Susurluk ile Ergenekon davaları arasındaki benzerlik ve irtibatlar

Ergenekon davası ile Susurluk davası arasında benzerlikler bulunduğu belirtilen Ergenekon davası gerekçeli kararında, Susurluk yapılanmasına adı geçen birçok kişinin Ergenekon davasında da sanık olarak yargılandığı anlatıldı.

Google Haberlere Abone ol
Susurluk ile Ergenekon davaları arasındaki benzerlik ve irtibatlar

Ergenekon davası ile Susurluk davası arasında benzerlikler bulunduğu belirtilen Ergenekon davası gerekçeli kararında, Susurluk yapılanmasına adı geçen birçok kişinin Ergenekon davasında da sanık olarak yargılandığı anlatıldı.

    Susurluk kazası ile ortaya çıkan gayri yasal yapının, benzerlerinin Avrupa'da tasfiye edildiğini, ancak Susurluk davası ile Türkiye'deki yapının 16 sanık ile sınırlı kaldığı belirtildi. Susurluk'ta 1996 yılında meydana gelen kaza ile derin devleti ortaya çıkarma ya da tasfiye edilme fırsatının yakalandığı kaydedildi.

    Susurluk davası sanıkları Mehmet Ağar, İbrahim Şahin, Sami Hoştan, Ali Fevzi Bir, Ayhan Çarkın, Ercan Ersoy, Oğuz Yorulmaz, Haluk Kırcı, Yaşar Öz, Enver Ulu Mustafa Altunok, Abdülgani Kızılkaya, Ziya Bandırmalıoğlu ve Ayhan Akça'nın yargılandığı belirtildi. Sanıklardan Özel Harekat polislerinin de aralarında bulunduğu birçoğunun Nesim Malki ve Ömer Lütfi Topal cinayetleri davalarında da sanık olarak yer aldığı ve bu davaların irtibatları nedeniyle birlikte görüldüğü belirtildi. Aynı sanıkların isimlerinin Tarık Ümit'in kaybolmasına ilişkin soruşturmada da isimlerinin geçtiği anlatıldı.

    SUSURLUK, ÖNCE DERİN DEVLET YARGILAMASI GİBİ BAŞLADI

    Bir süre birlikte yargılama yapıldıktan sonra bu davaların ayrıldığı belirtilen gerekçeli kararda, bu aşamadan sonra derin devlet yargılaması yerine sıradan bir örgüt davası olarak devam ettiği ve sanıkların da bu suçlamalarla çeşitli cezalara çarptırıldığı anlatıldı. Bu sanıklardan en çok hapis cezasına çarptırılanların ise Mehmet Ağar, İbrahim Şahin ve Mehmet Korkut Eken olduğu hatırlatıldı. Örgüt yöneticisi olmak suçu sabit görülen bu 3 sanığın, 6 yıl hapis cezasına çarptırıldığı ifadesine yer verildi.

    SUSURLUK YAPILANMASINA ADI KARIŞAN BAZI KİŞİLER, ERGENEKON SANIĞI OLDU

    Susurluk kazası ile bir kısmı ortaya çıkan gayri hukuki yapılanmaya ilişkin isimleri geçen Veli Küçük, Ali Yasak, Sami Hoştan, İbrahim Şahin, Sedat Peker ve Doğu Perinçek gibi isimlerin, Ergenekon davası sanıkları arasında da yer aldığı belirtildi. Bütün bu anlatımların ardından Susurluk kazasında ortaya çıkan ve uzun süre toplumsal tepkilere de neden olan yapının, ilk kez Ergenekon davası ile yargılanabildiği kaydedildi.

    SUSURLUK'TAKİ İTİRAFÇILAR ERGENEKON'DA DA KARŞIMIZA ÇIKMAKTADIR

    Susurluk raporunda bahsi geçen itirafçıların Ergenekon dava dosyasında ortaya çıktığı belirtilen gerekçeli kararda, "Dosya içeriğine göre Sanık Hayrettin Ertekin yanında Adil Timurtaş ve sanık Abdulmuttalip Tonçer gibi itirafçıları bulundurmakta ve onları bir kısım işlerinde kullanmaktadır. Adil Timurtaş, mahkememizde tanık olarak da dinlenilmiştir. Yine dosyamız sanıklarından Hüseyin Yanç ile sanık Ulaş Özel de mensubu oldukları terör örgütlerinden ayrılarak itirafçı olmuşlar ve İstanbul'a gelerek sanık Okan İşgör'ün önce yanında çalışmışlar, daha sonra ise birlikte hareket etmişlerdir." denildi. CİHAN

Yorumlar