STK’lar Uludere'de ölen 34 kişinin ailelerini unutmadı

Dünya İnsan Hakları Günü münasebetiyle İnsan Hakları Derneği (İHD), Mazlum-Der, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği Şırnak Şubesi ve Şırnak Barosu, Şırnak'ın Uludere ilçesinde 28 Aralık 2011 tarihinde yaşanan bomb.

Google Haberlere Abone ol
STK’lar Uludere'de ölen 34 kişinin ailelerini unutmadı

Dünya İnsan Hakları Günü münasebetiyle İnsan Hakları Derneği (İHD), Mazlum-Der, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği Şırnak Şubesi ve Şırnak Barosu, Şırnak'ın Uludere ilçesinde 28 Aralık 2011 tarihinde yaşanan bombalamada yaşamını yitiren 34 vatandaşın mezarlarını ziyaret etti.

STK’lar adına açıklama yapan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, İnsan Hakları Haftası’nda devletlerin insan haklarına duyarlılığını artırmak için çeşitli etkinlikler gerçekleştirdiğini ifade etti. İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, “Bugün, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilişinin 65’inci yıl dönümü. Ve biz insan hakları kuruluşları, bugün acılarla yoğrulmuş bir coğrafyadayız. Bundan iki yıl önce savaş uçakları tarafından bombalanarak katledilen 34 canın diyarı Roboski’deyiz.
Bilindiği gibi bizler her yıl 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası’nda devletlerin insan haklarına duyarlılığını artırmak için çeşitli etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Bu yıl özellikle Roboski’de olmak istedik. Çünkü Roboski, bu ülkede yaşanan 30 yıllık savaş sürecinin adeta bileşkesidir. Bizler savaşın son bulması, ölümlerin olmaması için çırpınırken, iki yıl önce bu bölgede 34 insanımız katledildi." dedi. Bilici, İmralı'da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüştürülmediğini iddia ederek, gerek avukatlarıyla, gerekse toplumun çeşitli kesimleriyle görüştürülmesinin sağlanmasını istedi.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi de yaşam hakkına ve insan hakkına hiçbir saygı gösterilmediğini ifade etti. Elçi, “Mazlum ve acılı Roboski halkımız. İnsan hakları gününde sizlerin acınızı paylaşmaya geldik. Bölgedeki barolar, hukuk örgütleri ve insan hakları örgütleri hep birlikte İnsan Hakları Günü'nü Roboski'de karşılamak istedik. Bundan 2 yıl önce insan haklarının en ağır ihlali gerçekleşti. Yaşam hakkının en ağır şeklini fütursuzca gerçekleştirdiler. Çoğunluğu çocuk olmak üzere 34 insanımız, 34 Roboskili vahşice katledildi. Yaşam hakkına insan hakkına hiçbir saygı gösterilmedi. İnsan haklarının en ağır ihlali gerçekleşti Roboski'de. Ne yazık ki Roboski’de 28 Aralık 2011’de gerçekleşen katliam Kürt halkının yüz yüze kaldığı karşılaştığı ilk katliam değildi. Bir hukuk ve adalet mücadelesi yürütüyorsunuz. Bütün Türkiye’ye ve dünyaya örnek bir hak ve hukuk mücadelesi yürütüyorsunuz. Sizi kutluyorum. Bizler insan hakları örgütleri olarak, barolar olarak hak ve hukuk mücadelenizde sizin yanınızda olacağız. Adaletin gerçekleşmesine kadar sizlerle birlikte olacağız.” diye konuştu.

Ailesinden 11 kişiyi kaybeden Veli Encü ise Uludere olayı failleri ortaya çıkarılmadan hükümetin günün anlamı için ne söyleyeceğini merak ettiğini söyledi.

Aileler adına Vedat Encü’nün annesi Mercan Encü de Kürtçe konuşarak, “İki yıldır çocuklarımızın failleri bulunmadı. Ancak Roboski’nin yıl dönümüne yaklaştığı bu günlerde Yüksekova’da üç kişi öldürüldü. Önceki gün askerlerin kaçırıldığı olayla ilgili Başbakan dedi ki, 'bu süreç bozulur', ancak Yüksekova’da öldürülen 3 kişi ve Roboski de öldürülen 34 kişi niye barış sürecini bozmuyor? Nerde bizim çocuklarımızın failleri, hala ortada yok. Hiçbir şey ortaya çıkmamıştır. Kim isterdi ki çocuğunu şu karın içine göndersin, biz güzellik için çocuğumuzu göndermedik. Elbette kıyamet günü de bunun hesabı sorulacaktır.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar