Suriyelilerin denetimsiz açtığı iş yerleri, yerli esnafa kepenk kapattırıyor

Yaşanan iç savaş nedeniyle ülkelerini terk ederek Mersin’e gelen Suriyeliler açtıkları iş yerleri hayata tutunmaya çalışıyor. Kente kırtasiye, market, berber, kasap ve pastane gibi iş yerleri açan Suriyelilerin hiçbir denetime tabi tutulmadığını...

Google Haberlere Abone ol
Suriyelilerin denetimsiz açtığı iş yerleri, yerli esnafa kepenk kapattırıyor

Yaşanan iç savaş nedeniyle ülkelerini terk ederek Mersin’e gelen Suriyeliler açtıkları iş yerleri hayata tutunmaya çalışıyor. Kente kırtasiye, market, berber, kasap ve pastane gibi iş yerleri açan Suriyelilerin hiçbir denetime tabi tutulmadığını öne süren Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Talat Dinçer, haksız rekabet nedeniyle son 3-5 ayda 250’nin üzerinde yerli esnafın kepenk kapattığını söyledi.

Savaş nedeniyle ülkelerine terk eden Suriyeliler, Türkiye'nin birçok şehrinde olduğu gibi Mersin’i de mesken tuttu. Mersin’deki çeşitli mahallelere yerleşen Suriyelilerden maddi durumu iyi olanlar market, pastane, berber, kırtasiye, kasap gibi iş yerleri açarak ailesinin geçimini temin etmeye çalışıyor. Özellikle Mezitli ilçesindeki bir sokakta yoğun olarak iş yeri açan Suriyelilerin içlerinde bulundukları ortamdan oldukça mutlu oldukları görülüyor. İş yerlerinden geçimlerini sürdürmeye çalışan Suriyeliler Ramazan’dan sonra işlerinin daha da açılacağını belirtiyor. Mersin’in yerli esnafları ise Suriyelilerin gelişigüzel açtığı iş yerlerine tepki gösteriyor.

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Talat Dinçer, Suriye’de yaşanan olaylardan dolayı illerine gelen yabancı uyruklu vatandaşların esnafa ticari hayatta büyük bir sıkıntı yaşatmaya başladığını belirtti. Bu insanların doğal olarak çalışmak ve evlerine ekmek götürmek zorunda olmalarını çok iyi anladığını ifade eden Dinçer, Ancak bir yerde bir kazanç sağlarken yaptığı işlerden dolayı geldiği yerlerdeki ticari hayatın içerisinde yıllardır faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarında zarar görmemesi gerektiğini kaydetti.

"ÇOĞUNUN HİÇBİR İZNİ YOK"

Mersin’e gelen Suriyelilerin Türkiye’de uygulanan esnaf ve sanatkârlık sisteminin hiç birine uymadığını iddia eden Dinçer şöyle devam etti: "Dolayısıyla bir çok yerlerde gelişigüzel iş yerleri açılmakta. Yaptığımız araştırmalarda bunların hiç birinin ne bakanlıktan çalışma izinleri, ne oturma izinleri, ne iş yeri açma ile ilgili vergi kayıtları, ne belediyeden aldıkları ruhsatları, ne meslek kuruluşlarına kayıtları, ne bu işi yapıp yapamadıklarını belgeleyen ustalık belgeleri var. Dolaıyısıyla gelişigüzel açılan iş yerleri Mersin’de yıllardır yaşayan esnafımızı hemen felce uğrattı. Çünkü bir haksız rekabet ortamı yaşanmaya başlandı. Bu haksız rekabet ortamının yaşattığı sıkıntılar neticesinde geçtiğimiz 3-5 ay gibi bir zaman içinde aşağı yukarı 250’nin üzerinde esnafımız kepenk kapatmak zorunda kaldı."

"HAKSIZ REKABET NEDENİYLE 10 LİRAYA SATARKEN ONLAR 3 LİRAYA SATABİLİYOR"

Yerli esnafın her türlü kurala uyduğuna işaret eden Dinçer, "Çünkü bizimkiler devletimizin ve hükümetimizin almış olduğu tüm kurallara; hijyen kuralları, iş sağlığı ve güvenliği kuralları, sosyal güvenlik kuralları ve gerek vergisel yönden kurallara uydukları için tabi bizimkilerin ürettiği ürünlerle onlarınki bir olmuyor. Dolayısıyla bunlar hiçbir kurala uymadığı için aynı türden bir ürünü biz 10 liraya satarken onlar 3 lira gibi rakamlarla rahatlıkla satabiliyorlar ve buda bizim yerle esnafımıza büyük bir darbe indiriyor ve haksız rekabet ortamı yaşanıyor. Durum böyle olunca bizim yıllardır bizim esnaflık yapan arkadaşlarımız “Biz her türlü sorumluluğun altına sokulup bütün yükümlüklerimizi yerine getirirken Suriyeliler hiçbir kurala uymuyorlar” diyerek büyük bir tepki gösteriyorlar. Bu tepkinin sonunda da ara ara huzursuzluklar çıkarken kavgalar olmaya başladı. Bizim hiç tasvip etmediğimiz olaylar olmaya başladı. İlerde endişemiz farklı bir olay yaşanırsa bunun sorumluluğunu kim üstlenecek diye düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Türk esnaf ve sanatkar hangi kurallara uyuyorsa Suriyelilerinde bunlara uymasını istediklerini vurgulayan Dinçer şunları söyledi:

"Denetim mekanizmalarının çalışmasını istiyoruz. Konu ile ilgili hem Mersin Valiliğine dilekçemizi verdik hem de aynı zamanda Büyükşehir ve alt birim belediye başkanlarına bu tebligatları yaptık. Tebligatımızda da bu iş yerlerini kurallara uyuncaya kadar kapatılmasını istedik. Yanlış anlaşılmasın Suriyelilere karşıyız Suriyeliler iş yapmasın diye bir derdimiz yok. Bizim derdimiz kurallara biz nasıl uyuyorsak onlarında uymasını sağlamak. Yasal yoldan açılmış bir işyerine biz zaten karşı değiliz. Ama yasal olmayan yoldan açılan tüm işyerleride mevcut Esnaf ve Sanatkarımızı korumak adına karşıyız. Dolayısıyla devletin tüm kurumları özellikle belediyeler bir an önce bunları denetleyip kuralları uygun hale getirinceye kadar iş yerlerini kapatmaları gerekir. Aksi takdirde Mersin esnafı ile Suriyeliler arasında hoş olmayan olayların meydana geleceği endişesini taşıyoruz."

CİHAN

Yorumlar