Stajların hizmet süresinden sayılmasını Yargıtay reddetti, AYM’ye başvurdu

Kurumsal şirketler tarafından uygulanan ve yılları bulan ‘stajyerlik’ dönemindeki sigortaların hizmet süresinden sayılmasıyla ilgili tartışmalar devam ediyor. Son olarak 1,5 yıl devlet bankasında staj yapan ve bunun hizmet süresinden sayılması...

Google Haberlere Abone ol
Stajların hizmet süresinden sayılmasını Yargıtay reddetti, AYM’ye başvurdu

Kurumsal şirketler tarafından uygulanan ve yılları bulan ‘stajyerlik’ dönemindeki sigortaların hizmet süresinden sayılmasıyla ilgili tartışmalar devam ediyor. Son olarak 1,5 yıl devlet bankasında staj yapan ve bunun hizmet süresinden sayılması için yargı yoluna giden Selda Baydo, Yargıtay’dan da olumsuz sonuç alınca Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuru yaptı. Baydo’nun avukatı Ahmet Çevik, doktor ve avukatların bu haktan yararlanabildiğini, diğer vatandaşların bundan faydalanamamasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 14. maddesi olan ayrımcılık ilkesine aykırı olduğunu savundu. AYM, Baydo’yu haklı bulursa, binlerce kişi 1 -2 yıl daha erken emekli olma şansı elde edecek.

Stajyerlik Türkiye’de pek çok iş kolunda kullanılan bir yöntem olarak uygulanmaya devam ediyor. Bazen yılları bulan stajyerlik süresi iş hayatının ilk adımı olarak görülmenin yanında kişinin çalışma hayatını yaşayarak görmesi, yürüttüğü iş ile ilgili teknik ve mesleki birçok bilgiye sahip olması açısından da önem taşıyor. Bunun yanı sıra sigorta başlangıcı olarak büyük önem taşıyan stajyerlik süresi emeklilik başlangıcı olarak sayılmaması ise Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 14. maddesi olan ayrımcılık ilkesine aykırı olarak değerlendiriliyor. Bu konuda mağduriyet yaşayanlardan biri olan 38 yaşındaki Selda Baydo 1990 ile 1992 yılları arasında özel bir bankada yaptığı 1,5 yıllık stajın sigortalılık hizmet süresinden sayılması için 2011 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurdu. Ancak talebi reddedilen Baydo, bu idari karara karşı Antalya 5. İş Mahkemesi’ne iptal davası açtı. Mahkemenin davayı reddetmesi üzerine Baydo, Yargıtay’a itiraz etti. Yargıtay İş Mahkemesi, yerel mahkemenin kararı onaması üzerine Baydo, bu kez AYM’ye başvurdu.

STAJ HİZMET SÜRESİNDEN SAYILIRSA 2 YIL ERKEN EMEKLİ OLACAK

Adil yargılanma hakkının ve eşitlik ilkesinin ihlal edildiğini savunan Selda Baybo, bazı meslek gruplarının staj süreleri, sigortalılık hizmet süresinden sayılırken, sade vatandaşların ve kamuda staj yapan vatandaşların stajları hizmet süresinden sayılmadığını söyledi. Açık bir şekilde ayrımcılık yapıldığını savunan Baydo, “Türkiye’de benim durumumda binlerce kişi var. Başvurumuz kabul edilirse, binlerce kişi 1 -2 yıl daha erken emekli olabilecek. Ben de 5 yıl sonra emekli olabileceğim.” dedi.

Baydo’nun avukatı Ahmet Çevik, doktor ve avukatların stajlarının emeklilik süresinden sayıldığına dikkat çekti. Ancak bu haktan sade vatandaş ve meslek lisesi stajyerleri, banka da staj yapanlar, mali müşavirlerin stajda geçen süreleri ve kamuda staj yapmış vatandaşlar bu haktan faydalanamadığını belirten Çevik, “Bu durum kamu vicdanında derin yara açıyor. Başvurucunun bankada çalıştığı 2 yıl süresince sigorta primi işçi öğrenci statüsünde 1/3 oranında ödenmiş olmasına rağmen hizmet süresine dahil edilmemiştir. Bir hak kaybı söz konusudur.” ifadesini kullandı. Başvurunun adil yargılanma hakkı ve anayasal eşitlik ilkeleri doğrultusunda yapıldığı belirten Çevik, şunları ekledi: “Staj sürelerinin hizmet süresinden sayılmaması, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 14. Maddesi olan ayrımcılık yasağı ilkesine de aykırıdır. Biz staj sürelerinin hizmet süresinden sayılmasını talep ediyoruz. Bu konu Türkiye için önemli bir sorundur. Müvekkilim Anayasa Mahkemesi’ne ilk bireysel başvuru yapan kişi oldu.” CİHAN

Yorumlar