Suriyeli kadınlar patates değil

Fatih Camii avlusunda bir araya gelen 'Kadına Şiddete Karşı Müslümanlar İnisiyatifi' adlı grup, Suriyeli kadınların Türkiye'de fuhuşa itildiğini yada zorla evlendirildiği öne sürüp eylem yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Suriyeli kadınlar patates değil

Fatih Camii'nde Cuma namazının ardından “Kadına Şiddete Karşı Müslümanlar İnisiyatifi" adlı grup tarafından eylem yapıldı.

"FUHUŞ VE MECBURİ EVLİLİKLERE İTİLİYORLAR"

Grup, “Suriyeli Kadın Ticaretine Hayır", "Patates değil insan", “Kuma ticaretine hayır" yazılı dövizler açtı.
Züleyha Ünal tarafından okunan basın açıklamasında Türkiye'de sığınmacıların açlık korkusu çektiği ve gelecek kaygısıyla karşı karşıya olduğu bu durumun da Suriyeli kadınları fuhuş ve mecburi evlilikler yapmaya ittiği belirtildi. 
Yapılan açıklamada, evliliklerin Türkiyeli kadınların, Suriyeli kadınları bir tehdit olarak görmesine de neden olduğu dile getirildi. Suriyeli kadınların “patates" olarak adlandırıldığı da belirtilen açıklamada, “ Suriyeli kadınlar içinde bulundukları zorlu durum nedeniyle evlilikte fazla talepkar olmamaları, erkekler tarafından fırsat olarak görülüyor. Erkeklerin 'ucuz az masraflı' kadın arayışı bu evliliklerin komisyoncular vasıtasıyla yapılan bir tür kadın ticaretine dönüşmesine yol açıyor. O kadar ki, erkeklere satılan Suriyeli kadınlardan satıcılar bir pazar metası gibi 'patates'ler olarak bahsediyor" denildi.

"ASIL SORUMLULUK DEVLETİN"

Ünal'ın yaptığı açıklamada, “Bu tür evlilikler, genellikle savaş mağduru Suriyeli kadınlara iyilik öylemi ile yapılıyor olsa da, evlenilen kadınların hastalık veya başka fiziki nedenlerle beğenilmeyip geri gönderilmesi, kirasını ödeyemeyen ailelerin kira yerine kızlarının istenmesi de bu söyleme inanmayı imkansız kılıyor" ifadelerini kullandı.
“Sığınmacıların koşullarının iyileştirilmesi için herkes elinden geleni yapmalıdır" denilen açıklamada, asıl sorumluluğun devlete ait olduğu da dile getirildi.

Yorumlar