Sütçüler maliyetlerin artmasından şikayetçi

Adana Sütçüler, Yoğurtçular, Peynirciler ve Şarkütericiler Esnaf Odası Başkanı Memduh Özalp, hayvancılıkta kullanılan yemin ana maddesi olan arpa, mısır, buğday gibi ürünlerin fiyatlarının sürekli yükselmesin nedeniyle süt üreticilerinin...

Google Haberlere Abone ol
Sütçüler maliyetlerin artmasından şikayetçi

Adana Sütçüler, Yoğurtçular, Peynirciler ve Şarkütericiler Esnaf Odası Başkanı Memduh Özalp, hayvancılıkta kullanılan yemin ana maddesi olan arpa, mısır, buğday gibi ürünlerin fiyatlarının sürekli yükselmesin nedeniyle süt üreticilerinin büyük sıkıntı yaşadığını söyledi.

Dünya Süt Günü nedeniyle açıklama yapan Özalp, insanların yeterli ve dengeli beslenmesinde, hayvansal kaynaklı gıda maddelerinin önem arz ettiğini aktardı. Buna rağmen Türkiye’de süt tüketiminin gelişmiş ülkelerin çok gerisinde olduğunu dile getiren Özalp, süt fiyatının da düşük kaldığını vurguladı. Başkan Memduh Özalp, “Dünya’da yıllık süt tüketimi 750 milyon ton iken, Türkiye’de ancak 24 milyon tondur. Kişi başına yıllık süt tüketimi ülkemizde 23 litre iken, Finlandiya’da 170, İspanya’da 135, İngiltere’de 125 litredir. Ülkemizde üretilen sütün yüzde 70’i seyyar esnafımız tarafından tüketiciye çiğ olarak ulaştırılıyor.” dedi. Sütçü esnafının en önemli sorunlarının başında yüksek yem fiyatları, düşük süt fiyatı, pazarlama, tüketim azlığı, açıkta satılan sütlere gereken ilgi ve güvenin gösterilmemesinin geldiğini ifade eden Özalp şöyle konuştu: “Hayvancılıkta kullanılan yemin ana maddesi olan arpa, mısır, buğday gibi ürünlerin fiyatları yükselince, yem fiyatları da artıyor. Bu yükseliş, sütün maliyetine doğrudan etki yapıyor. Üreticimizi de, satıcımızı da sıkıntıya düşürüyor. Ayrıca, sokakta satılan sütler daha taze olmasına rağmen, vatandaşımız yine de taze sütü az tüketiyor”

CİHAN

Yorumlar