Sultansazlığı dondu, kamış biçimi buz üstünde yapılıyor

Türkiye’nin önemli kuş cennetlerinden birisi olan Sultansazlığı’ndaki su dondu. Yöre halkı kamış biçimini buz üstünde devam ettiriyor.

Google Haberlere Abone ol
Sultansazlığı dondu, kamış biçimi buz üstünde yapılıyor

Türkiye’nin önemli kuş cennetlerinden birisi olan Sultansazlığı’ndaki su dondu. Yöre halkı kamış biçimini buz üstünde devam ettiriyor.

Zamantı tünelinden suyun verilmesi sayesinde Sultansazlığı Milli Parkında su seviyesinin son yıllarda en üst seviyelere yükseldi. Suyun olmasından dolayı aralık ayındaki soğuk hava nedeniyle Sultansazlığı’ndeki su dondu. Yaklaşık 10-20 santimetre kalınlığında buz tabakası oluşması üzerine önceleri kayıkla gidilen alanlardan şimdi paytonlarla gidilmeye başlandı. Kamış işçileri buz üzerinde kamış biçme teknikleri geliştirdiler. Sultansazlığı milli parkının içerisinde kamış biçimi yapılan alanlardaki suyun donması üzerine arazide biçilecek kamışlar kaldı. Ancak işçiler buna rağmen kamışları biçmeye devam etti.

Yeni Hayat köyünden Ali Özkara ve Hasan Sekidağ gibi bazı köylüler orak ile kamış biçmenin yerine tırpanlarından buz üzerinde elle itilerek kamış biçen alet geliştirmek suretiyle 150 bağ kamış biçtiklerini belirtti. Buz üzerinde tırpan ve orak ile kamış biçmeye nazaran geliştirdikleri alet ile kamış biçiminin daha kolay olduğunu söylediler. Sindelhöyük kasabasından ve Yeni Hayat köyünden gelen ve bölgedeki kamış evlerde kalan köylüler, buz üzerinde biçtikleri kamışları toplama birliklerine kadar omuzlarında taşıyorlar. Daha sonra lastik tekerlekli paytonlara yükleyip alanın dışında bekleyen traktörlere yükleyip kamış tüccarlarının depolarına götürerek satıyorlar.

Sallı Göl mevkiinde paytonlarla kamış çıkaran Hamdi Kılıç, Ahmet Ayhan, Saydan Tuna payton ile kamış taşınırken buzun zayıf olduğu yerlerde zaman zaman suyun içine batan payton nedeniyle zor anlar yaşıyorlar. Yeni Hayat Köyü Muhtarı Mustafa Ayhan da, geçimini kamış biçiminden sağladığını belirterek, Aralık ayında buz üzerinde ekmeğini kazanan yaklaşık 200 kadar kişinin kamış biçimine devam ettiklerini belirtti.
CİHAN

Yorumlar