Süleyman Elik: İktidar da yargı da yara aldı

İstanbul Medeniyetler Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi'nden Yard. Doç. Dr. Süleyman Elik, son günlerde yaşanan olaylarla iktidarın da yargının da yara aldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Süleyman Elik: İktidar da yargı da yara aldı

İstanbul Medeniyetler Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi'nden Yard. Doç. Dr. Süleyman Elik, son günlerde yaşanan olaylarla iktidarın da yargının da yara aldığını söyledi.

Son günlerde gündemde yer alan yolsuzluk operasyonunun İran ayağı tartışılırken, 'İran, Orta Doğu ve Enerji' konularında uzman olan Yard. Doç. Dr. Süleyman Elik, “Parti için Tayyip Erdoğan’ın karizmatik duruşu çok önemli ancak, güvenilirlik konusunda parti ciddi yara almış durumda. Kendisini ifade ettiği dürüstlük fenomeni ciddi bir yara aldı. Parti içinde savaş gibi bir durum, cemaatle çatışmış olması büyük bir handikap, her iki grup da birbirini yıpratıyor. Bu durum hoş değil, üzücü. Türkiye’nin menfaatleri için anlaşma yoluna gitmeleri gerekir ama bunu tercih etmiyorlar. Sadece parti değil yargı da yıpranıyor, Ergenekon olayından beri ciddi anlamda hukuksuzluğu söz konusuydu. Bu anlamda herkes kendi gücünü kullanıyordu. Bir nevi güçler mücadelesine dönüşmüş durumda. Ama burada iktidar yara alıyor. Bakanların istifa etmemesi de büyük bir sorun. Ama parti kendisine yapılmış bir hamle olarak gördüğü için bu şekilde kendisini legalleştiriyor. Fakat halkın gözünde legalleşmiyor.” dedi.

Türkiye’nin ekonomik anlamda güçlendiğini ve bunun büyük devletlerce istenmediğine dikkat çeken Süleyman Elik, “İran’ın dövize olan ihtiyacı arttıkça, bu ihtiyacı Türkiye ve Rusya üzerinden gidermeye çalışan yasa dışı gruplar oldu. Türkiye’nin legal olarak İran’a döviz girişi sağlaması mümkün değildi. Çünkü uluslararası hukuka aykırı. Bu yüzden Türkiye bir ceza almayacak, paravan şirketlere cezai müeyyideler uygulanacak.” ifadelerini kullandı.

"PARAVAN ŞİRKETLER TÜRKİYE'Yİ YIPRATTI"

İran’a koyulan ambargodan faydalanmak isteyen paravan şirketlerin Türkiye’yi yıprattığını vurgulayan Elik, “Türkiye, küresel sistemle mücadele ediyor. Ekonomisi gelişmiş ve yaptırımları göğüsleyebilecek durumda. İran’ı kollayacak değiliz, onun için kendimizi riske atacak değiliz. Ama Türkiye’yi büyük devletler istemeyecektir.” diye konuştu.

Halk Bankası genel müdürünün evinde bulunan 4.5 milyon doları anormal bir durum olarak nitelendiren Süleyman Elik, “Her halükarda böyle bir miktarın bir banka genel müdürünün evinde bulunması hiç normal değil. Adı ne olursa olsun. Bir banka müdürü böyle bir rakamı üstlenemez. Bir şekilde illegal bir şey söz konusu. Devlet bankası müdürü olarak böyle bir parayı saklayamazsınız, kayıt altına almanız gerekiyordu. Böyle bir şeyi yolsuzluk demekten ziyade illegal demek daha doğru olur. Bunun üzerine gidilmeli. Bir bağış olduğu söyleniyor, bu adam nasıl bir adam ki bu kadar büyük bir rakam ona teslim edilebiliyor.” dedi.

Her şeye rağmen bu olayın bir devlet sırrı olarak kalması gerektiğini vurgulayan Süleyman Elik, bu konunun bu kadar görünür olmaması gerektiğini de kaydetti.




CİHAN

Yorumlar