STK'lar, Bakan Yıldız'ı özür dilemeye çağırdı

Güneydoğu Bölgesi'nde yaşanan elektrik kesintileri ve DEDAŞ tarafından gönderilen yüksek faturalara tepkiler sürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın, 'PKK’nın faturaları ödetmediği' yönündeki açıklamalarına tepki...

Google Haberlere Abone ol
STK'lar, Bakan Yıldız'ı özür dilemeye çağırdı

Güneydoğu Bölgesi'nde yaşanan elektrik kesintileri ve DEDAŞ tarafından gönderilen yüksek faturalara tepkiler sürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın, 'PKK’nın faturaları ödetmediği' yönündeki açıklamalarına tepki gösteren STK’lar, bölge halkının hırsızlıkla suçlanarak aşağılandığını ve bunun bakan Yıldız tarafından yapıldığını, her çözüm arayışında ‘hırsızlık’ ithamı ile karşılaşıldığını vurguladı.

Konu ile ilgili basın açıklaması yapan Kızıltepe Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (STK), Bakan Yıldız’ın açıklamalarının bölge halkını üzdüğünü belirterek, Bakan'ı özür dilemeye çağırdı. Öğretmenevi’nde platform yönetim kurulu adına açıklamayı okuyan başkan Mehmet Şerif Öter, "3 dönem üst üste milletvekilliği, 4 yıla yakındır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yapan Taner Yıldız’ın bu açıklaması, talihsizliğin ötesi kastını aşan, bölge halkını dışlayıcı ve aşağılayıcı bir yaklaşımdır. Sayın Bakan bu açıklaması ile devleti zavallı göstermiş ve bölge halkına da hakaret etmiştir. Bölgedeki elektrik sıkıntısı her gündeme geldiğinde çözüm yerine halk hırsızlıkla itham edilmiştir." ifadelerini kullandı.

32 dernek bileşeni olan Kızıltepe Sivil Toplum Kuruluşları Platformu olarak Enerji Bakanı Taner Yıldız’a seslendiklerini belirten Öter, şunları söyledi: "PKK’nın ve bazı unsurların talimatıyla ödeme yapılmıyor dediğiniz elektrik borcu var ya, geçmiş yıllarda bazı TEDAŞ elemanlarınızın aynı miktarda tüketim yapan çiftçiler arasında farklı, anormal tüketim faturaları yazmaları sonucu ödeme yapılamamıştır. Sayın Bakan’a soruyoruz; tüketim ve sulanan arazi miktarı aynı olup, rüşvet verene iki bin lira civarı ama rüşvet vermeyenlere yüz bin liraya kadar faturalar kesen ve gariban üreticileri ahlaksızca ve kanunsuzca rüşvete zorlayan kaç tane TEDAŞ elemanınız hakkında işlem yaptırıp, deşifre ettiniz?

Aksine defalarca isimleri rüşvetle anılan, şaibeli bazı elemanlarınızı uzun yıllar kaçak kontrol biriminde bıraktınız. Hatta hünerli olan bir tanesi bölge insanı olmamasına rağmen 20 yıla yakın aynı kurumda devam etmesi sağlandı. 2011 yılında yaşanan elektrik sıkıntısının çözümü için 14 kişilik sivil toplum ve meslek oda başkanlarımızdan oluşan bir heyet ile Ankara’ya gitmiştik. Sayın Bakan bölge halkı için yine hırsız ithamında bulunmuştu."

Bölge halkına gösterilen bakış açısının yanlış olduğunu ve bunun sorunların çözümüne hizmet etmediğini belirten Öter, Bakan'ın açıklamalarından sonra batı bölgesinde bölgeye yönelik aşağılama çalışmalarının başladığına dikkat çekti. Öter şunları ekledi: "Bu günlerde Sayın Bakan bölge insanımızı kast ederek ‘ödemeyenlerin parasının, ödeyenler tarafından daha fazla ödenmesi doğru bir işlem değil açıklamasından’ hemen sonra kendini bilmez bazı kişiler tarafından bölge halkına yönelik hakaret içeren söylemler başladı. Bunun sorumlusu Enerji Bakanı'dır. Kendini bilmez ırkçı bir gazeteci iki gün önce aynen şunları yazmıştı: 'Rizelinin hakkı Güneydoğu'daki bölücü hainlere yediriliyor.' Şimdi bir Güneydoğulu çıkıp dese ki 'Bölgemizde üretilen elektriği filanca bölgelere verip, bizi karanlıkta bırakıyorsunuz.' Ne olacak? Olumlu gelişmelerin yaşandığı bu dönemde Enerji Bakanımızın kastını aşan, kabul edilemez açıklaması bölge halkımızı üzmüş ve son derece rahatsız etmiştir. Sayın Bakanı özür dilemeye çağırıyoruz." CİHAN

Yorumlar