Susuz kalma korkusu mahalleliyi ayaklandırdı

Mersin’in Silifke ilçesine Bağlı Uzuncaburç Mahallesi'nde 10 yıl verilen mücadelenin ardından mahalleye getirilen içme ve sulama suyu Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MESKİ) ekipleri tarafından kesilecek endişesi ile mahalle...

Google Haberlere Abone ol
Susuz kalma korkusu mahalleliyi ayaklandırdı

Mersin’in Silifke ilçesine Bağlı Uzuncaburç Mahallesi'nde 10 yıl verilen mücadelenin ardından mahalleye getirilen içme ve sulama suyu Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MESKİ) ekipleri tarafından kesilecek endişesi ile mahalle halkı ayaklandı.

40 kilometre uzaklıktaki Aksıfat Deresi'nden 10 yıl boyunca uğraşarak mahalleye kadar getirdikleri suyu içme ve sulamada kullanmaya başlayan mahalle halkı, tam rahata erdik derken, sularının MESKİ tarafından kesileceği korkusu ile su deposuna giderek çalışmayı durdurmak istedi. Yaklaşık 200-250 kişinin toplanarak gittiği su deposunda MESKİ elemanlarının konudan haberdar olup gelmedikleri anlaşıldı. Köy halkı aralarında para toplayıp depoya nöbetçi dikerek çalışmayı yaptırmayacaklarını belirtti.

İddiaya göre, MESKİ, Uzuncaburç’tan aldığı suyu bölgede suyu olmayan 7 mahalleye dağıtacak. Hal böyle olunca Uzuncaburç halkı hak sahibi olduklarını düşündükleri suyun gitmesiyle susuz kalacaklarını endişesi yaşıyor. Uzuncaburç Mahallesi Sulama Kooperatifi Başkanı Alişan Güven, "MESKİ’nin burada yaptığı çalışmalardan kesinlikle ne benim ne de mahalle muhtarının haberi var. Kooperatife tapulu olan bu suyun neden bizlere sorulmadan boru altına alındığını bilmek istiyoruz. Burada yaklaşık 30 bin hektar arazi var ekili ve dikili olarak. Çiftçilerimiz suya güvenerek 100 bin kökten fazla domates, salatalık gibi sebzeleri borçlanarak diktiler. Tüm mahalle halkı umudunu diktiği sebzelere bağladı. Buradan suyumuz alınırsa vay halimize." şeklinde konuştu.

Mahalle halkı ise tepkilerini şöyle dile getirdi: "Suyumuzu kesinlikle vermeyiz, yemedik içmedik, eksi derece soğuklukta çalışıp çocuklarımızın rızkını biz bu suya yatırdık, şimdi bu suyu elimizden kimse alamaz."

'SULAMA SUYUNA GÖZ DİKİLMİŞ, HAKKIMIZ YENİLMİŞTİR'

Uzuncaburç Beldesi Sulama Kooperatifi adına basın açıklaması yapan Alişan Güven, şunları ifade etti: "Kooperatifimiz 2004 yılında adi ortaklım olarak faaliyete geçmiş, 2006 yılında ise resmi olarak Uzuncaburç Beldesi Sulama Kooperatifi adı altında kuruluşunu tamamlamıştır. Kooperatifimizin 403 üyesi ve 460 hissedarı bulunmaktadır. Kuruluşundan bu yana geçen 10 yıllık çalışma ile 2014 yılında cazibeli sulama ve içme suyuna kavuşmuştur. Ortaklarımız hisse başına 6 bin 500 -7 bin TL para ödemişler, bu parayı günün şartlarına göre iki ineğinden birini, dört keçisinden ikisini satarak çoluk çocuğumuzun rızkından keserek çok zor ve ağır şartlarda ödemişlerdir. Ortaklarımız ilk defa sulama suyuna kavuşma heyecanını yaşamış, kendi toprağını değerlendirme sevinci ile borçlanarak 100.000 kökten fazla domates vb. sebze ekimi yaparak ümidini buna bağlamış durumdadır.

Su paylaşım sistemine göre 40 Lt/ Sn. Valilik (içme) 40 Lt/ Sn. DSİ (sulama) olmak üzere toplam 80 Lt/Sn. su istihkakı yüzde 50 içme yüzde 50 sulama suyu olarak kullanılmak üzere projelendirilmiştir. 06.10.2010 tarihinde Uzuncaburç Belediyesi Meclisi ile kooperatifimiz arasında bu hususta bir protokol imzalanmıştır. Kooperatifimiz protokol gereği tüm yükümlülüklerini eksiksiz olarak yerine getirmiştir. Büyükşehir Yasası ile Uzuncaburç Belediyesi'nin kapanması sonucu muhatabımız Mersin Büyükşehir Belediyesi MESKİ Genel Müdürlüğü olmuştur. Fakat henüz muhatap alınmış değiliz. Uzuncaburç Mahalle Muhtarlığı ve suyun yüzde 50 oranında ortağı olan ve kooperatif adına görev yapan yönetim kuruluna bilgi vermeden, muhatap alınmadan MESKİ tarafından çevre köylerin içme suyu şebekesine su aktarmak amacıyla Kapıcık mevkiinde ana maslağa bağlanmak üzere 160 inçlik PVC boru döşemesi çalışması yapıldığı tespit edilmiştir. Hali hazır ana hattan gelen su miktarı yarı yarıya azalmışken, hattan gelen suyun tespiti yapılmamış, arızaların giderilmesi düşünülmemiş, içme suyu aktarılması düşünülen köylerin mevcut su hattında onarım yoluna gidilmemiş, işin kolayına kaçılarak Uzuncaburç halkının ve sulama suyuna göz dikilmiştir. Bizler kimsenin mağdur olması düşüncesinde değiliz, ancak bu kadar bedel ödediğimiz sulama suyu ve içme suyumuzun da azatlılara Uzuncaburç halkının da mağdur olmasını istemiyoruz. MESKİ’nin yapılan çalışmalar konusunda bizleri aydınlatması ve haklarımızın teminat altına alacak bir taahhütte bulunmasını istiyoruz. Bu hususlarla ilgili tüm belgeler mevcuttur."

Yapılan eylemin ardından mahalle kahvesinde toplanan halk, yaklaşık 300 imza bulunun dilekçeyi Silifke Kaymakamlığına götüreceklerini söyledi.

'HERKESE EŞİT HİZMET İÇİN YAPILIYOR'

MESKİ yetkilileri ise Aksıfat Deresi'nin suyundan faydalanan 50 mahalle bulunduğunu, bazı mahallelerin ihtiyaçtan fazla su aldığını, bazı mahallelerin de susuz kaldığının tespit edildiğini, bu nedenden dolayı eşitlik sağlanması için böyle bir çalışma içerisine girildiğini bildirdi. CİHAN

Yorumlar