"'Suriye'deki göstermelik seçim iç savaşı olumlu ya da olumsuz etkilemez"

Zirve Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bezen Balamir Coşkun, Suriye'de yapılan seçimin şimdiye kadar otoriter rejimler tarafından yönetilen ülkelerde yapılan seçimlerden farklı...

Google Haberlere Abone ol
"'Suriye'deki göstermelik seçim iç savaşı olumlu ya da olumsuz etkilemez"

Zirve Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bezen Balamir Coşkun, Suriye'de yapılan seçimin şimdiye kadar otoriter rejimler tarafından yönetilen ülkelerde yapılan seçimlerden farklı olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek," Göstermelik seçim iç savaşı olumlu ya da olumsuz etkilemez." dedi.

Çoşkun, Suriye seçimiyle ilgili yaptığı değerlendirmede, “Arap Baharı öncesinde Mısır'da, Tunus'ta, Libya'da ve Saddam döneminde Irak'ta yapılan seçimlerle Suriye’de yapılan seçimi aynı kategoride ele alınmalıdır. Tüm bu seçimler Batı'nın demokrasi ısrarları karşısında göstermelik olarak düzenlenen, seçilen lidere halkın çoğunluğunun gözünde hiç bir meşruiyet tanımayan seçimlerdir.” diye konuştu.

Suriye seçimlerinde ise durumun daha da vahim olduğunu belirten Coşkun, “ Rejime karşı silahlı çatışma içinde olan irili ufaklı onlarca muhalif grubun olduğu, ülkenin ancak belli kesimlerinde rejimin hakimiyet sağlayabildiği başarısız devlet kategorisinde değerlendirilebilecek bir ülkede, uluslararası gözlemcilerin hatta gazetecilerin bile izlemesine izin verilmeyen bir seçimin sonucunda Beşar Esed'in cumhurbaşkanı seçilmesi ne dünyaya Esed'in ülkenin meşru lideri olduğunu gösterir ne de Suriye'deki iç savaşı sona erdirir.” ifadelerini kullandı.

Seçim sonucunun iç savaşı olumlu ya da olumsuz çok fazla etkilemeyeceğini söyleyen Coşkun, “Esed kendi taraftarları ve de birtakım siyasi baskılar sonucu kendine oy veren kesim tarafından seçilmiştir. Muhalif guruplar Esed'in liderliğinin devamı veya başka bir liderin ismi üzerinde mutabakata varıp toplumun tüm kesimlerine eşit haklar sağlayacak bir anayasa yazımına başlamadıkları sürece sivil savaş devam edecek gibi görünmektedir.” dedi.

Coşkun, “Esad rejiminden ya da kendi destekledikleri gruplara karşı şiddet uygulayan diğer muhalif guruplardan kaçan Suriyeliler, Türkiye başta olmak üzere komşu ülkelere sığınmaya devam edeceklerdir.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar