STK'lar Samsun sahil yolu çalışmalarını protesto etti

Samsun'da sivil toplum kuruluşları (STK), Atakum ilçesi Kurupelit mevkiinden Bafra Kızılırmak Deltası'na kadar uzanacak sahil yolu çalışmalarını protesto etti.

Google Haberlere Abone ol
STK'lar Samsun sahil yolu çalışmalarını protesto etti

Samsun'da sivil toplum kuruluşları (STK), Atakum ilçesi Kurupelit mevkiinden Bafra Kızılırmak Deltası'na kadar uzanacak sahil yolu çalışmalarını protesto etti.

    Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği Samsun Şubesi üyeleri, Eğitim Sen ve birçok sayıda Sivil Toplum
Kuruluşu(STK) temsilcisi, Atakum ilçesi Kurupelit mevkiinden Bafra Kızılırmak Deltası'na kadar uzanacak sahil yolu çalışmalarını protesto etti. Yol çalışmalarının sürdürüldüğü alana giden STK temsilcileri, çalışmaların doğal sahil alanını yok ettiğini öne sürerek, çalışmaların durdurulmasını talep etti. Eylemci grup adına açıklamada bulunan Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu, "Sahilin yok edildiğine dikkat çekmek için bu eylemi gerçekleştirdik. Mevcut olan doğal kumsal Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından kayalarla dolduruluyor. Burada büyük çapta doğa tahribatı yapılıyor." dedi.

    Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin Kıyı Kenar Kanunu'na aykırı hareket ettiğini öne süren Mimarlar Odası Şube Başkanı İshak Memişoğlu, "Kıyı Kenar Kanunu'na göre kıyı kenar çizgisi ile kıyı arasına yol yapılamaz. Burada kanuna aykırı hareket edilerek yol yapılıyor. Yapımı devam eden yol çalışması kanuna aykırı olduğu için Atakum Belediyesi, 19 Mayıs Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı imar planının iptali için dava hazırlığındayız. 19 Mayıs ilçesi Dereköy mevkiinde yol planının olmadığını da kamuoyunun bilgisine sunuyoruz." diye konuştu.

    Çevre Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Özcan Coluk ise konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Planlanan proje ile bu taşıt yolu, 3621 Sayılı Kıyı Kanunu 5. ve 6. maddesinde belirtilen esasları ihlal etmektedir. Proje hava kirliliği ve çevre kirliliği getirecektir. Deniz dolgusu ekosistemi etkilemekte ve deniz canlılarının hayatını olumsuz etkilemektedir. Yol çalışması durdurulmazsa Kızılırmak Deltası ve kuş cenneti yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır. Samsun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün konuya ilgi göstermesini beklemekteyiz." CİHAN

Yorumlar