Süt dağıtımı kapsamında bakanlık yetkilileri okulları sürekli denetleyecek

Milli Eğitim Bakanlığı kararıyla okullarda öğrencilere süt dağıtımını planlayan Okul Sütü Programı 2013-2014 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde uygulanacak.

Google Haberlere Abone ol
Süt dağıtımı kapsamında bakanlık yetkilileri okulları sürekli denetleyecek

Milli Eğitim Bakanlığı kararıyla okullarda öğrencilere süt dağıtımını planlayan Okul Sütü Programı 2013-2014 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde uygulanacak. İkinci dönemde bağımsız anaokulu, uygulama sınıfı, anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine pazartesi, çarşamba ve cuma günleri olmak üzere haftada üç gün süt dağıtımı yapılacak. Bakanlık geçmiş dönemlerde yaşanan aksaklıkların giderilmesi amacıyla bir dizi önlem aldı. Sütlerin oda sıcaklığında muhafaza edilmesine, güneş ışığına maruz bırakılmadan saklanmasına dikkat edilecek. Bakanlık yetkilileri ve İl Okul Sütü Komisyonu üyeleri, Okul Sütü Programı boyunca ilgili okullara denetimlerde bulunacak.

Milli Eğiti Bakanlığı (MEB) ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nca ortaklaşa hazırlanan ‘Okul Sütü Programı’ ülke genelinde, resmi-özel anaokulu, uygulama sınıfı, anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine uygulanacak. Program kapsamında 2013 - 2014 eğitim öğretim yılının ikinci yarısından itibaren 2 eğitim öğretim yılı süresince, haftada 3 gün (pazartesi, çarşamba, cuma) öğrencilerin süt dağıtılacak. MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü 81 İl Valiliği’ne ‘Okul Sütü Programı Tedbirler’ başlıklı bir yazı gönderdi. Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık imzalı 3 sayfalık yazı da program uygulaması boyunca valiliklerin alması gereken tedbirler sıralandı.

Okul Sütü programının iş ve işlemlerinin daha sağlıklı yürütülmesi ve anlık takibi için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Okul Sütü Modülüne’ yönelik uzaktan eğitim verilecek. Eğitime, il merkezi ve ilçelerinde yapılacak plan doğrultusunda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca bildirilen İl Okul Sütü Komisyonu üyeleri, İlçe Okul Sütü Komisyonu ve okullardaki Okul Sütü Komisyonlarında görevli personel ile il ve ilçe Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri (MEBBIS) yetkilileri ve geçen yıl Ankara'da eğitim almış olan okul Sütü Programı eğiticilerinden istekli olanlar katılacak. Anılan uzaktan eğitim, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin belirleyeceği bir salonda organize edilecek. İl ve ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri en geç 7 Ocak 2014 saat 13.45'de http://konferans.meb.gov.trlokulsutu adresine misafir olarak giriş yapacak.

SÜTLER OKUL PERSONELİ VE ÖĞRENCİLERE TAŞITILMAYACAK

Okul Sütü Modülü uzaktan eğitimine katılmamış olan tüm ilkokul ve anaokulu müdür ve yardımcıları ile istekli sınıf öğretmenlerinin de www.tegm.meb.gov.tr web sayfasına yerleştirilecek olan Okul Sütü Modülü video eğitimini İzlemeleri sağlanacak.
İl Okul Sütü Komisyonu, programdan yararlanacak her okulun depolarını acilen incelemeye başlayarak gerekli tedbirleri alacak ve sütlerin depolanmasına yönelik ayrılan mekanların uygun olup olmadığına dair tutanak düzenleyecek. Sütlerin oda sıcaklığında muhafaza edilmesine , güneş ışığına maruz bırakılmadan saklanmasına dikkat edilecek. Bakanlık yetkilileri ve İl Okul Sütü Komisyonu üyeleri, Okul Sütü Programı boyunca ilgili okullara ziyaretlerde bulunacak. Okul sütü, okul idaresince uygun görülen depolara, yükleniciler tarafından ürüne zarar vermeyecek şekilde taşınarak istiflenecek. Okul personeli ve öğrencilere taşıma işlemi yaptırılmayacak.

