Srebrenitsa katliamı, 100 yıllık çınarın altında anıtlaştı

Bosna Hersek’te 1995 yılında yaşanan Srebrenitsa Katliamı unutturmamak için Adana’da 100 yıllık çınarın altında Srebrenitsa Anıtı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Srebrenitsa katliamı, 100 yıllık çınarın altında anıtlaştı

Bosna Hersek’te 1995 yılında yaşanan Srebrenitsa Katliamı unutturmamak için Adana’da 100 yıllık çınarın altında Srebrenitsa Anıtı yapıldı. Anıtın açılışına Bosna Hersek Büyükelçisi Damir Canko da katıldı.

Sırplar tarafından 1995’te Srebrenitsa’da katledilen 8 bin 372 Boşnak’ın anısı Adana’da yapılan anıt ile yaşatılacak. Merkez Park içerisinde Fuzuli Caddesi’nin kenarında bulunan anıtın açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni aldırmaz, amaçlarının soykırımı unutturmamak olduğunu söyledi. Konuşmasında anıtın yerine dikkat çeken Aldırmaz, “Buradaki soykırım anıtının yeri çok önemli. 100 yaşında bir çınarın altını seçtik. 800 dönüm bir parkın bir köşesini seçtik ama bu köşesi aynı zamanda Fuzuli Caddesi’nden yoğun bir trafik aldığı için sadece parkı kullananlar değil, yoldan geçenler de görsün istedik. Yani bundan sonra da bunları yaşatacağız ve devam edeceğiz.” dedi.

Bosna Hersek Büyükelçisi Damir Canko da, anıtın soykırımda kaybedilen Boşnaklar için bir dostluk mesajı olduğunu belirtti. Adana’da Aliya İzzetbegoviç adında bir bulvar bulunduğunu da hatırladan Canko, “Adana’da Srebrenitsa Şehitlerine adanmış bir orman yapılmış ve bugün de üçüncü olarak Srebrenitsa Soykırım anıtını açıyoruz. İleride aramızdaki bağları güçlendirerek daha farklı, daha iyi işler yapacağımızı umut ediyorum." diye konuştu.

Adana Balkan Boşnak Türkleri Derneği Başkanı Züleyha Özbek ise anıtın üzerindeki mavi kelebeklerin katliamda yaşananların simgesi olduğunu ifade etti. Mavi kelebeklerin yalnızca toplu mezarlarda açan Srebrenitsa çiçeklerine konduğunu vurgulayan Özbek, “Srebrenitsa anneleri çocuklarına ulaşabilmek için bu kelebekleri, bu çiçekleri arar. Bu nedenle bu küçük kelebek, Srebrenitsa annesine oğlunu bulmak için büyük bir umuttur. Biz bugün bu kelebeğin altında birliği, beraberliği, dostluğu, dayanışmayı bulduk. Geçtiğimiz yıllarda Adana Balkan Boşnak Türkleri Derneği olarak başlattığımız 8 bin 372 Srebrenitsa şehitleri anı ormanı projesiyle her şehit için bir fidan dikerek Srebrenitsa’da kaybettiğimiz şehitlerimizin aziz ruhunu birer ağaç ile yaşatmış ve bu proje kapsamında bir de soykırım yaparak bu utancı ölümsüzleştirmek istemiştik. Bu hayalimizi gerçekleştiren başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Zihni Aldırmaz Bey’e olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Dini inancı, dünya görüşü, siyasi görüşü ne olursa olsun, Srebrenitsa’da yaşananlardan ders alınmalı, hatırdan çıkarılmamalıdır. Çünkü Srebrenitsa’da yalnızca Boşnaklar değil insanlık soykırıma uğramıştır.” ifadelerini kullandı.

Programda konuşmaların ardından emeği geçenlere anıtın küçültülmüş heykeli hediye edildi. Anıtın kurdelası daha sonra protokol tarafından kesildi. CİHAN

Yorumlar