolar civarında olduğunu söyleyen Büyükelçi Demirer şöyle konuştu:
"Veliaht Prens Muhammed bin Nayif konumundaki bir yetkilinin Türkiye’yi ziyaret etmesi, iş ve ticaret camiasına ayrıca bir güven kazandıracaktır. Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ticari ilişkiler son yıllarda gelişiyor. Fakat ben bu gelişmelerin iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin düzeyine daha ulaşmadığını, aramızda daha çok büyük bir ekonomik potansiyelin bulunduğunu ve bu potansiyeli değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Ekonomik ve ticari ilişkilere ayrıca önem vermemiz, bu konularda daha fazla çalışmamız gerekmektedir. Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ticaret hacmi ortalama 8 milyar dolar civarında seyretmektedir. Bu geçtiğimiz sene biraz düşüş gösterdi ama bu sene Ocak-Ağustos dönemi rakamlarına baktığımız zaman yeniden bir toparlama var. Fakat 8 milyar dolarlık bir ticaret hacmi, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin potansiyelini yansıtmamaktadır. Yıllık 8 milyar rakamı bu potansiyelin çok altında olduğunu düşündüğüm bir hacim. Önümüzdeki yıl bu rakam artacaktır. Zira Koordinasyon Konseyinin unsurlarından bir tanesi de ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek olacak. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde Türkiye’deki ve Suudi Arabistan’daki iş adamları arasında, yetkililer arasında daha kapsamlı ziyaretler ve görüş alışverişleri olacak."

 "Körfez ülkeleri içinde Türkiye’de emlak satın alan ülkeler arasına Suudi Arabistan hacim olarak birinci sırada gelmektedir"

Suudi Arabistanlıların son dönemde giderek artan bir oranda Türkiye'de bireysel ve yatırım amaçlı ev satın aldıklarına, ticari amaçlı şirket kurduklarına ve bu şirketlerin sayısının 800 civarına ulaştığına işaret eden Demirer, "Türkiye’yi ziyaret eden Suudi Arabistanlıların sayısı her yıl istikrarlı bir şeklide artmakta ve Körfez ülkeleri içinde Türkiye’de emlak satın alan ülkeler arasına Suudi Arabistan hacim olarak birinci sırada gelmektedir. Türkiye’de kurduğu Suudi sermayeli firma ve iş adamlarının son yıllarda bir iş alanlarını ve yatırımlarını çeşitlendirmek gibi bir eğilim içinde olduğunu görüyoruz ve bu çeşitlendirme bağlamında da en çok ilgi duydukları ülkelerin başında artık Türkiye’nin geldiğini söyleyebiliriz." şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Türkiyeli iş adamlarının da Suudi Arabistan'da şimdiye kadar 17 milyar dolar tutarında taahhüt işini tamamladığını vurgulayan Demirer, şu anda sermayesi 600 milyon dolar civarında 200 Türk firmasının faaliyet gösterdiğini kaydetti.

"Suudi Arabistan'da iş hacmi bakımından büyük bir potansiyel var ve bu potansiyelin içinde Türk firmalarının mutlaka şimdiden yer edinmeleri lazım."

Suudi Arabistan'ın yeni açıkladığı ve tüm ekonomiyi petrole bağımlılıktan kurtarıp daha çeşitli bir ekonomi haline getirmesi hedeflenen '2030 vizyonu' programı hakkında da değerlendirmelerde bulunan Demirer, Türk yatırımcıları Suudi Arabistan'daki var olan iş potansiyelini keşfetmeye davet etti. Demirer şunları söyledi:
"Suudi Arabistan bu bölgenin coğrafi, nüfus ve zenginlik bakımından en büyük ülkesi. Ülkede pek çok alan hala bakir durumda. Ama burada önemli ikinci bir unsur var. Biliyorsunuz Suudi Arabistan bir vizyon açıkladı. 2030 vizyonu. Bu daha çok Suudi Arabistan’ın ekonomisinin çeşitlendirilmesine yönelik bir vizyon. Yani tüm ekonomiyi petrole bağımlılıktan kurtarıp daha çeşitli bir ekonomi haline getirmek. Bu çerçevede de Suudili yetkililer yabancı şirketlerin gelip Suudi Arabistan’da faaliyet göstermesini teşvik etmektedirler. Dolayısıyla bu ülkede uzun yıllar boyunca önemli alt ve üst yapı yatırımları yapılacağı herkes tarafından bilinmektedir. Suudi Arabistan'da iş hacmi bakımından büyük bir potansiyel var ve bu potansiyelin içinde Türk firmalarının mutlaka şimdiden yer edinmeleri lazım. Buradaki iş imkanlarını araştırmalılar, gerekiyorsa kendilerine Suudi firmalarla ortaklıklar kurup hem Suudi Arabistan’da hem Türkiye’de ortak yatırımlar yapabileceklerini düşünüyorum. Dolaysıyla ben önümüzdeki dönemde Suudi ortaklıkların ortak girişimlerinin Suudi Arabistan’da faaliyet gösterebileceğine, hatta bazı konularda mesela yap-işlet-devret gibi konularda Türkiye çok büyük tecrübelere sahip, Türk firmalarının bu alanlarda Suudi Arabistan’da önemli işler yapacağına inanıyorum."

Yorumlar