Suriyeli mülteciler kışı sıcak konteynerlerde geçiriyor

Ülkelerindeki iç savaştan kaçan ve Türkiye'ye sığınarak Malatya’daki Beydağı Dinlenme Tesisleri isimli konteyner kente yerleştirilen Suriyeli mülteci sayısı 7 bin 217 kişiye ulaştı.

Google Haberlere Abone ol
Suriyeli mülteciler kışı sıcak konteynerlerde geçiriyor

Ülkelerindeki iç savaştan kaçan ve Türkiye'ye sığınarak Malatya’daki Beydağı Dinlenme Tesisleri isimli konteyner kente yerleştirilen Suriyeli mülteci sayısı 7 bin 217 kişiye ulaştı. Suriyelilere AFAD tarafından verilen AFAD Gıda Kartı ile aylık kişi başı 80 lira gıda için yükleme yapıldığını kaydeden Malatya Valisi Vasip Şahin, her konteynere bir yağlı radyatör ısıtıcı ve yemeklerini pişirmek için tüm ailelere elektrikli ocak dağıtıldığını söyledi.

    Malatya Valisi Vasip Şahin, 12 Haziran’da açılan konteyner kentteki son durumu değerlendirdi. Konteyner kentte 7 bin 217 kişiye barınma imkanı sunulduğu Şahin, 276 bin metrekare alana sahip tesiste 6 mahalle, 7 cadde ve 118 sokak oluşturulduğunu ifade etti. tan oluşan kentteki 2 bin konteynerden bin 323'ünün dolu olduğunu söyledi.

    Konteyner kentte 4 okul bulunduğunu anlatan Şahin, 2 bin 761 öğrencinin eğitim gördüğünü ifade etti. Tesisin kurulduğu günden bu yana Türkçe kursuna bin 700 kişinin katıldığını söyleyen Şahin, dikiş-nakış kursuna 12, trikodoj kursuna 24, halıcılık kursuna 40, kuaförlük kursuna 24 kişinin katıldığını ifade etti.

    Tesisteki Suriyeliler için AFAD, Pana Film, Kimse Yok Mu Derneği, LC Waikiki, sivil toplum kuruluşlarının ayni ve nakdi yardımlar yaptığını dile getiren Şahin, Suriyeli sığınmacılara 685 görevli personelle hizmet verdiklerini anlatan Şahin, Suriyelilere Türkçe başta olmak üzere, dikiş, nakış, trikotaj, halıcılık ve kuaför kursları açtıklarına vurgu yapan Şahin, bin 700 kişinin eğitim aldığı Türkçe kursuna yoğun ilgi olduğunu ifade etti.

    Yerleşkedeki insanlara uluslararası standartlarda hizmet etmenin belli bir finansmanı gerektirdiğine değinen Şahin, hayır kurumları, dernekler, sivil toplum kuruluşları, kurumlar ve hayırseverlerin hep yanlarında olduğuna dikkati çekti.

    Şahin, şunları söyledi: "Tesiste okul, cami, güvenlik, sağlık merkezi, basın brifing birimi, çocuk oyun alanları, televizyon izleme üniteleri, market, biçki-dikiş kursları, bilgisayar vs. sosyal etkinlikler ile su deposu, arıtma merkezi, trafo ve jeneratör gibi donatılar yer almaktadır. Suriye’den ülkemize gelen misafirlerimize dünya standartlarının üzerinde ‘geçici barınma’ hizmetleri sunulmaktadır. Sığınmacı misafirlerimizin tamamı için Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından yürürlüğe konulan ‘AFAD gıda kartı’ sistemiyle aylık kişi başı 80 TL gıda için yükleme yapılmaktadır. Ayrıca her konteynere AFAD tarafından hijyen seti verilmektedir. İhtiyaç duyulan ailelere hasta ve çocuk bezi, hazır mama ve süt, engelliler için tekerlekli sandalye temin edilip dağıtılmaktadır. Her konteynere 1 adet, hastaların bulunduğu konteynere ise 2 adet yağlı radyatör ısıtıcı ve kişi başı yeterli miktarda battaniye verilmiştir. Yemeklerini pişirmek için tüm ailelere elektrikli ocak dağıtımı yapılmıştır. Okullarda 1 genel koordinatör 3 müdür, 4 müdür yardımcısı 50 öğretmen 5 idari personel görevlerine devam etmekte ve çocuklar için çeşitli sosyal tesislerin yanında zeka oyunları kursu, bilgisayar kursu ve el becerileri kursu açılmıştır. Hayırseverlerce yapılan 7 bin 500 metrekare sosyal alanının çevre düzeni çalışmaları devam etmektedir." CİHAN

Yorumlar