Stres göğüs ağrısına sebep olabilir

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı, stres, iç sıkıntısına ve psikolojik nedenlere bağlı olarak göğüs ağrısı görülebildiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Stres göğüs ağrısına sebep olabilir

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı, stres, iç sıkıntısına ve psikolojik nedenlere bağlı olarak göğüs ağrısı görülebildiğini açıkladı.

Göğüs içerisinde yer alan akciğer, göğüsteki kemik yapılar gibi herhangi bir yapıya bağlı olarak göğüs ağrısı görülebildiğine işaret edilen Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı açıklamasında, çocuklarda da göğüs ağrılarının önemsenmesi gerektiği vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Bu dokuların zedelenmesi, enfeksiyonu, göğüs ağrısından sorumlu olabilir. Nadiren ağrı başka bir alandan, karından yayılıyor da olabilir. Göğüs ağrısı stres ve iç sıkıntısının da bir belirtisi olabilir. Çocukluk çağında kalbe bağlı göğüs ağrıları çok nadir görülür. Erişkinlerin tersine çocuklarda göğüs ağrısının nedenleri arasında kalp ile ilişkili nedenler oldukça nadirdir. Kalpteki kapak gevşeklikleri, bazı doğuştan koroner arter anomalileri, kalp kasının kalınlaşması ve bazı damar kapak darlıkları göğüs ağrısına sebep olabilir. Göğüs ağrısının egzersizle beraber olması ve genel durum bozukluğu oluşturması (terleme, solukluk, fenalaşma hissi) ağrı ile beraber çarpıntı, halsizlik, baş dönmesi ve bayılmanın olması, daha önce kalp cerrahisi uygulanmış olması, ailede ani ölüm veya kalp kası kalınlığı olan hasta hikayesinin bulunması gerekir. Çocuklarda göğüs ağrısı varlığında öncelikle aile doktorunuza veya çocuk doktoruna başvurmalısınız. İlk değerlendirme sonrası göğüs ağrısının yukarıda sayılan kalp dışı olası nedenleri değerlendirilmeli, ayırıcı tanı yapılmalı ve eğer doktorunuz gerekli görüyorsa pediatrik kardiyolog tarafından hasta değerlendirilmelidir."

GÖĞÜS AĞRISI İÇ SIKINTILAR SEBEBİYLE OLUŞABİLİR

Açıklamada göğüs ağrısının; göğüs duvarını meydana getiren kas ve kemik yapıların enfeksiyonu, zedelenmesi, özellikle uzun süre yapılan egzersizler sonrası sonucu oluşabildiği belirtildi. Açıklamada, "Genellikle derin nefes alıp verirken ağrı oluşur. Stres, iç sıkıntısına, psikolojik nedenler bağlı olarak göğüs ağrısı görülebilir. Ağrı hafiftir ve özellikle stres ile artış gösterir. Yakınların kaybı, okuldaki sınavlar, arkadaşları ile ilişkilerde yaşanan problemler, aile içi problemler strese neden olabilir. 'Prekordiyal catch sendromu', nedeni bilinmeyen, iyi huylu bir hastalıktır. Çoğunlukla ergenlik döneminde görülür. Sırtta veya göğüste aniden ortaya çıkan, keskin ağrı ile karakterizedir. Ağrı nefes alma ile artış gösterir. Ağrı birkaç dakikada kendiliğinden iyileşme eğilimindedir. Ağrı derin ve güçlü bir nefes alma ile de kesilebilir. Gün içerisinde birkaç kez tekrarlayabilir. Nedeni bilinmemesine rağmen, herhangi bir yan etkisi yoktur. Herhangi bir özellikli tedavisi yoktur ve göğüs ağrısı ataklarının sıklığı adolesan dönem boyunca azalma eğilimindedir. Sindirim şikayetlerine bağlı göğüs ağrısı olabilir. Özellikle ülser ve asit reflüsü gibi durumlarda göğüs kemiğinin altında yanma hissi olarak ortaya çıkabileceği gibi, çocuklar çoğu kez bu hissi tarif etmede güçlük yaşarlar. Ağrı yemeklerle ilişki gösterir." denildi. CİHAN

Yorumlar