Suriyeli mülteci çocuklar fuhşa zorlanıyor

Mazlumder, Suriyeli mültecilerle ilgili hazırladığı raporda, Türkiye’ye sığınan kadınların karşı karşıya kaldıkları sorunları ortaya koydu. Mazlumder Kadın Çalışmaları Grubu’nun kaleme aldığı raporda, kamp dışında yaşayan...

Google Haberlere Abone ol
Suriyeli mülteci çocuklar fuhşa zorlanıyor

Mazlumder, Suriyeli mültecilerle ilgili hazırladığı raporda, Türkiye’ye sığınan kadınların karşı karşıya kaldıkları sorunları ortaya koydu. Mazlumder Kadın Çalışmaları Grubu’nun kaleme aldığı raporda, kamp dışında yaşayan Suriyeli kadın sığınmacıların fuhşa zorlandığı, 13 yaşındaki kız çocuklara fuhuş yaptırıldığı belirtildi.

Mazlumder Kadın Çalışmaları Grubu’nun 5 aydır üzerinde çalıştığı 'Kamp Dışında Yaşayan Suriyeli Kadın Sığınmacılar' raporu yayınlandı. 13 farklı şehirde 72 Suriyeli kadın sığınmacı kadın üzerinde yapılan görüşmeler sonucunda hazırlanan raporda, kadınların imam nikahı vaadiyle Türkiye'ye getirilip, fuhşa zorlandığı ortaya çıktı. Raporda, Türkiye’nin Suriye’den göç alan illerinden İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa, Malatya, Batman, Hatay, Osmaniye, Van ve Bursa’da 72 Suriyeli kadın sığınmacı ile görüşmeler gerçekleştirildiği ifade edildi. Görüşme yapılan 72 kadından yüzde 9’u, cinsel tacize çeşitli şekillerde maruz kaldıklarını belirtti.

Suriyeli kadınların Türkiyeli erkeklerle çoğu kez ikinci, üçüncü eş olarak evlendirilmesini ticarete dönüştüren kişilerin ortaya çıktığı iddia edilen raporda, çocuk yaştaki mültecilerin de evlilik vaadiyle kandırılarak fuhuş yaptırıldığı açıklandı. 2 bin-10 bin TL arasında değişen ücretlerle komisyoncular aracılığıyla Suriyeli kadınlarla evliliklerin yapıldığı, daha yüksek fiyatların konuşulduğu istisnai örneklerin de mevcut olduğu belirtildi. Özellikle 15-20 yaş arası kadınların tercih edildiği, ücretlendirmede kadınların yaşlarının, fiziksel özelliklerinin, sağlık durumlarının belirleyici olduğu belirtiliyor. Bu evlilikleri ticarete dönüştüren bazı kişiler, Suriyeli kadınlarla evlenmek isteyenlere 250-500 TL arası komisyon karşılığı aracılık yaparak, ailelere de ortalama 2 bin ile 5 bin TL arası başlık parası veriliyor.

"16 YAŞINDAKİ BİR KIZ 10 BİN TL KARŞILIĞINDA 60 YAŞINDAKİ BİR ADAMA SATILIYOR"

Raporda, küçük yaştaki Suriyeli kızlar için çoğu zaman komisyoncuların aracı olduğu belirtilerek, imam nikahıyla yapılan evliliklerin ticarete dönüştürüldüğü kaydedildi. Daha çok 15-18 yaş arası çocuklar tercih edilerek fuhşa zorlandığına dikkat çekilerek, yaşanan bir vak'ada 16 yaşındaki Suriyeli bir kız çocuğunun 60 yaşlarındaki evli bir erkek tarafından 10 bin TL karşılığı satın alındığı açıklandı. Bursa’da görüşülen bir kişi, akrabasının Suriyeli bir kadınla evlenmek istediğini ve bir komisyoncu aracılığıyla evlendiğini anlatıyor. Komisyoncunun önce 7

bin TL karşılığı 13 yaşında bir kız çocuğunu gösterdiğini ancak akrabasının daha büyük yaşta bir kadınla evlenmek istemesi üzerine 4 bin TL karşılığında 18 yaşında başka bir Suriyeli kadın için anlaştıklarını anlatıyor.

"EVLİLİK VAADİYLE KANDIRILAN MÜLTECİLER FUHUŞ BATAKLIĞINA SOKULUYOR"

Raporda, insan ticareti yapan çeteler tarafından Suriyeli kadınlar ve ailelerinin kandırıldığı, Suriye’de imam nikahı yapılan kadınlar Kilis’e getirildikten sonra evlere yerleştirilerek, bir süre sonra erkeklerle fuhuş yapmaya zorlandığı açıklanıyor. Ailelerin ise başlık parası adı altında ortalama 2 bin ile 5 bin TL arası paralar teklif edilerek ve kızlarının Türkiye’de iyi şartlarda yaşatılacağı vaatleri ile ikna ediliyor. İnsan ticaretine kurban giden kadınların yaş ortalamasının 15-18 arasında olduğu dikkati çekiyor. Yaş sınırının 13 yaşa kadar düştüğü, 15-20 yaş arası genç kadınların fuhuş sektöründe daha çok talep gördüğü belirtiliyor.

"20 TL VE 50 TL GİBİ RAKAMLARLA KIZ ÇOCUKLARINA FUHUŞ YAPTIRILIYOR"

Batman Barosu Kadın Hakları Komisyonu Üyesi Avukat Seçil Erpolat'ın yaptığı incelemelere de yer verilen raporda, “Savcılıktan aldığımız bilgiye istinaden dilencilik yapan çocuk yaştaki kızların, mağduriyetlerinden istifade edilerek fuhşa zorlandıklarını tespit ettik. Savcılık tarafından yapılan telefon dinlemeleri ve ulaştığımız diğer bilgilere göre, fuhuş sektöründe 20 TL ve 50 TL gibi rakamlarla bu kız çocuklarına fuhuş yaptırılmaktadır.” deniliyor. Mazlumder yetkilileri, raporun titizlikle hazırlandığını ve iddiaların hızlı ve etkin bir şekilde soruşturulması gerektiğini dile getirdi.

CİHAN

Yorumlar