Spor salonlarında bilinçsiz kullanılan haplar ölüme davetiye çıkarıyor

İzmir'in Bayraklı ilçesinde, düğününde düzgün ve kaslı bir vücuda sahip olmak için spor salonundaki koşu bandında rahatsızlanarak hayatını kaybeden 29 yaşındaki Çağlar Çam'ın ölümüyle ilgili savcılık soruşturması sürüyor. Oğlunun...

Google Haberlere Abone ol
Spor salonlarında bilinçsiz kullanılan haplar ölüme davetiye çıkarıyor

İzmir'in Bayraklı ilçesinde, düğününde düzgün ve kaslı bir vücuda sahip olmak için spor salonundaki koşu bandında rahatsızlanarak hayatını kaybeden 29 yaşındaki Çağlar Çam'ın ölümüyle ilgili savcılık soruşturması sürüyor. Oğlunun kas yapmak için hap kullandığını söyleyen acılı baba ise oğlunun bu ilaçları nereden nasıl temin ettiğini bilmiyor. Vücut geliştirme için kullanılan ilaçlar ise çok kolay temin edilebiliyor, bilinçsiz tüketiliyor.

    Gençler bir an önce kaslı bir vücuda sahip olabilmek için ilaç kullanmaya başlıyor. Kolay temin edilebilen ve bilinçsizce tüketilen bu ilaçlar ölümlere sebep oluyor. Kas geliştirici ilaçların, kasın yapısını şişirmek ve artırmak üzere yapıldığını ifade eden uzmanlar bilinçsiz ve dengesizce alınan bu tip ilaçların, kalbin, kalp kasları ve dokuların büyümesine neden olduğunu anlatıyor. Geçtiğimiz pazartesi akşamı saat 22.00 sıralarında, İbrahim Ethem Caddesi numara 57'de bulunan, bir spor salonunda meydana gelen olayda koşu bandında spor yapan Çağlar Çam, iddiaya göre rahatsızlanarak birden yere düştü. Çam'ın kalp krizi geçirdiğini belirleyen sağlık ekipleri müdahalenin ardından, Ege Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırdı. Çam, hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Bodrum'da animatörlük yaptığı sırada tanıştığı İngiliz nişanlısı Serana Mc Guinness ile önümüzdeki eylül ayında evlenmeye hazırlanan Çam'ın düğün tarihine kadar güzel görünmek için spor salonuna gittiği öğrenildi.

    Adli Tıp Kurumu'nda yapılan otopsinin ardından Çam'ın kesin ölüm sebebinin belirlenebilmesi için vücudundan parça alındı. Çağlar Çam'ın İngiliz nişanlısı Serana Mc Guinness'te Türkiye'ye gelerek cenaze törenine katıldı. Şu an kimseyi suçlamadıklarını dile getiren acılı baba Latif Çam, "Ama adli tıp incelemesinden kullandığı ilaçlarla ilgili zararlı bir sonuç çıkarsa gerekli suç duyurusunda bulunacağız. Başkaları zarar görmesin." dedi. Oğlunun ilaç kullandığını dile getiren baba Latif Çam, "Vitamin haplarından kullanıyor, nereden temin ediyor bilmiyorum. Kimyasal içerikli maddeler varsa başka gençler örnek olmasın diye bir inceleme yaptıracağız." diye konuştu.

    Kendisini zorlayarak aşırı efor sarfetmesinin yanı sıra kas yapıcı ve doping içeren ilaçlar da kullandığı ileri sürülen Çam'ın, evindeki bu tür haplar da incelemeye alındı. Latif Çam'ın oğlunun kas yapması için çeşitli haplardan kullandığını söylemesi üzerine savcılık da soruşturmasını bu yönde yoğunlaştırdı. Çam'ın kullandığı haplarla ilgili savcının talimatıyla polis de araştırma başlattı. Hapların içerikleri de incelemeye alındı. Otopsi sonucunda Çam'ın ölümüne, bu hapların içeriklerinin neden olduğunun tespit edilmesi halinde soruşturma, ölüm saçan bu ilaçlara ve onları pazarlayan kişilere yönelecek.

    Gençlerin vücut geliştirme ve kas yapmaya çok meraklı olduğunu belirten bir spor salonu sahibi Muhsin Yılmaz, "Bu ilaçların nasıl ne şekilde kullandığını bilmiyoruz, bunlar denetimli bir şekilde kullanılmalı. Her hapın farklı kullanma şekli var. Spor salonları İl Spor Müdürlülüğü tarafından denetimler yapılıyor. İlaç satışı yapan salonlarda bu denetimlerden geçiyor." dedi.Bu ilaçlara almak isteyenlerin kolay bir şekilde ulaştığını belirten Yılmaz, "Özellikle son tüketim tarihine çok az bir süre kalmış ise bu ilaçların internet ortamında kolayca satışı yapılabiliyor. Kullanım tarihi geçmiş haplar satılmış olabilir, internet üzerinden zaten ucuza alınabiliyor. Doğal denilip kimyasal ilaçlar satılıyor ve bilinçsizce tüketiliyor." diye konuştu.

    Ege Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümü Sporda Psikososyal Alanlar Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. R. Feridun Dorak, "Çok ciddi bir biçimde doktor kontrolünden geçilmiyorsa bu tür sporların yapılması sakıncalı. En önemli şey doktor kontrolünden geçilmesi." dedi. Doç. Dr. Dorak, "Spor salonlarında bu ilaçların kullanıldığını duyuyorum, bu şeylerin yapılması bana göre yanlış. Kas büyütücüler gibi bir sürü ilaç insanlara sunuluyor. İyi hissettikleri için bunu kullanıyorlar. Ama bu ilaçların çok büyük zararları var. İnsanlar sadece kendi vücutlarını geliştirmek için bu sakıncalı ilaçlardan kullanıyorlarsa hayatlarını tehlikeye atıyor demektir. Bu anlamda kullanılmaması gerekiyor. Çok sıkı bir doktor kontrolünden geçmesi lazım birde bilgilenmesi lazım. Çünkü sadece para kazanmak için yapılan işlemler zararlı olabiliyor. Spor yapan kişilerin bu konuda bilinçlenmesi lazım." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar