Su ürünlerinde son 10 yılda yüzde 150 artış sağlandı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Su Ürünleri Yetiştiriciliği Daire Başkanı Mustafa Altuğ Atalay, su ürünlerinde Türkiye’de son 10 yılda yüzde 150’lik bir artış sağlandığın söyledi.Kahramanmaraş’ta, Doğu Akdeniz Kalkınma...

Google Haberlere Abone ol
Su ürünlerinde son 10 yılda yüzde 150 artış sağlandı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Su Ürünleri Yetiştiriciliği Daire Başkanı Mustafa Altuğ Atalay, su ürünlerinde Türkiye’de son 10 yılda yüzde 150’lik bir artış sağlandığın söyledi.

Kahramanmaraş’ta, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ), Kahramanmaraş Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği ve Bafa Su Ürünleri A.Ş birlikteliğinde, ‘İç Su Kültür Balıkçılığı Pazarlama ve Tanıtım’ konulu çalıştay düzenlendi.

Çalıştay’ın açılış konuşmasını yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Su Ürünleri Yetiştiriciliği Daire Başkanı Mustafa Altuğ Atalay, 1970’den sonra Türkiye’de balıkçılık sektöründe ciddi bir artış gözlendiğini ifade etti. 2003 yılında yaklaşık 60 bin ton olan su ürünleri üretiminin, bugün 233 bin tona çıktığını aktaran Atalay, “Özellikle Konya, Kütahya ve Kahramanmaraş gibi denizi olmayan illerimizde bu tür etkinlikler çok daha ilgiyle karşılanıyor. Belki de ülkemizin en büyük ihtiyacı su ürünlerinin tanıtımı ve pazarlanmasına alakanın artırılmasıdır. Dünya su ürünlerine olan ihtiyaç hep artıyor. 2050 yılında dünya nüfusunun 9,1 milyara ulaşacağı öngörülüyor. Bu durumda besleme bilinci ile hayvansal proteine olan ihtiyaç iki kat artacak.” diye konuştu.

Konuşmasına, Konfiçyüs’ün sözünü anımsatarak devam eden Atalay, şunları kaydetti: “Ben onu değiştiriyorum. Bugün balık tutmayı öğretirsen karnın doyar ama balık üretmeyi öğretirsen bundan sonra da karnın doyar. Ancak üretim safhasına geldikten sonra bugünkü şartlarda, 1970’li yıllardan sonra ancak su ürünlerinde ciddi bir üretim artışı sağlandı. Bu artış ülkemizde son 10 yılı hesap edersek, 2003 yıllında yaklaşık 60-70 bin tonlar civarında üretim varken, bizim kayıtlarımıza göre bugün bu rakam 233 bin tondur. Yani yüzde 150 civarında bir artış sağlandı.”

Sektörün gelişmesi için devlet tarafından üreticilere ciddi destekler sağlandığını da sözlerine ekleyen Atalay, son 10 yılda yaklaşık 950 milyon lira destek verildiğini vurguladı.

DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız da su ürünlerinin dünya gıda sektörü içerisinde en hızlı büyüyen sektör olduğunu belirtti. Avcılık sonucu okyanus, deniz ve göllerde balık popülasyonunun hızla azaldığını hatırlatan Yıldız, dünya gıda ve tarım örgütüne göre su ürünlerinin yüzde 40’ının kültür ortamında yapıldığını dile getirdi.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda düzenlenen çalıştaya sektör temsilcileri, su ürünleri alanında araştırma yapan bilim adamları ve diğer ilgililer katıldı. Çalıştay’ın öğleden sonraki bölümünde ise şehir meydanında vatandaşlara balık ikramı yapılacak.

CİHAN

Yorumlar