Su kaynaklarının etkin kullanımı için 15 milyarlık program hayata geçiriliyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, su kaynaklarının etkin kullanımı ve yönetimi, sürdürülebilir kalkınma ve gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla ‘Tarımda Suyun Etkin Kullanım Programı’nı hayata geçiriyor.

Google Haberlere Abone ol
Su kaynaklarının etkin kullanımı için 15 milyarlık program hayata geçiriliyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, su kaynaklarının etkin kullanımı ve yönetimi, sürdürülebilir kalkınma ve gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla ‘Tarımda Suyun Etkin Kullanım Programı’nı hayata geçiriyor. 5 bileşen, bu bileşenler altında tanımlanan 16 politika ve bu politikaları gerçekleştirmek üzere yapılacak 59 eylemden oluşan ve 2014-2018 yıllarını kapsayan program yaklaşık 15 milyar 773 milyon lira yatırım bedeliyle gerçekleştirilecek. Su tasarrufu sağlayan damlama ve yağmurlama modellerinin payı plan döneminde yüzde 20’den yüzde 25’e yükseltilecek. Ayrıca DSİ sulamalarında yüzde 62 olan sulama oranı 68’e, yüzde 42 olan sulama randımanın ise yüzde 50’ye çıkarılacak.

2014-2018 dönemini kapsayan 10’uncu 5 yıllık Kalkınma Planı’nda yer alan “Tarımda Suyun Etkin Kullanılması Programı” hayata geçiyor. Program çerçevesinde mevcut sulama altyapılarının modernizasyonu ve etkinliği artırılacak. Kişi başına 1.500 metreküp olmak üzere toplam 112 milyar metreküp tüketilebilir su potansiyeline sahip olan Türkiye, bu su potansiyelinin 44 milyar metreküpünü tarım sektöründe kullanıyor. Toplam tüketilebilir su potansiyelinin yüzde 73’üne denk gelen bu rakam ile Türkiye su kısıtı yaşayan ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye’nin su zengini olmaması ve 2023 hedefleri doğrultusunda Orman ve Su İşleri Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanacak ve izlenecek Tarımda Suyun Etkin Kullanma Programı kapsamında 5 bileşen ve bu bileşenler altında politikalar tanımlanıyor. Bileşenlerden 3’nün sorumluluğu Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nde, 2’sinin ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda bulunuyor.

DAMLAMA VE YAĞMURLAMA SİSTEMLERİNİN PAYI YÜZDE 25’E ÇIKARILACAK

Kalkınma Bakanlığı’na sunulmak üzere düzenlenen program kapsamında Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nce geliştirilen sulama tesislerinde, su tasarrufu sağlayan damlama ve yağmurlama modellerinin payı plan döneminde yüzde 20’den yüzde 25’e yükseltilecek. Ayrıca DSİ sulamalarında yüzde 62 olan sulama oranı 68’e, yüzde 42 olan sulama randımanın ise yüzde 50’ye çıkarılacak. Yine bu dönemde su tasarrufu sağlayan toplam modern sulama sistemi sayısı her yıl yüzde 10 oranında artırılacak ve yeraltı suyu kullanımı yüzde 5 düşürülecek.

Su kaynaklarının etkin kullanımı ve yönetimi, sürdürülebilir kalkınma ve gıda güvenliğinin sağlanması maksadıyla hazırlanan program 5 bileşen, bu bileşenler altında tanımlanan 16 politika ve bu politikaları gerçekleştirmek üzere yapılacak 59 eylemden oluşuyor. Bu bileşenler ile mevcut sulama altyapısının modernizasyonu ve etkinliğinin artırılarak suyun bilinçli kullanımı için tarım üreticilerine yönelik eğitimler verilecek. Bileşenler çerçevesinde ayrıca destekleme politikaları su kısıtı esas alınarak gözden geçirilecek, su havzaları bazında su bütçesi çalışmaları yapılacak ve sulamada kurumsal yapı etkinleştirilecek.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı koordinatörlüğünde çalışmaların başlatıldığı bileşen sorumlularının yanında ilgili kurum ve kuruluşlar da sürece dahil edildiği 2014-2018 yıllarını kapsayan 'Tarımda Su Kullanımının Etkinleştirilmesi Programı' yaklaşık olarak 15 milyar 773 milyon lira yatırım bedeliyle gerçekleştirilecek. CİHAN

Yorumlar