"Suriye'ye yardımda Kürt, Arap, Türkmen, Müslüman, Hristiyan ayrımı yapmıyoruz"

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lüfti Akar, Kızılay’ın Suriye sınırında yaptığı sıfır noktası operasyonlarla Suriye’deki kitlesel ölümlerin önüne geçtiklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
"Suriye'ye yardımda Kürt, Arap, Türkmen, Müslüman, Hristiyan ayrımı yapmıyoruz"

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lüfti Akar, Kızılay’ın Suriye sınırında yaptığı sıfır noktası operasyonlarla Suriye’deki kitlesel ölümlerin önüne geçtiklerini söyledi. Kızılay olarak hiçbir etnik gruba öncelik tanımadıklarını belirten Akar, “Orada Kürtler, Araplar, Türkmenler var hiçbirini ayırmıyoruz. Hiçbir dini ve inanç grubuna da ayrım yapmıyoruz.” dedi.

Erciyes Üniversitesi’ne yapılan misafirhanenin açılışı ve yeni şube binasının temel atma törenine katılmak için Kayseri’ye gelen Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Kayseri Valisi Orhan Düzgün’ü makamında ziyaret etti. Kızılay için Kayseri’nin ayrı bir yeri olduğunu ifade eden Akar, Kayseri halkının hayırsever olduğunu söyledi.

Akar, daha sonra gazetecilerin Suriyeli sığınmacıların durumları ile ilgili sorularını cevapladı. Ahmet Lütfi Akar, Türkiye’deki kamplarda 230 bin Suriyelinin misafir edildiğini söyledi. Onlara her türlü desteği verdiklerini belirten Akar, 500 bin Suriyelinin Türkiye’de zor koşullar altında yaşamlarını sürdürmeye çalıştığını ifade etti. Akar, “Suriyeli sığınmacılar 230 bin civarında. Kamplarımızda kalan misafirimiz var. Onlara her türlü desteği veriyoruz. Kızılay olarak beslenme ve barınmadan sorumluyuz. Bu kamplarda eğitim, gıda, sağlık, barınma ve sosyal desteğe kadar her türlü faaliyet veriliyor. Türkiye’de yaklaşık olarak 230 bin ile beraber 700 bine varan Suriyeli var. Yaklaşık 500 bin Suriyeli de kamplarda kalmadan kendi imkânlarıyla tuttukları evlerde hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Zor şartlarda çalışıyorlar. Türkiye’ye geldiklerinde zaman bu acımasız iç savaşın kısa süreceğini düşünüyorlardı. 3 yıl geçti ama dinmedi, o insanlar mağdur duruma düştü.” diye konuştu.

İstanbul’da yaşayan Suriyelilerin ağır kış şartlarında etkilenmemeleri için İstanbul’da 2 ayrı bölgede toplanma yerleri kurduklarını belirten Akar, o bölgelerde Suriyelilerin tüm ihtiyaçlarının karşılandığını söyledi. Akar, sivil toplum örgütlerinin kamplara yardımlarını sürdürdüklerini, Kızılay’ın sıfır noktası operasyonunun Suriye’de kitlesel insan ölümlerinin önüne geçtiğini ifade etti. Akar, şunları söyledi; “Sivil toplum örgütleri, Antep’te, Kilis’te, Hatay’da teşkil etmiş oldukları odak yerlere yardımlarını sürdürüyor. Kızılay için önemli olan sıfır noktasına operasyondur. Suriye’de 20 milyon insan yaşamaktadır. Bunun 10 milyonu yerinden edilmiştir. Bu 10 milyonun 3.5 milyonu Suriye dışında bulunmaktadır. 6,5 milyon Suriye kendi sınırları içinde yerinden edilmiş ve insani ihtiyaç maddelerinden uzaktır. En mağdur kesim de odur. Bu savaşın en mağdurları orada yaşayan 6,5 milyon, insani malzemeye ulaşamayan, yokluk ve ölüm tehlikesi ile karşı karşıya kalan insanlardır. Oradaki din alimleri kedi köpeklerin yenmesi yönünde fetva verdiler. Bu, durumun ne kader vahim olduğunu gösteriyor. Biz de 'Sana İhtiyacım Var' kampanyası başlattık. Sivil toplum örgütleri, Diyanet, AFAD ile kampanya sürüyor. Onlara yardımı da sınırımızdaki 11 noktadan sıfır noktasına iletiyoruz. Yüz binlerce ton gıda malzemesini sıfır noktasından Suriye içerisine veriyoruz. Suriye’de kitlesel insan ölümleri yaşanmıyorsa bizim yapmış olduğumuz sıfır noktası operasyonu sayesinde insanlar hayatta kalabildiler. Türk Kızılay’ı Türkiye olarak yaptığımız yardımlarda hiçbir etnik gruba öncelik tanımıyoruz. Orada Kürtler, Araplar, Türkmenler var hiçbirini ayırmıyoruz. Hiçbir dini ve inanç grubuna da ayrım yapmıyoruz. Müslümanlar, Hristiyanlar, Şiiler, Süryaniler, Sünniler var. Her türlü gruba eşit mesafede insanı yardıma kimin ihtiyacı varsa onu yardım gönderiyoruz.”

Açıklamanın ardından Vali Orhan Düzgün, Akar’a Kayseri’nin tarihi saat kulesi maketini hediye etti. Akar ise Kızılay almanakı ile minyatür kaftan hediye etti.
CİHAN

Yorumlar