Süneye karşı doğal yöntem kullanıldı

Kırıkkale'de hububat ekili alanlarda görülen süne zararlısına karşı doğaya 75 bin faydalı böcek bırakıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, yaptığı yazılı açıklamada, "Parazitoit" adı verilen organizmanın,...

Google Haberlere Abone ol
Süneye karşı doğal yöntem kullanıldı

Kırıkkale'de hububat ekili alanlarda görülen süne zararlısına karşı doğaya 75 bin faydalı böcek bırakıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, yaptığı yazılı açıklamada, "Parazitoit" adı verilen organizmanın, sünenin en önemli ve etkili doğal düşmanı olduğunu söyledi.

Parazitoitlerin, süne yumurtalarına kendi yumurtalarını bırakarak, bu böceğin çoğalmasını engellediğini açıklayan Kırbaş, doğadaki faydalı böceklerin bu zararlıya yetebilecek düzeyde olmadığını belirterek, “Bu nedenle nisanda Çelebi Dağı'ndan toplanan ve Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne gönderilen 20 bin süneden 75 bin parazitoit üretildiğini aktardı. Üretilen 75 bin parazitoiti Keskin, Balışeyh ve Delice ilçelerindeki hububat ekili tarlalara bırakarak, biyolojik mücadeleye başladıklarını bildiren Kırbaş, "Oluşturduğumuz 5 ekip, yaklaşık 1 ay hububat tarlalarını gezerek süne inişlerini takip edecek.“ dedi.

Kırbaş, süne yumurtalarının çıkışını önlemek amacıyla da ekin tarlalarına, faydalı böcekler dedikleri parazitoit salınımı yaptıklarını belirtti.

CİHAN

Yorumlar