Suriye İran Füzesiyle Reyhanlı'yı Vurdu Patriotlar Uyudu

Suriye'nin İran'dan aldığı nokta atışı yapan FATEH-110 füzesi dün Reyhanlı'ya düştü. Türkiye sınırına 185 kilometre mesafeden ateşlenen füzeyi Patriotlar vuramadı.

Google Haberlere Abone ol
Suriye İran Füzesiyle Reyhanlı'yı Vurdu Patriotlar Uyudu

Suriye rejiminin İdlip'teki muhalifleri vurmak için Tartus Limanı'nın güneyinden, Türkiye sınırına 185 kilometre mesafeden ateşlediği FATEH-110 taktik balistik füze, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cübeyde Mahallesi'ndeki dere yatağına düştü. Konutların bulunduğu alana düşmesi şeklinde aşırı sayıda can kaybına yol açacağı belirtilen füze, 15 m. genişliğinde, 7 m. derinliğinde bir çukur oluşturdu. Genelkurmay Başkanlığı, İran inşası füzenin Türkiye'ye düşmesinin arkasından angajman kuralları gereği derhal karşılık verdi ve Suriye'deki rejime ilişkin topçu mevzisine, iki Fırtına obüsü ile ateş açıldı.

PATRİOTLAR UYUDU

Türkiye'de konuşlu Patriotlar ise atıldığı yerin radar menzili dışında olması itibarıyla füzeyi etkisiz bir duruma getiremedi. İran'ın 2010'da kullanmaya başladığı ve nokta atışı yapabilmesi itibarıyla bilhassa İsrail'de endişeye yol açan FATEH-110 füzesini, Irak'taki Şiiler'e gönderdiği biliniyordu. Suriye rejiminin de birisi Türkiye'ye azalma gösteren füzelerden 5'ini İdlip'teki rejimle çatışan muhaliflerini vurmak için ateşlediği öğrenildi.

KAPSAMA ALANI DIŞINDA

Reyhanlı'ya takribî 185 kilometreden fırlatılan füzeyi, Suriye'den mühtemel roket saldırısına karşı Türkiye'nin NATO'dan istediği ve sınırda 3 şehirde konuşlanmış Patriot bataryalarından hiçbiri saptama edip yakalayamadı. 'Genelkurmay izahatsında da belirtilen füzeye karşı Patriot'lar sebep devreye girmedi?' sorusuna yetkililer, 'Füze, Adana, Kahramanmaraş ve Gaziantep'te konuşlu Patriot füzesavarları radar kapsama alanları dışında kalan bir alana düşmüş' yanıtını verdi.

Suriye rejiminin, düzen güçlerine karşı son günlerde kazanımlar verici İdlip'teki muhaliflerini vurabilmek için Tartus Limanı'nın güneyinden, Lübnan'a yakın bir bölgedeki roket birliklerinden ateşlediği beş füzeden birisi Türkiye'ye düştü. İran'ın 2010'dan bu güne geliştirip kullandığı FATEH-110 tipi taktik balistik füze, daha evvela terör saldırılarıyla kocaman cerahat piyasa Reyhanlı'nın Cübeyde Mahallesi'ndeki dere yatağına düştü. Mahalledeki evlere isabet etmesi zorunda kocaman can kaybına yol açabileceği belirtilen füze, 15 m. genişliğinde, 7 m. derinliğinde bir çukur oluşturdu.

BEŞ KİŞİ YARALANDI

Genelkurmay Başkanlığı, angajman kuralları gereği, ateşe derhal ateşle karşılık verdi. Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinden yapılan izahatya göre, Suriye ordusunca muhaliflere yapılan ağır silah atışları esnasında Cübeyde Mahallesi yakınına azalma gösteren füzenin patlaması sonucu, cam kırıklarından beş şahıs yaralandı.
Füzenin düştüğü mevkiinin Reyhanlı'daki 2. Hudut Alayı 2. Hudut Taburu 4. Hudut Bölüğü'nün 200 m. yakınında olması itibarıyla patlama neticesinde etrafa yayılan taş ve toprak parçalarından bölüğün ziyaretçi salonunun tavanı çöktü, yapı camları kırılırken iki askeri arabanın kaporta ve karasöründe de hasar meydana geldi.

HEMEN KARŞILIK VERİLDİ

Angajman kuralları çerçevesinde, Hatay Yayladağı Dağardı Hudut Karakolu'nda konuşlu iki 155 mm. Fırtına obüsü saat 05.25'te, Suriye'de rejime ilişkin bir topçu mevzisine atış yapılarak karşılık verildi.

Açıklamada, 'Topraklarımıza mermi düşmesi durumunda, angajman kuralları çerçevesinde misliyle mukabelede bulunulmasına devam edilecektir' ifadesi de yer aldı. Genelkurmay'ın elinde Suriye rejiminin mevzilerinin koordinatlarının bulunduğu, sıfır hatayla atış oluşturan obüslerin burada kocaman hasar yarattığının değerlendirildiği bildirildi.

BÖLGE HALKI KORKUYU YAŞIYOR

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde dün 02.30 sıralarında, 4'üncü Hudut Bölük Komutanlığı'na yakın bir alanda meydana gelen patlama kocaman paniğe sebep oldu. Bölgeye aşırı sayıda Jandarma ve polis takımı sevk edildi. Hatay Valiliği, ilk saatlerde 2 bireyin hafif yaralandığını açıkladı lakin Genelkurmay Başkanlığı, yaralananların sayısının 5 olduğunu bildiri. Patlamanın çevreye verdiği hasar ise havanın aydınlanmasıyla ortaya çıktı. Olay yerine 50 m. uzaklıkta oturan Ali Diptuku, gece kocaman bir gürültüyle uyandıklarını belirterek, patlama olduğunu anlayınca derhal 8 benlik ailesini akrabalarına gönderdiğini söyledi. Mahalle sakinlerinden Halil Kılıç ise patlamanın aşırı şiddetli olduğunu ve evinin camlarının kırıldığını belirtirken, Ahmet Efe de Sabah bakkalını açtığında patlamanın verdiği zararla karşılaştı.

350 KM MENZİLİ VAR

FATEH-110 taktik balistik roket İran yönünden geliştirildi. İran'ın 2010'da kullanıma soktuğu füze, bilhassa İsrail ve ABD basınında haber oldu ve nokta atışı yapabilen füzenin kocaman tehdit oluşturduğu yorumları yapıldı. İran, Irak'taki gelişmelerden sonra bu ülkedeki Şiilerin kullanımı için FATEH-110'ların bir bölümünü Irak'ta konuşlandırdı. Suriye'ye de tıpkı devirde FATEH-110 verildiği sanılıyor. 300-350 km menzili olan, kısa menzilli şekilde tanım edilen füzenin isabet ve tahrip gücünün yüksek bulunduğu anlatım ediliyor.

Türkiye'de konuşlu bulunan ve bilhassa Suriye'den ati mühtemel roket saldırılarını engelleyeceği belirtilen Adana, Kahramanmaraş ve Gaziantep'te konuşlu Patriotlar ise füzeyi engelleyemedi. Kaynaklar, bunun füzenin ateşlendiği yerin, Patriotların radar menzilinin dışında olmasından kaynaklandığını bildirdi.

(Kaynak: Milliyet- Hürriyet)

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar