Şükrü Karatepe: Kayseri’de Osmanlı’yı hatırlatan eser bırakılmadı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Şükrü Karatepe, şehrin merkezinde yapılan yollarla zorunlu olarak birçok tarihi eserin yok edildiğini söyledi. Karatepe, "Kayserili Mimar Sinan’ın memleketindeki tek eseri olan Kurşunlu Camii’nin...

Google Haberlere Abone ol
Şükrü Karatepe: Kayseri’de Osmanlı’yı hatırlatan eser bırakılmadı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Şükrü Karatepe, şehrin merkezinde yapılan yollarla zorunlu olarak birçok tarihi eserin yok edildiğini söyledi. Karatepe, "Kayserili Mimar Sinan’ın memleketindeki tek eseri olan Kurşunlu Camii’nin hamamı ve okulu kökünden kazındı. Kayseri’de Osmanlı’yı yansıtan hiçbir şey yok gibidir." dedi.

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Medeniyetin Burçları Derneği’nin düzenlediği ‘Uluslararası Öğrenciler Akademisi’nde, bu hafta Kayseri Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Şükrü Karatepe, kürsüye çıktı. Şehirlerin oluşumun ele alan Karatepe, ticaretin önemli bir unsur olduğunu hatırlattı. Bunun yanı sıra şehirlerdeki en büyük değişimin askeri kışlalarla birlikte olduğunu ileri süren Karatepe, “Klasik şehirlerimizdeki ilk değişim, askeri kışlaların yapılmasıdır. Kayseri meydanındaki şimdiki idare mahkemesinin yeri de Kayseri’deki kışladır. İlk modern kışladır. Önemli şehirlerin hepsine kışla yapılıyor. İş sadece bununla kalmıyor. Bu değişim yönetim şeklinin de değişmesini sağlıyor. Eskiden o geleneksel dokunun içinde ve onun hemen yanında ortaya çıkan o binalara karşı cumhuriyet döneminde şehrin ortasına yapılan yollarla, zorunlu olarak yıkım yapılıyor. Şehrin merkezi bir alanı genişletilerek ona ‘Cumhuriyet Meydanı’ deniliyor.” diye konuştu.

"KİBİRLENMENİN VE BÖBÜRLENMENİN HİÇBİR MANASI YOK"

Şehirlerdeki bu değişimin Kayseri üzerindeki etkisini ele alan Karatepe, sözlerini şöyle sürdürdü; "Örneğin Kayseri’deki Kurşunlu Camii, Mimar Sinan eseridir ve özünde bir külliyedir. Onun okulu da hamamı da vardı. Meydanı açmak için okulunu ve hamamını yıkıp attılar. Gururlandığımız Kayserili Sinan’ın Kayseri’de bir tek eseri vardır. Bu eserin hamamını ve okulunu kökünden kazıyıp attılar. Kurşunlu Camii’nin yanındaki parkın da yarısı eskiden mezarlıktı. Diğer yarısı da hamam ve okuldur. Bugün Kayseri’yi gezerseniz bir tek Osmanlı mezar taşını göremezsiniz. Kayserili çok milliyetçi, çok vatanperver, çok muhafazakâr oldukları için kökten kazımışlar sökmüşler, atmışlar ve yok etmişlerdir. Kibirlenmenin ve böbürlenmenin hiçbir manası yoktur. Sadece boş yere övünürler. Küçük kasabalarımızda bile Osmanlı’yı yansıtan emareler vardır. Ancak Kayseri’mizde Osmanlı’yı yansıtan hemen hemen hiçbir şey yoktur. Bu yapmadığı anlamına gelmez. Biz Fatih döneminde Osmanlı olduk. İlk mescit de kalenin içindeki garnizona yapılmıştır. Kalenin içerisindeki camiinin ismi de Fatih Camii’dir."

CİHAN

Yorumlar