Suriyeli öğrencilere meslek lisesi yolu açıldı

MEB 2016-2017 eğitim öğretim yılında koruma altındaki Suriyeli öğrencilerin meslek liselerine kayıtlarının yapılması için düzenleme yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Suriyeli öğrencilere meslek lisesi yolu açıldı

Buna göre, Türkçe bilen Suriyelilerden Halk Eğitim Merkezlerinde "Türkçe Seviye A1" programını almış olmaları veya okuma yazma 1'inci kademe seviye tespit sınavından başarılı olmaları şartıyla, doğrudan boş kontenjanı bulunan okulların Anadolu Meslek Programı 9'uncu sınıfa kayıtları yapılacak.

Geçici koruma altında bulunan Suriyeli öğrencilerin Mesleki ve Teknik Anadolu liseleri, Mesleki ve Teknik Eğitim merkezleri ile Çok Programlı Anadolu liseleri, Açıköğretim liseleri, Mesleki Açıköğretim lisesi ile Mesleki Eğitim merkezlerine kayıt işlemlerine ilişkin usul ve esasları belirleyen Bakanlık yazısı illere gönderildi.

Bu kapsamda, geçici koruma altında bulunan en az 10 Suriyeli öğrenci ile sınıf açılabilecek. Başvuru sayısının fazla olması durumunda ise her sınıfta öğrenci sayısı 34'ü geçmeyecek şekilde planlama yapılacak.

Öğrenci sayısının az olması durumunda eğitim bölgesi içindeki talepler birleştirilerek değerlendirilebilecek. Bu durumda hangi okulda birleştirme yapılacağı il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerince belirlenecek.

İllerde tanıtımlar yapılacak

Şube oluştururken okulun fiziki imkanları ile öncelikle boş kapasitesi olan okullar dikkate alınacak. Yapılacak kayıtlarda, işletmelerde beceri eğitimi ve staj imkanları da göz önünde bulundurulacak. Öğrencilere sağlanan imkanlardan velileri haberdar etmek ve bu konuda farkındalığı artırmak amacıyla il içinde tanıtım ve yönlendirme etkinlikleri yapılacak.

Suriyelilerden Türkçe bilenlerin Halk Eğitim Merkezlerince verilen "Türkçe Seviye A1" programını almış olmaları veya okuma yazma 1'inci kademe seviye tespit sınavından başarılı olmaları şartıyla doğrudan boş kontenjanı bulunan okulların Anadolu Meslek Programı 9'uncu sınıfa kayıtları yapılacak.

Geçici koruma altında bulunan ve Türkçe bilmeyen Suriyeli öğrencilere yönelik Talim ve Terbiye Kurulu kararı ile kabul edilen Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi, Anadolu Teknik ve Anadolu Meslek programları 9'uncu sınıf haftalık ders çizelgesi uygulanacak. Öğrenciler 9'uncu sınıfın birinci döneminde Türkçe eğitimini aldıktan sonra ikinci dönemde zorunlu dersleri almaya başlayacak.
Geçici koruma altındaki Suriyeli öğrencilerden, denklik belgelerinde ilköğretim okulu, ortaokuldan mezun veya ortaöğretim düzeyindeki okullardan ayrıldığı belirlenenlerin Açıköğretim lisesi-Mesleki Açıköğretim lisesine kayıtları, genel öğrenci kayıt kabul takvimine göre ve ilgili mevzuata göre yapılacak.

Çıraklık programına kayıtlar

Anadolu Meslek Programı'na kaydedilemeyenler ile Mesleki Açıköğretim lisesine kayıt olmak istemeyenler ise çıraklık eğitimine ilişkin usul ve esaslar çerçevesinde Mesleki Eğitim Merkezlerine yerleştirilecek.

Kayıt olacaklardan yabancılar için "Türkçe Seviye A1" programını almış olmaları veya okuma-yazma 1'inci kademe seviye tespit sınavında başarılı olmaları şartı aranacak.

Öğrencilerin ilgi, istek ve yeteneklerine uygun alan, dal seçimini yapabilmeleri için Mesleki Eğitim Merkezi yönetimince alan öğretmenlerinin rehberlik yapmaları sağlanacak. Açılacak alan ve dalların belirlenmesinde sektör araştırması, meslek kuruluşlarının raporları, sektörün ihtiyacı gibi diğer hususlar dikkate alınacak.

Öğrenci için belirlenen alan veya dalda merkez müdürlüğü, işletme ve öğrenci velisi ya da reşit olan öğrenciyle sözleşme imzalanmak suretiyle kayıt tamamlanarak mesleki eğitim başlatılacak.
Mesleki Eğitim Merkezine kayıt ve pratik eğitime başlatma işlemleri, bu yılın ekim ayı sonu itibarıyla tamamlanacak. Bir alan veya dala kayıt yaptıran çırak öğrenci sayısının 12'den az olması durumunda da bu öğrencilerin pratik eğitime başlamaları sağlanacak, teorik dersler ise diğer alan ve dal öğrencileri ile ortak yapılabilecek.

Öğrenci işletmede pratik eğitime başlatılmadan öncemerkez müdürlüğünce 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Sosyal Güvenlik Kurumu mevzuatına uygun olarak SGK'ya gerekli bildirimler yapılacak.

Bakanlık yetkilileri, bu yıldan itibaren Türkiye'de geçici koruma altında bulunan yaklaşık 100 bin dolayında Suriyeli öğrenciye mesleki eğitim verilmesi konusunda altyapının hazırlandığını belirttiler.

Yorumlar