Süt, yoğurt ve yumurtayı masada bekletmeyin

Uzmanlar, süt, yoğurt, köfte ve yumurta gibi gıdaların mutfak masası ve tezgahta bekletilmesinin bakteri üremesine sebep olduğu söylüyor.

Google Haberlere Abone ol
Süt, yoğurt ve yumurtayı masada bekletmeyin

Uzmanlar, süt, yoğurt, köfte ve yumurta gibi gıdaların mutfak masası ve tezgahta bekletilmesinin bakteri üremesine sebep olduğu söylüyor.

    Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, "Süt, yoğurt, köfte ve yumurta gibi gıdaları mutfak masası veya tezgahın üzerinde bırakmayın ve hemen buzdolabına koyun. Çünkü bu tür protein içeriği yüksek besinler oda sıcaklığında çok çabuk bozulurlar. Beslenme çantanız ve yiyeceklerinizi kalorifer üstü gibi sıcak yerlerde bekletmeyin. Çiğ ve pişmiş veya pişirilmeye gerek duyulmadan yenecek gıdaları birbirinden ayrı yerlerde hazırlayın. Böylece çiğ gıdalarda bulunan bakterilerin pişmiş gıdalara geçişini önlemiş olursunuz. Sebze ve meyveleri bol suda iyice yıkayın. Yemeklerinizin iyice piştiğinden emin olun. Çünkü yüksek sıcaklıkta ve iyi pişmiş yemeklerde bakteriler kolaylıkla ölür. Yere düşen yiyecekleri asla yemeyin. Yere düşen çatal, kaşık kullanmayın. Çizilmiş, çatlamış veya kırık tabak ve bardakları kullanmayın. Boş kutu, paket veya çöpleri mutfak tezgahına yada masasına bırakmayın, çöpe atın. Beslenme çantanızı hiçbir zaman yere koymayın. Gıdaların kirlenmesi ve sağlığı bozucu hale gelmelerini önlemek için kişisel temizliğinize, gıdanın temizliğine ve gıda ile temas eden araç gereç temizliğine dikkat etmelisiniz." dedi.

    İSHAL DURUMUNDA SU VE AYRAN İÇİN

    Ev dışında, kantin, kafeterya gibi topluca yemek yenilen yerlerde, yiyeceklere bakterilerin bulaşması ve bunların yayılması çok daha kolay olduğunu belirten Prof. Dr. Tayar, gıda zehirlenmeleri konusunda da vatandaşları uyardı. Tayar, "Gıda zehirlenmesinin belirtileri; mide bulantısı, karın ağrısı, kusma ve ishaldir. Bu gibi durumlarda ishal ve kusmayı artıracak düşüncesiyle hiçbir şey yememek yanlış bir davranıştır. İshali kontrol altına almanın en iyi yolu; bol miktarda temiz içme suyu, ayran, taze sıkılmış elma suyu gibi içecekleri tüketmek, Yoğurt, pirinç lapası, haşlanmış patates gibi gıdaları yemek ve dinlenmektir." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar