'Su yalıtımı depremde hayati önem taşıyor'

Kalekim Genel Müdürü Akbaş: "Binaları koruma altına alan su yalıtımı depremde hayati önem taşıyor"

Google Haberlere Abone ol
'Su yalıtımı depremde hayati önem taşıyor'
Kalekim Genel Müdürü Altuğ Akbaş, su yalıtımı bulunmayan binaların taşıyıcı sisteminin, korozyon nedeniyle 10 yıl içinde başlangıçtaki taşıma kapasitesinin yüzde 65'ini kaybettiğini, bu nedenle de su yalıtımının depremde hayati önem taşıdığını ifade etti.

Akbaş, yaptığı yazılı açıklamada, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin yıl dönümünde su yalıtımı ile deprem ilişkisinin önemine işaret etti.

Marmara depreminden sonra yapılan kontrollerde korozyon tehlikesinin somut olarak ortaya çıktığını belirten Akbaş, binaların büyük oranda korozyona uğradığı için çöktüğünün tespit edildiğini dile getirdi.

Akbaş, su yalıtımı bulunmayan binaların taşıyıcı sisteminin, korozyon nedeniyle 10 yıl içinde başlangıçtaki taşıma kapasitesinin yüzde 65'ini kaybettiğini aktararak, "Oysa su yalıtımı yapılmış bir bina hem korozyona karşı yıllarca direniyor hem de depreme karşı korunmuş oluyor. Binaları koruma altına alan su yalıtımı depremde hayati önem taşıyor." ifadelerini kullandı.

Yapılara sızan suyun yol açtığı korozyon nedeniyle yapıların depreme karşı dayanıksız hale geldiğini vurgulayan Akbaş, Türkiye'deki bütün binaların su yalıtımıyla korunması için her kesimin sorumluluk alması gerektiğini ifade etti.

Akbaş, Kalekim olarak sundukları ürünlerin yanı sıra ustalara yönelik düzenledikleri seminerlerle de yalıtımın önemine işaret etmeyi görev edindiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Depreme dayanıklı yapılara sahip olmamız için, tüm binalarımızda su yalıtımı uygulaması şart. Korozyonun olumsuz etkileri, ülkeye her açıdan önemli kayıplar yaşatıyor. Binalara sızan su, korozyonla birlikte insan sağlığına zararlı küf, mantar ve benzeri organik maddelerin oluşumuna da sebep oluyor. Gerek yapı güvenliği, gerekse sağlık ve konfor şartları açısından binalarda mutlaka standartlara uygun malzemelerle su yalıtımı uygulanmalı. Ayrıca su yalıtımı yapılırken, malzeme ve uygulamaların standartlara uygunluğu da sıkı bir şekilde denetlenmeli."

Kalekim, deprem sırasında meydana gelen büyük yıkımların en önemli nedeni olan korozyonu önlemek için su yalıtımlı binaların artırılması yönünde çalışmalar yürütüyor.

Yorumlar