STK'lar: Enerji Bakanı Yıldız, bölge halkı ile alay ediyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan elektrik sıkıntısı devam ediyor. Çiftçiye gönderilen yüksek miktardaki elektrik faturaları çözüm beklerken günlük saatlerce yaşanan kesintiler ve dalgalanmalar esnaf ve çiftçiyi bezdirmiş durumda....

Google Haberlere Abone ol
STK'lar: Enerji Bakanı Yıldız, bölge halkı ile alay ediyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan elektrik sıkıntısı devam ediyor. Çiftçiye gönderilen yüksek miktardaki elektrik faturaları çözüm beklerken günlük saatlerce yaşanan kesintiler ve dalgalanmalar esnaf ve çiftçiyi bezdirmiş durumda. Çiftçi kırsal kesimde yaşanan 6 saatlik kesintilerden dolayı büyük sıkıntı yaşarken, ani voltaj düşüş ve yükselişinden dolayı elektronik cihazlar büyük zarar görüyor.

    Sivil toplum örgütleri ise çözümsüzlükten dolayı dert yanıyor. Kızıltepe Sivil Toplum Örgütleri Platformu, yeni bir basın açıklaması ise duruma tepki gösterirken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın sorunu çözmeye yanaşmadığını dile getirdi. Öğretmenevi’nde basın mensupları ile bir araya gelen STK’lar, Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın bölge halkını ithamlarla ötekileştirdiğini savundu.

    Bölgede üretilen elektrik enerjisinin batı bölgelerine verildiğini aktaran STK’lar, negatif ayrımcılığa maruz kalan bölge halkına elektrik verilmediği gibi ‘hırsızlık’ gibi ağır bir itham ile suçlandığını belirtiyor. STK’lar Ege, Marmara, İç Anadolu, Akdeniz gibi bölgelerde çiftçiye verilen enerji fiyatlarının düşüklüğüne dikkat çekerek bölgede çiftçiye gönderilen on binlerce liralık faturalara dikkat çekiyor.

    Bölge milletvekillerinin bir araya gelerek sorunun çözümü için Meclis'te çalışma yürütmeleri gerektiğini kaydeden Platform Başkanı Mehmet Şerif Öter, meselenin siyaset üstü olarak ele alınması gerektiğini kaydetti.

    Devletin bölge halkına sopa gösterdiği dile getiren Öter, "Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın ön yargılı yaklaşımı ve bölgeye karşı şartlandırılmış bakış açısıyla bölge insanımızla alay ediyor. Tarımsal alanda yaşanan elektrik sıkıntılarıyla ilgili çözüme yönelik duyarlı ve iyi niyetli çabalara bakanı Yıldız’ın sopalı tavrı çözümü zorlaştırıyor. Yaklaşık 2 hafta önce AK Parti heyeti, Yıldız’ın onayı ile sunulan uzlaşma teklifini çiftçiler kabul etti. Ama ne yazık ki büyük çabalar sonucu çiftçilerin kabul ettiği pamuk için dönüme 70 kuruş, mısır için 50 kuruş ve buğday için 20 kuruş önerisine sayın bakan sahip çıkmadı. STK Platformu olarak Sayın Enerji Bakanımıza sesleniyoruz; ‘Onayınızla çiftçilere sunulan öneriye sahip çıkmanızı bekliyoruz. Devlet, emekçi fedakâr vatandaşlarıyla inatlaşmaz. Sopalı tavırla hiç yaklaşmaz." ifadelerini kullandı.

    DEDAŞ bölge halkına yönelik yaptığı son çağrıda elektrik konusunda 'gelin helalleşelim' ifadesi kullanıldığını hatırlatan Öter, helalleşmek için hakların iade edilmesi veya gönül rızası olması gerektiğini söyledi. Bakanlığa seslenen Öter, konuşmasına şöyle devam etti: "1953 yılında zor durumda olan devletimizin imkanları kullanılarak Seyhan Nehrini Çukurovalı çiftçilerin hizmetine sundunuz. Ama yanı başımızda bulunan Fırat Nehri üzerinde kurulu hidroelektrik santrallerinde üretilen elektriği bölge halkına layık görmeyip batıdaki kardeşlerimize vermekle bizi üvey evlat yerine koydunuz. Bununla kalmayıp hırsızlıkla damgaladınız. Bölge insanların kalbini kırdınız. Akdeniz, Karadeniz, Marmara, Ege çiftçilerine sulamada birlik adı altında ucuz elektrik verilirken, Güneydoğulu çiftçilerin ödeyemeyeceği anormal pahalı fiyatlara elektrik satıp, borçlandırdınız. Velhasıl Güneydoğulu insanlara birçok alanda devlet olarak anormal negatif ayrımcılıklar yaptınız; şimdi kim kime helâllik borçludur? Bu elektrik meselesi bölgede endişe verici boyutlara doğru gidiyor. Allah esirgesin yaşanacak herhangi bir sosyal huzursuzluğun tek sorumlusu Taner Yıldız olacaktır." CİHAN

Yorumlar