Sünger avcısı Aksona Mehmet, deniz sevdalılarıyla bir araya geldi

Bodrum süngerciliğinin önemli isimlerinden Aksona Mehmet, Boat İzmir Fuarı’nda deniz sevdalılarıyla buluştu. Teknesinin ismiyle anılan Aksona Mehmet, Bodrum’da yetişmiş ve mavi sularda üne kavuşmuş, sevilen eski bir sünger avcısı olarak...

Google Haberlere Abone ol
Sünger avcısı Aksona Mehmet, deniz sevdalılarıyla bir araya geldi

Bodrum süngerciliğinin önemli isimlerinden Aksona Mehmet, Boat İzmir Fuarı’nda deniz sevdalılarıyla buluştu. Teknesinin ismiyle anılan Aksona Mehmet, Bodrum’da yetişmiş ve mavi sularda üne kavuşmuş, sevilen eski bir sünger avcısı olarak denizlerin altında geçen yarım asırlık hayatını fuarda anlattı. Fuar kapsamında organize edilen “Son Süngerci Aksona Mehmet” belgeselinin gösterimi, 1/B No’lu holde gerçekleştirildi. Belgesel izleyicileri denizlerdeki sünger avcılığının büyüleyici dünyasıyla tanıştı.

Belgesel gösterimi öncesinde açılış konuşmasını yapan Aksona Mehmet, sünger avcılığının çok eskiye dayandığını ve ilk olarak Kuzey Afrika sahillerinde toplanmaya başlandığını söyledi. Aksona Mehmet, “Süngercilik süregelen bir zincir bu zincirin kırılmasını istemem, devam etmesini diliyorum. Sünger avcılığı kışın ocak, şubat aylarında başlar ve bu dönemde dalgıçlar kendi kadrosunu oluşturarak en iyi dalgıçlarını seçerler. Mart ayında bakımlar başlar teknelerin bakımı, kumanya hazırlıkları peksimet hazırlanır, kavurma yapılır. Sefer günü geldiğinde kimse kendisinin nereye gittiğini görmesin diye tekneler birbirinden habersiz hareket etmeye başlar, çünkü tatlı bir rekabet yarış vardır. Mancornalar sünger denizin dibinden aboşlara doldurduğu süngerleri denizden çıkardıktan sonra suyunu sıkarız. Süngerleri güzelce temizledikten sonra sarı bir renk alır daha sonra 2 gün güneşte kuruturuz. Sonrasında ise süngerler genellikle Bodrum’a götürülür orada da tüccara satılır.” dedi.

Ayrıca, Bodrum denizcilik kültüründe önemli bir yeri olan süngerciliğin tanıtımının yapıldığı “Son Süngerci Aksona Mehmet” sergisi fuar süresince devam ediyor.3 No’lu holde yer alan sergi, ziyaretçilerini bekliyor.

CİHAN

Yorumlar