Suda yetiştirilen bitkilere kuraklık stresi

Konya Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Hamurcu, Üniversitedeki laboratuvarlarda suda yetiştirilen bitkilere kuraklık stresi uygulanarak dayanıklılığını ölçtüklerini söyledi. Yrd....

Google Haberlere Abone ol
Suda yetiştirilen bitkilere kuraklık stresi

Konya Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Hamurcu, Üniversitedeki laboratuvarlarda suda yetiştirilen bitkilere kuraklık stresi uygulanarak dayanıklılığını ölçtüklerini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Hamurcu, özel bir kabin içerisinde uyguladıkları deneylerle bitkilerin abiyotik stres şartlarına dayanıklılıkları ile ilgili temel çalışmalar yaptıklarını belirtti. Hamurcu, bitkilerin kuraklık ve tuza karşı hassasiyetlerini ve bitkinin dayanıklılık mekanizması ile ilgili temel parametreleri ortaya koyduklarını ifade etti. Bu çalışmanın bitkilerin ıslahı için önemli olduğunu kaydeden Hamurcu, bu deneylerin daha sonra yapılacak olan çalışmalara ön adım oluşturduğunu belirtti.

LED IŞIKLAR ALTINDA BİTKİ YETİŞTİRME

Kullandıkları kabini TÜBİTAK desteği ile 50 bin liraya oluşturduklarını da kaydeden Hamurcu, "Kabin tam kontrollü ve bitkiye en iyi koşulu sağlayan otomatik doldurma ve boşaltma sistemine sahip. LED ışık sistemi kullanılıyor, ısı ve nem oranı kontrol altına tutuluyor ve sular otomatik olarak doldurulup boşaltılıyor." dedi.

TÜM YÖNLERİYLE TOPRAKSIZ TARIM

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Hamurcu, hijyenik ve daha lezzetli ürünler yetiştirme imkânının dışında, gübreleme, ilaçlama, aşırı sulama gibi faktörlere gerek duyulmayan topraksız tarımda, başta geleneksel sebzeler olmak üzere hassas tıbbi bitkiler ve yumru kök içermeyen yeşilliklerin daha sağlıklı yetiştirilebildiğini hastalık seviyesinin minimum düzeylere indirildiğini söyledi. CİHAN

Yorumlar