Eğer sütler, okullara teslimden önce, ambalajları hasarlı ise teslim alınmayacak. Teslim alınan sütlerde depolama şartlarından kaynaklanan ve analiz gerektiren durumlarda, sütler bir tutanakla tespit edilip İl Okul Sütü Komisyonuna bildirilecek, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine teslim edilecek. İl Okul Sütü Komisyonu ,Okul Sütü Programı uygulanacak olan okullarda açılan süt kutuları ve atıklarına ilişkin tedbirleri önceden alacak. Süt dağıtımından önce velilerin ‘Süt alerjisi ve/veya laktoz intoleransı varlığı tespitine yönelik Veli İzin Formu’ doldurmaları talep edildi. Bu formlar okul müdürlükleri aracılığı ile e-okul sistemine işlendi. Henüz sisteme girilmemiş olanlar tespit edilecek ve girmeleri sağlanacak. Sütle ilgili bilinen rahatsızlığı olan ve velilerinin süt içmesine izin vermediği öğrenciler, kapsam dışında tutulacak.

BESLENMEDE SÜT VE SÜT GRUBU BESİNLERİN ÖNEMİ HAKKINDA HALK BİLGİLENDİRİLECEK

Veli izni olan her öğrenci, aynı gün ve okulun belirlediği süre içinde sadece kendisine verilmiş olan 200 ml ambalajlı, yağlı, sade UHT içme sütünü içecek, yarım kalan sütler bir sonraki teneffüse bırakılmadan atık olarak değerlendirilecek. Ambalajların fiziksel kontrolü yapılacak; delik, yırtık, ezik ve bombaj yapmış ambalajlı sütler dağıtılmayarak, Okul Sütü Kabul Komisyonuna tutanakla teslim edilecek. Süt içtikten sonra rahatsızlandığını söyleyen öğrenciye yönelik olarak okul yönetimi, öğrencinin en kısa süre içerisinde en yakın sağlık kuruluşuna gönderilmesini sağlayacak ve ailesini bilgilendirecek. Şikayet Formu aynı sınıftaki bütün öğrenciler için doldurularak e-okul sistemine girişi yapılacak. Okul yönetimi, İl Okul Sütü Komisyonuna durumu bilgilendirecek ve analiz sonuçlanıncaya kadar analize konu üretim partisi sütlerin dağıtımı durdurularak, diğer üretim partisi sütlerin dağıtımına devam edilecek.

İllerde ve ilçelerde süt dağıtımı yapılan okulların müdürlüklerine İl Halk Sağlığı Müdürlüğünde görevli sağlık personelinin iletişim bilgilerinin verilmesi, ayrıca ilgili personellerin okullarda konuya ilişkin eğitim vermeleri sağlanacak. İl Okul Sütü Komisyonu tarafından çeşitli nedenlerle dağıtımı yapılamayan sütlerin, mahallinde değerlendirilmesi hususu önceden belirlenecek.
Önceki yıl olduğu gibi, süt ve laktoz intoleransı, sağlıklı beslenme, beslenmede süt ve süt grubu besinlerin önemi hakkında yerel yönetimler, yerel yazılı ve görsel basın, Cuma hutbeleri, muhtarlıklar, imamlar, esnaflar ve Sivil Toplum Kuruluşları desteğiyle halkın bilgilendirilmesi çalışmaları yapılacak. Okul Sütü Programından, anasınıfı ile ilkokul 1,2,3 ve 4. sınıf öğrencileri olması halinde Yatılı Bölge Okulları da yararlanacak.

İnternet bağlantısı olmayan köy ilkokullarına İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından gerekli kolaylık ve destek sağlanacak. İl Okul Sütü Komisyonu, süt dağıtımını yapan yüklenici firmanın iletişim bilgilerini okul müdürlüklerine verecek, firma okul sütlerini mesai saatleri içinde okullara teslim edecek ve okulda sütlerin muhafazası için hazırlanan depoya kadar getirip istifleyecek. Okul Sütü Kabul Komisyonu, her sınıfa dağıtılan sütlerin hangi partiden olduğunu tutanakla kayıt altına alıp, numune almaya titizlikle dikkat edecek. Okul Sütü Modülüne veri girişleri zamanında yapılacak, bu konuda aksaklığa meydan verilmeyecek.
Her okulun, gün içinde süt içim zamanı önceden belirlenecek ve İl Okul Sütü Komisyonu tarafından onaylanacak. Okul müdürleri ile öğretmenlerin, okul sütünün dağıtılmadan önce, sınıfta dağıtılması sırasında, süt içilirken ve süt dağıtıldıktan sonra yapılacak işler ile öğretmenin karşılaşabileceği sorunlarda neler yapılacağı hakkında tam donanımlı olmaları ve programı sağlıklı bir şekilde yürütmeleri sağlanacak. Özel öğretim kurumları, programa eşdeğer süt veya süt ürünleri tüketilmesini sağlamaları halinde, velinin isteğini de esas alınarak, kurum yönetiminin kararı doğrultusunda program kapsamı dışında tutulacak.

CİHAN

Yorumlar