Sular çekildi, binlerce yıllık tarih ortaya çıktı

Sapanca Gölü'ndeki sular metrelerce çekilince binlerce yıllık tarihi bir yapıya ait olduğu sanılan kalıntılar gün yüzüne çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Sular çekildi, binlerce yıllık tarih ortaya çıktı

Sapanca Gölü'ndeki sular metrelerce çekilince binlerce yıllık tarihi bir yapıya ait olduğu sanılan kalıntılar gün yüzüne çıktı. Kocaeli ve Sakarya’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü'ndeki su seviyesi, kuraklık ve aşırı kullanım sebebiyle 30.44 koduna düştü. Kuraklığın sürmesi sebebiyle göldeki çekilme devam ediyor. Metrelerce çekilen gölün ortasındaki tarihi bir yapıya ait olduğu sanılan taşlar ortaya çıktı. Çevreci Muharrem Bucan, çekilme sonrası gölün ortasında ortaya çıkan taşları görüntüledi.

    Muharrem Bucan, kayığa binerek bir yapıya ait taşların olduğu bölgeye gittiğini, hem görüntü hem fotoğraf çektiğini söyledi. Bucan, "Sapanca Gölü'nün kıyısında fotoğraf çekerken, tesadüfen kara parçasını gördüm. Bir kayık bularak keşif için o bölgeye gittim. Taşların üzerine çıkarak çekimler gerçekleştirdim. Taşları inceledim." dedi. Çocukken, kurak mevsimlerde Sapanca Gölü'ndeki bu taşların göründüğüne dair hikayeler dinlediğini hatırlatan Bucan, "Tabi o zaman bize cami minaresi denirdi. Biz de öyle sanırdık. Ancak bugün gördüm ki cami minaresi değilmiş. Orada simetrik taşlar var. Dizilmiş. Ne için oraya konduğu ve tarihi bir önemi var mı onu bilemiyorum. Araştırılması gerekiyor." şeklinde konuştu.

    Göldeki kuraklığı da dikkat çeken Bucan şunları söyledi: "Bugüne kadar böyle bir kuraklık görmedim. Geçen yıla kadar su kayağı yapardık. Son aylarda ise göl metrelerce çekildi. Öyle ki bu kuraklık daha devam edecek. İçecek suyu içinde zorlanacağımızı tahmin ediyorum." CİHAN

Yorumlar